Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nezaboravne četvrtine (3) – rapsodija u Rip Cityu

Franšiza Portland Trail Blazersa je u 43 godine dugoj povijesti imala uspona i padova, teških ozljeda igrača koji su trebali voditi klub (Bill Walton, Greg Oden, Brandon Roy), ali su unatoč svemu imali trenutaka za pamćenje. Naslov je stigao 1977. godine uz Billa Waltona, Mauricea Lucasa i Lionela Hollinsa, generacija s Drexlerom je igrala dva NBA finala, a u modernoj povijesti su skoro srušili Lakerse 2000. godine, dok i danas imaju mladu i potentnu momčad.

Početkom 80-ih Jack Ramsay, trener šampionske ekipe iz 1977. godine, je ostao trenirati ekipu, ali ispadanja u prvom krugu i polufinalima konferencija su čelnicima Blazersa postala dosadna te je doveden prvo Mike Schuler, da bi potom Rick Adelman, danas trener Minnesota Timberwolvesa, preporodio klub.

U prvoj punoj sezoni (1989/90), Adelman je s Drexlerom, Porterom, Duckworthom, Kerseyem i Williamsom stigao do velikog finala gdje su Bad Boysi Detroit Pistonsi bili prejaki.

Stigla je sezona 1990/91 koja je, unatoč ispadanju u finalu Zapada protiv Los Angeles Lakersa, ostala upamćena kao najbolja regularna sezona u povijesti kluba. Omjer 63-19 i najatraktivniji napad lige su oduševljavali vatrenu publiku u legendarnom Memorial Coliseumu (Blazersi su te godine zabijali 115 poena po susretu te su statistički bili treći najbolji napad lige).

U toj istoj sezoni se dogodila i takozvana Perfect Quarter, savršena četvrtina, u ”povijesnoj” knjizi Blazersa poznata kao najbolja četvrtina koju je klub ikada odigrao.

Datum je bio 25. studenoga, San Antonio Spursi predvođeni mladim All-Star centrom Davidom Robinsonom su stigli u Portland na teško gostovanje; Blazersi su u tom trenutku bili na omjeru 10-0, znači nisu izgubili nijednu utakmicu od početka sezone. Da stvar bude još bolja, Blazersi i Spursi su se u doigravanju 1990. borili do sedme utakmice u nezaboravnoj seriji polufinala Zapada, a Portland je slavio u produžetku sedme utakmice rezultatom 108:105.

Savršena četvrtina se dogodila odmah na početku susreta, u prvih 12 minuta Blazersi su razbili Spurse rezultatom 49:18! Šutirali su 22/25 iz polja i 5/5 s trice, Drexler je zabio 15 poena šutirajući 7/8, a još je imao 4 blokade, 2 ukradene lopte i 3 dodavanja. Terry Porter je skupio 10 dodavanja, a Kevin Duckworth je šutirao 6/6 iz igre.

Dok je napad briljirao, radila je i obrana, Blazersi su Spurse natjerali na 8 izgubljenih lopti i šut 8/23.

”Ovo je bio san svakog trenera. Klinika kako igrati košarku, nikada nisam vidio bolje odigranu četvrtinu, radili smo sve. Pogodili smo svaki šut, probijali smo obranu, hvatali skokove i vraćali se u obranu”, rekao je nakon susreta igrač Blazersa, visoko krilo Buck Williams.

Trener Spursa Larry Brown je dao svoj osvrt: ”S takvom prvom četvrtinom bi pobijedili najbolju momčad desetljeća. Bili su veličanstveni, klupa im je bila odlična, jednostavno su nas pregazili, ne mogu naći grešku u toj prvoj četvrtini.”

Jedina svjetla točka za momčad iz Texasa je bio David Robinson koji je susret završio s 26 poena i 12 skokova, ali ni on nije mogao iz glave izbiti prvu četvrtinu: ”Ako će tako igrati protiv svakoga, ovo će biti strašna sezona za ostale ekipe. To je najbolja prva četvrtina koju sam ikada vidio, fenomenalna igra. Nastave li tako igrati, nitko ih neće pobijediti.”

Blazersi su izgubili sljedeću utakmicu protiv Phoenix Sunsa, ali su opet nakon toga zaredali osam pobjeda, a u jednom trenutku sezone su bili na omjeru 27-3. Tokom ožujka i travnja su zabilježili rekord kluba od 16 uzastopnih pobjeda. Odlična regularna sezona je završila u finalu Zapada gdje su prejaki bili Magic Johnson i Los Angeles Lakersi, ali taj period od četiri godine i dva velika NBA finala je, uz naslov 1977. godine, najbolji dio velike povijesti Portlanda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE