Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nezaboravne èetvrtine (2) – Showtime Lakersi protiv Kingsa

Danas donosimo drugi dio pregleda nezaboravnih èetvrtina iz povijesti NBA lige. Prošloga smo tjedna pisali o sjajnim Boston Celticsima koji su u 12 minuta posramili Atlanta Hawkse, a danas æe rijeèi biti o njihovim glavnim rivalima, Los Angeles Lakersima.

Lakersi su nakon teškog ispadanja protiv “Twin Towersa” Houston Rocketsa u doigravanju 1986. godine izašli kao bolja momèad, spremna za pohod na novu titulu s gorèinom poraza koja se nije isprala sve do šeste utakmice finala i novog naslova.

Iako su Lakersi te godine imali mnoštvo nezaboravnih trenutaka, jedan susret je ostao upamæen od svih igraèa u žuto-ljubièastom dresu. Regularna sezona je bila na svojoj polovici, a samo nekoliko dana prije legendarne All-Star utakmice u Seattleu, Sacramento Kingsi su u goste otišli Lakersima, buduæim finalistima i najboljoj momèadi te godine. Kingsi su uz oèajan omjer 14-32 imali i neuravnoteženu ekipu koju je predvodio bek Reggie Jackson i centar Otis Thorpe (buduæi prvak s Rocketsima).

Lakersi su u susret ušli nakon poraza kod kuæe protiv Marka Aguirrea i Dallas Mavericksa te su oèito “napaljeni” ušli u okršaj protiv slabih Kingsa. Barem je tako izgledalo u prvoj èetvrtini. U obzir treba uzeti i èinjenicu da su Kingsi te godine bili 19. ekipa lige po broju primljenih koševa (114,1) te da im je obrana bila u najmanju ruku oèajna – tranzicijske sile poput Showtime Lakersa to su iskorištavale do maksimuma.

Domaæini su utakmicu zapoèeli u svom stilu, brzim kontrama su razbijali ionako lošu obranu gostiju, a rezultat se brzo penjao: 10-0, 16-0, 21-0, a kada je u jednom trenutku na semaforu pisalo èudesnih 29-0, niti sami igraèi Lakersa nisu vjerovali što se dogaða. Kingsi su prve poene zabili s linije slobodnih bacanja nakon devet minuta igre, a za taj pothvat su dobili sarkastiène ovacije publike. Naravno, Kingsi su u prvoj èetvrtini skinuli i nekoliko negativnih rekorda – najmanji broj poena u prvoj èetvrtini (4) i niti jedan zabijen šut iz polja (0-18). Magic Johnson je u prvih 17 minuta skupio 15 dodavanja, dok je Byron Scott u prvoj èetvrtini zabio 17 poena pogaðajuæi sve što je uputio prema košu.

Lakersi su te godine doigravanje odigrali izvan svih granica. Na run’n’gun Zapadu pomeli su Denver (135 poena po utakmici), Warriorsima su prepustili samo jedan susret, dok su Sonicsi imali istu sudbinu kao i Denver – metlu i +31 u Seattleu za ulazak u finale. U finalu su pali Boston Celticsi nakon šest utakmica i Johnsonovih clutch performansi tijekom cijele serije. Cijelo doigravanje Lakersi nisu izgubili kod kuæe (10-0), èak deset utakmica su pobijedili s 10 i više poena razlike, u prosjeku su zabijali 120 poena, šutirali 52 posto iz polja uz 28 dodavanja po utakmici (za usporedbu – Miami Heat je u ovogodišnjem doigravanju imao 17 dodavanja po utakmici uz prosjek od 97 poena).

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE