Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nezaustavljivi duo: Jordan i Pippen sami protiv New York Knicksa (1997.)

Michael Jordan i Scottie Pippen NBA parketima su kao ubojiti dvojac harali punih 11 sezona. Savršena kombinacija, duo koji je uveo pojam Batman i Robin” u košarku, jedan neosporni vođa koji uvijek, ali uvijek preuzima glavnu ulogu, a drugi savršena druga violina, polivalentni stroj koji je igrao nevjerojatnu obranu, ali je napadački izrastao u odličnog igrača nakon samo par sezona u ligi.

Jordan bez Pippena sigurno ne bi osvojio šest naslova, dok Pippen bez Jordana sigurno ne bi imao status koji danas ima. Iako ga mnogi gledaju kroz prizmu pomoćnika i sjene “najvećega”, Scottie je u sezoni 1993/94 pokazao da je izuzetan igrač i jedan od najvećih. Istina je i činjenica da ovaj dvojac nije sve mogao sam; u prvom three-peatu suborci su bili John Paxson (svi znamo za njegove šuterske sposobnosti i tricu za naslov protiv Charlesa Barkleya i Sunsa), Horace Grant (mašina za skokove, posebnice u napadačkom dijelu), Bill Armstrong, Scott Williams, Bill Cartwright, Craig Hodges i mnogi drugi. U drugom three-peatu, ubojitom dvojcu su se pridružili Dennis Rodman, Toni Kukoč, Luc Longley, Steve Kerr, Bill Wennington i Ron Harper. Dvije stvari su kod svih šest naslova bile iste – Jordan-Pippen duo i triangle napad Phila Jacksona i Texa Wintera.

Iako smo gore naglasili da Michael i Scottie nisu mogli baš sve sami, nerijetko su nas podsjetili da dva igrača nekada, u rijetkim situacijama, mogu sami pobijediti jednu NBA momčad. Ovoga puta ta NBA momčad su bili New York Knicksi, a susret se odigrao 10. travnja 1997. godine, u sredini drugog putovanja do nova tri NBA prstena.

Rivalstvo između Bullsa i Knicksa započelo je 1991. godine u prvoj rundi doigravanja, a nastavljeno je kroz gotovo cijelo desetljeće. Odigrali su pet playoff serija, a Bullsi su pobijedili četiri (jedina izgubljena je ona bez Jordana, u doigravanju 1994. godine). Nakon što su ih Bikovi nemilosrdno izbacili i 1996., Knicksi su iz redova Hornetsa doveli Larryja Johnsona, a otpustili su Anthonyja Masona i Brada Lohausa, što je bio uvod u današnju priču.

Bullsi su protiv Knicksa u sezoni 1996/97 odigrali četiri utakmice regularne sezone, a druga po redu se odigrala 9. ožujka u Madison Square Gardenu. Domaća ekipa je uzela pobjedu rezultatom 97:93, a nakon susreta je nastavljen već započeti medijski rat između Pippena i Johnsona koji je startao nakon prvog susreta regularne sezone, kada su Bullsi u United Centru dobili Knickse 88:87.

“Ja sam na višem nivou od Johnsona. On je smeće, nije napravio ništa u karijeri da se može penjati na moj nivo. Ja sam bio predaleko u doigravanju da se uopće njega sjetim. On nikada nije prošao niti prvu rundu. Što je on napravio u svojoj karijeri? Protiv nas, u dvije utakmice što smo igrali, nije sve skupa zabio 20 poena. Kako on može govoriti išta o rivalstvu? On je jedan od najgorih obrambenih igrača lige”, rekao je Pippen nakon poraza protiv Knicksa šutirajući očajnih 4/18, a većinu vremena ga je čuvao baš Johnson.

“Pippen mora zatvoriti usta. Njegov posao je dati loptu Jordanu i odmaknuti se. To je njegova igra, daj loptu Jordanu i neka on radi sve. Pippen je obična propalica”, osvrnuo se Johnson nakon pobjede u drugom ogledu sezone protiv ljutitog rivala.

Ovakav scenarij doveo nas je do već spomenutog trećeg ogleda u regularnom dijelu godine između dvije odlične momčadi. Bullsi su u Madison Square Garden stigli bez Rodmana i Kukoča, pa je bilo jasno na koga će pasti većina napadačke igre. Pippen je već u prvoj dionici zabio 18 poena, većinu preko Johnsona, da bi do kraja treće dionice već zabio 30.

Jordan je s druge strane bio hladan, do kraja treće četvrtine zabio je samo 14 poena, nije tražio loptu, a Knicksi to nisu iskoristili, iako su u jednom trenutku zadnje dionice vodili deset razlike. Međutim, deset razlike je i više nego dovoljno za Jordana, koji je u zadnjih deset minuta zabio 20 poena, odveo Bullse do pobjede 105:103, a Spikea Leeja i navijače Knicksa još jednom razočarane otpratio kući.


Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE