Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

New Jersey Nets

Što je bilo, bilo je. Dolazak ruskog kapitala trebao bi promijeniti buduænost New Jersey, Brooklyn ili kako god se veæ budu  zvali, Netsa.

Mnogi su trenutnom vlasniku, Bruce Ratneru, predbacili da mu je kupnjom Netsa 2004. godine jedini motiv bio novac dok je rezultat bio u drugom planu. Sada sa dolaskom ruskog milijardera, Mikhail Prokhorova, novac ne bi trebao biti problem, barem ako se je ravnati prema njegovim sunarodnjacima koji su uložili u sport diljem svijeta. Osnova postoji; mladi kvalitetni igraèi i mnogo prostora pod salary cup-om iduæe godine. Zvuèi nevjerojatno da su uspjeli vezati ugovorom na barem još jednu godinu devet, pa gotovo najvažnijih, igraèa i to za 18 milijuna dolara. Time bi im ostalo više od 50 milijuna za pojaèanja.  I to ako ne žele plaæati luxury tax. Vjerujem da svi navijaèi Netsa jedva èekaju ljeto 2010.

Transferi:

Što onda raditi ove sezone? Sjediti i èekati? Naravno da ne. Treba toj mladosti dati da skupe dodatno iskustvo i prostora za napredak. To je jedan od razloga što su se riješili nezamjenjivog Vince Cartera i njegovog 50 milijuna dolara teškog ugovora, a doveli veterane kojima istièe ugovor ove sezone da zakrpaju rupe; Tony Battiea pod koševima i Rafer Alstona kao razigravaèa te 24-godišnjeg Courtney Leea.

Lee je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi izrastao u gotovo pa standardnog èlana poèetne petorke Orlando Magica i veæ sada se može pohvaliti da je igrao u velikom finalu, u kojem ga je zapala nezahvalna dužnost da èuva Kobe Bryanta. Mjesto u petorci mu je gotovo zagarantirano što je pokazao i sa solidnim igrama u predsezoni.

Od prinova još je tu i novak Terrence Williams, 11. izbor drafta, koji bi takoðer trebao prema svim najavama izrasti u sasvim solidnog igraèa u NBA ligi. Iza njega je ljeto u kojem je jako puno radio sa Chris Douglas-Robertsom što je oèito bilo od koristi obojici jer baš se oni posebno istièu, uz Brook Lopeza i Leea, u utakmicama predsezone.

Kljuèni igraè:

Devin HarrisDevin Harris. Klasièan primjer koliko te igranje u ekipi u kojoj nisi prvi izbor može ogranièavati. Tek je sa zamjenom u kojoj je on došao u Netse a Jason Kidd otišao u Dallas osloboðena zvijer. U svojoj prvoj pravoj sezoni u Netsima skupio je u prosjeku 21.3 koševa, 6.9 asistencija i 1.7 ukradenih lopti te došao do nastupa na All-Star utakmici. Sa 26 godina on je veteran u New Jerseyu i od njega se oèekuje da zajedno sa Lopezom predvodi Netse u godinama koje dolaze.

Prednosti i mane:

Najveæa prednost su mladost i, uz Paul Allena vlasnika Portlanda, najbogatiji gazda. Dobitna kombinacija.

Minus je loša obrana, što ne èudi s obzirom na veliki broj mladih igraèa, i izbor igraèa pod koševima. Osim Brooka tu nema igraèa od kojeg se može konstantno oèekivati solidan uèinak. Tu je veliko pitanje koliko može Yi Jianlian, krilni centar, koji mada ima potencijala i povremenih bljeskova nikako da se dokaže kroz duže razdoblje.

Prognoza:

Nekako mi ne izgledaju kao ekipa koja može do doigravanja, mada bi to volio, ali to ove sezone i ne bi trebala biti primarna stvar.

Latest Posts

NE PROPUSTITE