Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nije došlo do dogovora sa Sunsima, Šiši slobodan igrač na ljeto

Rok do kojeg su klubovi mogli igračima u četvrtoj godini NBA staža ponuditi nove ugovore prošao je u ponedjeljak. Među te igrače spada i Dario Šarić, ali Phoenix Sunsi nisu dogovorili produljenje s našim reprezentativcem.

To znači da će Šarić idućeg ljeta biti slobodan igrač, iako će Sunsi imati priliku zadržati ga čak i ako prihvati ponudu drugoga kluba, piše Index.

Kao nekadašnji 12. izbor na draftu, Šarić će ove sezone zaraditi 3,4 milijuna dolara u posljednjoj godini svojeg prvog ugovora. Nekoliko igrača iz njegove generacije rookieja uoči početka nove sezone postalo je jako bogato. Njegov bivši suigrač iz Philadelphije Ben Simmons te Jamal Murray iz Denvera potpisali su maksimalne dopuštene ugovore od 170 milijuna dolara za pet godina, Pascal Siakam u Torontu dobio je 130 za četiri godine, Jaylen Brown  u Bostonu 115, Buddy Hield u Sacramentu nešto manje od 100 milijuna…

Za Šarića se nije ni očekivalo da će dobiti stomilijunski ugovor, ali u današnjim financijskim okvirima NBA lige takav igrač vrijedi desetak milijuna po sezoni. Za usporedbu, njegov rookie ugovor u prve četiri godine donio mu je ukupno 10,4 milijuna.

Gledajući samo s financijskog aspekta, Šarić je pogriješio što nije pričekao još jednu godinu do prelaska u NBA. U Philadelphiju je otišao dvije godine nakon što ga je draftirala, a tri godine nakon drafta prestaje važiti unaprijed određena ljestvica rookie ugovora te igrač stječe pravo pregovora bez ikakvih limita. Tada se procjenjivalo da bi tih desetak milijuna dobio za samo dvije godine, umjesto za četiri.

Ovako ga čeka sezona u kojoj će morati dokazati svoju vrijednost i izboriti se za pravu ponudu.

No Sunsi imaju svoje razloge zašto se nisu odlučili vezati za Darija već sada, nego će o njegovoj budućnosti odlučivati na kraju sezone. Valley of the Suns, internetska stranica koja pokriva klub iz Phoenixa na dnevnoj bazi, pronašla je pet razloga, prenosi Index.

1. Vlasnik je škrt, tako se kockao i s boljim igračima

Robert Sarver jedan je od najomraženijih i najnesposobnijih vlasnika u NBA ligi. Navijači Sunsa još mu nisu oprostili što 2004. tako nije zadržao Joea Johnsona, koji je na kraju sezone kao slobodan igrač otišao u Atlantu, s kojom je 2010. potpisao tada najbogatiji ugovor u NBA povijesti dobivši 123,7 milijuna dolara za šest godina. Tijekom prvih Johnsonovih godina u Atlanti Sunsi su sa Steveom Nashom, Amareom Stoudemireom i Shawnom Marionom bili najuzbudljivija momčad lige i mnogi smatraju da bi baš Johnson bio prevaga u osvajanju naslova prvaka.

A Šarić nije igrač Johnsonova kalibra. Odličan je šuter za “četvorku”, solidan obrambeni igrač i veliki borac, ali ne puno više od toga jer u NBA ligi još nije pokazao kreativnost kojom je oduševljavao u Ciboni te u manjoj mjeri u Efesu.

2. Teško je igrati uz Bookera i Aytona

Najveća zvijezda Sunsa je Devin Booker, vrhunski strijelac kojem je podređen napad. Centar Deandre Ayton lanjski je prvi izbor drafta i Sunsi polažu velike nade u njega. Šarić je u toj priči u najbolju ruku treća opcija, no budući da Ayton nije šuter i da operira pretežno iz reketa, Šibenčanin će opet svoje prilike u pozicijskom napadu morati prvenstveno tražiti izvana. S novim trenerom Montjymeom Williamsom te Rickyjem Rubijom na mjestu razigravača, Sunsi bi trebali igrati puno brže, što bi odgovaralo Šariću. No tek treba vidjeti kako će sve izgledati u praksi.

3. Što zapravo Šarić donosi Sunsima?

Dobar je strijelac, ali ne odličan. Dobar je u obrani, ali ne odličan. Iako mu je u europskoj fazi karijere šut za tricu bio najveća slabost, u NBA ligi se isprofilirao prvenstveno kao visoki šuter. U tri godine u SAD-u trice je gađao iznadprosječnih 35,8%, a u posljednje dvije vrlo dobrih 38,1%.
Međutim, dok se u praksi ne uvjere što Šarić, osim šuta, može ponuditi na visokoj razini, Sunsi ga ne vide kao igrača kojeg se po svaku cijenu mora zadržati.

4. Moći će ga zadržati i na ljeto

Sunsi nisu ni morali žuriti. Šarić će na kraju sezone biti tzv. ograničeni slobodni igrač, što znači da može pregovarati s drugim klubovima i potpisati s nekim od njih, no Sunsi će imati pravo zadržati ga ponude li mu identične uvjete. Sve će ovisiti o tome kakvu sezonu Šarić bude imao. Bude li imao, na primjer, više od 15 koševa po utakmici i podigne li šut za tricu iznad 40%, to će sigurno biti dovoljno za osmeroznamenkastu ponudu, odnosno barem 10 milijuna po sezoni. A u tom slučaju, dokaže li se vrijednim da ostane dio jezgre momčadi za budućnost, ni Sunsima neće biti žao toliko “iskeširati”.

5. Sunsi su u rekonstrukciji, a dolazi sjajna generacija krilnih centara

Očekuje se da će Sunsi ove sezone ponovno biti jedna od najlošijih momčadi lige, što će im ponovno donijeti visoki izbor na draftu. A idućeg ljeta neki od najcjenjenijih igrača koji će izaći na draft bit će krilni centri i centri, poput Jamesa Wisemana, Jadena McDanielsa ili Jalena Smitha. Sunsi će imati priliku uzeti nekog od njih i zahvaliti se Šariću procijene li da će tako biti u boljoj poziciji za budućnost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE