Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

New York Knicks

Sve što su radili posljednje dvije godine vodi jednom: dovoðenju jednog ili dva superstara u ljeto 2010. Cilj im je bio osloboditi što više prostora ispod salary capa i u tome uspjeli.

Ovdje moram pohvaliti njihovog GM-a Donnie Walsha koji, mada je imao nekoliko lošijih poteza, je najzaslužniji za to. Sa nekoliko zamjena igraè i ne zalijetanjem da produži suradnju sa ogranièeno slobodnim igraèima uspio je skresati plaæe za iduæu sezonu na svega 27 milijuna dolara. Kada bi se još uspio riješiti Eddy Currya i njegovog 11 milijuna teškog ugovora putem otkupa ili zamjene onda bi to bilo to.

Sada se samo po sebi postavlja drugo pitanje. Da li je samo imati novca dovoljno da se dovede netko od velikih imena sa tržišta slobodnih igraèa iduæeg ljeta? Mislim da nije. Ne vjerujem da je nekome cilj doæi u ekipu koja bi ti ponudila 20+ milijuna po sezoni a da je ekipa oko tebe ogranièena. I tu po meni leži najveæi problem Knicksa. Takva ekipa bi se morala graditi oko mladih kvalitetnih igraèa i pokojeg veterana. Dok sa veteranima ne bi trebalo biti problema jer se svakog ljeta može naæi pokoje kvalitetno ime da pokrpa rupe, sa mladima je malo drugaèije. Danilo Gallinari i Wilson Chandler su dvojica koji spadaju u tu grupu ali me do sada nisu nièim impresionirali i dali razloga da vjerujem da se oko njih može graditi ta ekipa. David Lee i Nate Robinson su nešto stariji i ovo godine su produžili suradnju na još jednu sezonu ali ni oni mi ne ulijevaju previše povjerenja. Istina je da su imali vrlo dobru prošlu sezonu ali to više pripisujem sistemu igre Mike D’Antonia nego li nekoj posebnoj kvaliteti koju oni posjeduju. Donekle je to još i gore po Knickse jer sada se prema tome odreðuje cijena a prema svemu što sam vidio ovoga ljeta, traže previše. Slièno æe biti i ove sezone.

Transferi:

Nakon svega, logièno je da se nije previše trošilo na pojaèanja u pauzi.

Najzvuènije ime je Darko Milièiæ pod koševima. Drugi izbor drafta te famozne 2003. godine. Svake godine nas netko pokušava uvjeriti da je baš to njegova godina i da je konaèno vrijeme da pokaže koliko vrijedi, ali od svega toga do sada ništa a imao je prilika. I sada se ponavlja slièna situacija. Po najavama iz New Yorka, ovaj 213 cm visoki centar bi sa svojim nešto boljim kretanjem za igraèa te visine trebao biti solidna prinova u r’n’g igri D’Antonia. Igre u predsezoni me nisu nešto posebno uvjerile u to.

Sa drafta su dovedeni Jordan Hill, kao 8. izbor i Toney Douglas, kao 29. pick. Hill je veliko razoèarenje za Knickse. Utakmice Ljetne lige i predsezone su pokazale da se na njega ne može u ovom trenutku osloniti. Ispao je i iz rotacije igraèa na koje D’Antoni raèuna u prvim utakmicama regularnog dijela sezone. S druge strane Douglas se uspio izboriti za svoje mjesto u rotaciji iza Chris Duhona u situacijama kada Robinson bude pomaknut na šutera jer je tu još jedno veliko razoèaranje; Larry Huges. Za njega se govori da bi takoðer mogao biti zamijenjen ili da bi i njegov ugovor mogao biti otkupljen.

Kljuèni igraè:

David LeeDavid Lee. U ogranièenom igraèkom kadru Knicksa, Lee je iskoèio kao onaj tko je najviše profitirao u igri koju forsira D’Antoni. Dobro se snašao na poziciji centra mada to nikako nije njegovo pravo mjesto ali u ovom sistemu to nije od prevelike važnosti, prisjetimo se samo Amare Stoudemirea koji je bio u sliènoj situaciji u Phoenixu. David je prošle sezone predvodio ligu sa dvostruko-dvostruko uèinkom, ostavivši iza sebe i jednog Dwight Howarda.

Prednosti i mane:

Prednost? Novac. To nikada nije bio problem u New Yorku. Niti u godinama kada rezultati nisu bili ni blizu onoga što je uloženo, u Knicksima se nisu previše obazirali na ovaj detalj. Sumnjam da æe sada poèeti kada je pred njima ljeto koje ima toliko mnogo kvalitetnih slobodnih igraèa. Zvuèi nevjerojatno da su i ove godine sa ovakvom ekipom ponovo 10 milijuna dolara preko salary capa.

Mana je igra u obrani, što nije ni èudno s obzirom na sistem koji forsiraju i visina, samim time i skok. U velikim su problemima protiv ekipa koje imaju dominantnog igraèa pod koševima.

Prognoza:

Mogli bi ponoviti tu negdje oko 32 pobjede kao lani i doæi blizu doigravanja ali sumnjam da æe u njega uæi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE