Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

New York Knicks

Prošlo je točno 40 godina od posljednjeg naslova prvaka New York Knicksa. Njujorčani su svjesni te činjenice te su baš tom prilikom krenuli u potragu za pojačanjima kako bi Velika Jabuka konačno slavila titulu košarkaškog prvaka SAD-a.

Pod trenerskom palicom Mikea Woodsona cilj Knicksa ove sezone je premostiti prošlosezonsko dostignuće, a to ujedno znači i igranje u finalu Istočne konferencije. Od prošlog NBA finala Knicksa je prošlo 14, a od prošlog konferencijskog finala 13 godina te se konačno od ovog košarkaškog kolektiva očekuje nešto više, a to je razbijanje jednog prokletstva koje traje već dulje od jednog desetljeća.

Trenutni roster za sezonu 2013./2014:

Carmelo Anthony, Earl Barron, Andrea Bargnani, Tyson Chandler, Raymond Felton, Tim Hardaway Jr., Kenyon Martin, Pablo Prigioni, Iman Shumpert, J. R. Smith, Amar’e Stoudemire, Beno Udrih, Metta World Peace, Chris Smith, Jeremy Tyler, Toure Murry

Došli:

Andrea Bargnani, Tim Hardaway Jr., Beno Udrih, Metta World Peace, Chris Smith, Jeremy Tyler, Toure Murry

Otišli:

Jason Kidd, Chris Copeland, Marcus Camby, Steve Novak, Quentin Richardson

Nakon ispadanja u konferencijskom polufinalu protiv Indiana Pacersa prošle sezone, Knicksi u predstojeću sezonu ulaze još jači i kompletniji na svim pozicijama. Ekipa je gotovo cijelim tijekom protekle sezone igrala na pogon Carmela Anthonyja, koji ih je predvodio po broju poena u svih 12 utakmica doigravanja. Svaka utakmica prvog kruga protiv Bostona bila je tijesna borba dvaju izjednačenih momčadi, no košarkaši iz Velike Jabuka su ipak na koncu bili ti koji su odnijeli konačnu pobjedu. No, protiv njihova prolaska u finale Istoka bili su Pacersi predvođeni Paulom Georgeom. New York nije djelovao kao ekipa zrela za konferencijsko finale te je sukladno time i završio nastup u toj fazi natjecanja.

Problem kod Knicksa je što je (pre)veliku riječ vodio Carmelo Anthony, bez prave podrške suigrača. Melo je bio pravi predvodnik svoje momčadi u svim utakmicama, pa i u onim najvažnijima. Ostali igrači su se tek povremeno priključivali. Od ostatka rostera jedino je ozbiljno odskakao najbolji šesti igrač prethodne sezone, J. R. Smith, dok od Chandlera, Prigionija, Shumperta, Kidda, Copelanda i ostalih nismo mogli puno vidjeti.

Ipak, za ovu sezonu su Knicksi doveli nekolicinu pojačanja te bi morali znatno bolje izgledati na svim pozicijama usporedimo li tu situaciju proteklih sezona. Cambyja, Novaka i Richardsona zamijenili su Talijanom Andreom Bargnanijem iz Raptorsa, koji bi s Chandlerom činio jedan jako dobar centarski tandem, a dodamo li im i Amar’ea Stoudemirea jasno nam je da će Knicksi ove godine biti opasniji na pozicijama pod košem. Što se onih vanjskih tiče i tu su očistili višak kojeg su imali, a u momčad dodali Rona Artesta iz Los Angeles Lakersa. Artest, sada znan pod imenom Metta World Peace, bi trebao biti posljednji član nove startne petorke Knicksa, koji s ovom novom momčadi žele konačno doći do kraja, prvi puta nakon 40 godina posta.

Jasno je da će Knicksi izgledati uvjerljivije na parketu. Metta World Peace i Bargnani bi morali biti ti koji će popraviti igru Knicksa, kako ona ne bi ovisila strogo o jednom igraču, Carmelu Anthonyju. Smith bi morao ove sezone biti starter, jer je cijeli tijek regularne sezone čekao svoju priliku nakon prve četvrtine. I on je igrač koji je vrijedan, koji može postići mnogo poena, ali mu je velika mana ta što koristi veliki broj šuteva, pa nije ni čudo što nerijetko postigne 20 do 30 poena u jednoj utakmici, ali uz podjednak broj upućenih šuteva na koš. Poradi li Smith na svome odabiru šuta, skinu li pak Knicksi i to breme s Melovih leđa te budu li Artest i Bargnani na razini na kakvoj se očekuju cijelim tijekom sezone, Knicksi bi i ove sezone ako ništa, mogli i morali ponoviti uspjeh kakav su zabilježili prethodne sezone.

Prognoza: Od drugog do četvrtog mjesta u Istočnoj konferenciji

Miami Heat bi i ovoga puta trebao biti momčad koja će prevoditi ljestvicu na Istoku. Njihov Dream Team bi morao biti nadmoćniji od onoga Knicksa i Pacersa, dok bi realno najveći njihov konkurent trebala biti rekonstruirana momčad Netsa. Knicksi bi, sudeći po svojoj novoj momčadi, trebali biti odmah iza tih dvaju momčadi. Da ne bi previše okolišali smjestimo ih na relaciji drugog do četvrtog mjesta na Istoku.

Latest Posts

NE PROPUSTITE