Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nezaboravne èetvrtine (1) – Savršenstvo igre Celticsa

Predsezona u NBA ligi poèinje, liga se vraæa u ritam odigravanja utakmica, no još imamo nekoliko tema iz povijesti lige koje æemo obraditi prije poèetka sezone. U dva dijela prisjetit æemo se nezaboravnih èetvrtina iz povijesti NBA lige, perioda igre od 12 minuta u kojima je jedna ekipa u potpunosti nadigrala protivnike i upisala se u povijesne knjige. Prva na redu je ekipa Boston Celticsa, koji su nad Atlanta Hawksima 1986. godine prezentirali igru koja se ne zaboravlja.

NBA liga je u drugoj polovici 80-ih doživjela procvat kakav se u sportskom svijetu rijetko viða. Dolazak Larryja Birda i Magica Johnsona na scenu donio je jedno pozitivno osvježenje, vratio je publiku u dvorane i pred TV ekrane, a velike TV kuæe poput CBS-a su napokon kupile prava da prenose utakmice uživo (nevjerojatno izgleda podatak da se poznata šesta utakmica finala 1980. godine dala u snimci, prijenosa uživo nije bilo). Tek 1982. godine CBS je uzeo NBA paket s kojim je dobio prava na prijenose uživo, a zasigurno je pomogao i dolazak kabelske televizije, tj. programa poput ESPN i USA Network. NBA liga je cvjetala na svim granama, David Stern se zadovoljno smješkao, a dvije ekipe istaknule su se kao najveæi mamac za gledatelje, Boston Celticsi i Los Angeles Lakersi. Nerealno izgleda podatak da su Celticsi i Lakersi bili dio svakog finala u vremenskom periodu od 1980. do 1990. Meðutim, vrhunac košarkaške igre obje momèadi su doživjele u razmaku od samo dvije godine – Celticsi 1986. godine, a Lakersi samo godinu nakon, 1987.

Boston je predvoðen triom Bird-McHale-Parish te famozne 1986. godine došao do naslova izgubivši samo jednu utakmicu kod kuæe kroz cijelu sezonu, doigravanje i finale. Kao pojaèanje su doveli savršeni dodatak – Billa Waltona, centra koji je razumio igru kao malo koji igraè, a s Birdom i ostatkom momèadi se uklopio savršeno (Walton i danas rado prièa o danima u zelenom dresu i igranju s Birdom, a s osmjehom se nerijetko prisjeti kako su Bird i on nekada iz èiste dosade išli vidjeti koliko æe puta u susretu protivnièkoj momèadi prodati svoju nezaboravnu give-and-go kombinaciju).  Vrhunac igre Boston Celticsa dogodio se u seriji protiv Atlanta Hawksa, toènije u petom susretu polufinala Istoka kod vodstva 3-1 u seriji – susret se igrao u Boston Gardenu, a Bird i Celticsi su savršeno iskoristili priliku da do kraja razbiju Dominiquea Wilkinsa i Hawkse.

36-6 i èetvrtina za pamæenje

Metlom protiv Chicago Bullsa i mladog Michaela Jordana najtrofejnija NBA momèad u povijesti opušteno je ušla u drugu rundu doigravanja, a tamo ih je èekao novi izazov i još jedna leteæa super-zvijezda – Dominique Wilkins. Osim Wilkinsa, Hawksi su imali iznimno atletski moænu momèad s vrlo dobrim i izvrsnim obrambenim igraèima. Doc Rivers, danas trener Celticsa, razvio se u elitnog beka koji je bio u stanju zaustaviti pokušaje probijanja u reket Dannyja Aingea i Dennisa Johnsona, a kada mu to ne bi uspjelo, ispod koša su mu pomagali Kevin Willis, Tree Rollins i Cliff Levingston. Nije ni èudo što su Hawksi bili šesta najbolja obrambena momèad lige s ovakvim atletama.

Samim time razbijanje Hawksa od strane Celticsa u prepunom Boston Gardenu dobilo je potpuno drugu dimenziju i slobodno se može uvrstiti u najveæe “gaženje” protivnika u modernoj povijesti doigravanja. Malo koja momèad može se pohvaliti takvom razinom igre u jednom susretu, toènije u jednoj èetvrtini. Ono što su Celticsi napravili na ulasku u drugo poluvrijeme pete utakmice ostalo je zabilježeno ne samo kao perfekcija u svakom dijelu igre, veæ kao ultimativni dokaz da ova momèad mora uæi u sami vrh najboljih NBA ekipa svih vremena.

Nakon što su u prvom poluvremenu otišli na solidnih plus 11 uz odliènu igru u napadu, Celticsi su dominaciju pokazali u treæoj èetvrtini. Kada je bek Hawksa Randy Whitman zabio šut na ulazu u drugo poluvrijeme, nitko od gostujuæih igraèa nije niti pomislio da æe to biti treæina zabijenih poena Hawksa u sljedeæih 12 minuta igre. Celticsi su perfekcijom na oba kraja terena u potpunosti nadigrali nemoæne goste, a vrhunac se dogodio kada je prva petorka Celticsa u malo više od šest minuta igre napravila nestvarnu seriju 24-0. Serija 24-0 protiv playoff protivnika koji je u regularnoj sezoni pobijedio 50 utakmica. Nakon svakog promašaja Hawksa, Celticsi su trèali kontre prisiljavajuæi Mikea Fratella da pozove èak tri time-outa s ciljem da regrupira svoju obeshrabrenu i poniženu ekipu. Da stvar bude još i gora, Celticsi su se nakon svake minute odmora vraæali sve bolji i snažniji, obrana je funkcionirala sjajno, a napad je bio praktièki bez ijedne jedine pogreške.

Legenda sportskog novinarstva Bob Ryan osvrnuo se na ovu predstavu Celticsa i napisao:

“Zadivljujuæ prikaz unutarnje obrane, tranzicijske košarke i atraktivnih dodavanja transformirao je ovu utakmicu u nešto što je granièilo sa sramoæenjem protivnika. Niti u jednom trenutku te nevjerojatne treæe èetvrtine nisu igraèi Hawksa gubili obraz. Pokušali su sve što su mogli na oba kraja parketa, ali jednostavno nisu mogli izbjeæi biti žrtvom jednog velikog dogaðaja u povijesti košarke.”

Kevin McHale je u svom stilu rekao: “Mislim da nikada neæe biti viðena ovakva èetvrtina. Pogledi igraèa Hawksa prilikom napuštanja parketa bili su kao da se vraæaju iz rata, biti su vidno šokirani. Mislim da su jedva èekali da napuste parket i dvoranu. Bilo je to nešto najbliže savršenstvu što se može postiæi.”

Ove dvije izjave sjajno ocrtavaju što se zapravo dogaðalo tog dana u Boston Gardenu – Bob Ryan je to opisao naglasivši da su se Hawksi trudili izbjeæi poniženje i ulazak u povijesne knjige, ali da jednostavno pomoæi nije bilo. McHale je nadodao da takvu èetvrtinu više vidjeti neæemo te da je njihova igra u treæoj dionici najbliže što možete doæi košarkaškom savršenstvu.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE