Wednesday, November 29, 2023

ZADNJE OBJAVE

Nikad jaèi Eurobasket sa 32 NBA igraèa

Pred nama je novo europsko košarkaško prvenstvo. Po mnogima najjaèe u posljednjih nekoliko godina, a razlog tome je velik odaziv NBA igraèa svojim reprezentacijama, ali i proširenje sustava natjecanja na 24 države.

Mnogi NBA igraèi su se odazvali svojim reprezentativnim izbornicima, ukljuèujuæi dva najbolja europska igraèa u zadnjih nekoliko godina, aktualni prvak NBA lige Dirk Nowitzki i prošlogodišnji prvak Pau Gasol. Tu su i Tony Parker, Hedo Turkoglu i mnogi drugi.

No ipak ima i nekoliko igraèa koji se nisu mogli ili se nisu željeli odazvati svoju državi. Najèešæi razlog za slobodne igraèe je nemoguænost plaæanja police osiguranja, dok su neki imali i privatne razloge poput Bene Udriha koji je otkazao reprezentaciju zbog vjenèanja.

Španjolska ima najviše NBA igraèa, pola momèadi æe èiniti igraèi koji igraju u NBA ligi. Jednog manje, 5 igraèa imaju Francuzi koji su mogli imati najviše NBA igraèa da nije došlo do nekoliko ozljeda u njihovoj reprezentaciji.

Nekoliko igraèa je imalo želju za nastupom na Eurobasketu, no zbog ozljeda tijekom pripremnih utakmica ili treninga otpali su sa popisa svojih reprezentacija. Ovdje ubrajamo  Ronnyja Turiafa i Omrija Casspija koji su se ozlijedili prije poèetka prvenstva iako su proveli neko vrijeme na pripremama svojih reprezentacija.

Grupa s uvjerljivo najmanje NBA igraèa je grupa C, u kojoj æe se natjecati i hrvatska reprezentacija. Ondje æe igrati samo tri NBA igraèa za razliku od grupe A u kojoj æemo moæi gledati 12 igraèa iz najjaèe lige svijeta.

Ima i nekoliko NBA igraèa koji neæe igrati na ovom prvenstvu jer se njihove reprezentacije nisu uspjele plasirati na Eurobasket. To su Thabo Sefolosha (Švicarska), Jonas Jerebko (Švedska) te Francisco Elson i Dan Gadzuric (Nizozemska).

Skupina A

Španjoloska:
Igraju: Pau Gasol, Rudy Fernandez, Jose Calderon, Marc Gasol, Ricky Rubio, Serge Ibaka
Ne igraju:
/

Španjolska æe u svojim redovima imati sve svoje NBA igraèe. Uz braæu Gasol nastupat æe i Jose Calderon, novi košarkaš aktualnih prvaka Rudy Fernandez, košarkaš Thundera Serge Ibaka, inaèe roðen u Kongu, te novopeèeni košarkaš Timberwolvesa Ricky Rubio.

Turska:
Igraju: Hedo Turkoglu, Ersan Ilyasova, Omer Asik, Enes Kanter
Ne igraju: Mehmet Okur, Semih Erden (ozljeda)

Tursku æe na u Litvi braniti èak èetvorica NBA igraèa, a uz njih je i nedavni treæi pick na NBA draftu, Enes Kanter. Nedostajat æe im Mehmet Okur i Semih Erden, koji je prošle sezone na kraju prijelaznog roka mijenjan u Cleveland da bi se nedugo zatim teže ozlijedio i propustio ostatak sezone kao i ovo prvenstvo.

Litva:
Igraju: Darius Songaila
Ne igraju: Linas Kleiza (ozljeda), Zdyrunas Ilgauskas

Linasa Kleize nema zbog ozljede, a Ilgauskas veæ duže vrijeme ne nastupa za reprezentaciju. Meðutim usprkos tome u redovima Litve je prošlogodišnji NBA košarkaš Darius Songaila kojemu je ugovor sa 76ersima istekao te se odluèio na potpis za turski Galatasaray. Na popisu je i najbolji košarkaš do 19 godina, Jonas Valanciunas, peti izbor ovogodišnjeg drafta.

Velika Britanija:
Igraju: Loul Deng
Ne igraju: Ben Gordon (osiguranje), Pops Mensah-Bonsu (ozljeda)

Velika Britanija imala je velika oèekivanja od ovog prvenstvo, no zbog problema s plaæanjem osiguranja Ben Gordon neæe nastupati. Ipak, svoje nade Britanci polažu u igraèa Chicago Bullsa, Luola Denga. Pops Mensah-Bonsu prvenstvo æe propustiti zbog ozljede ramena, a postojale su prièe da bi mogao zaigrati i Kelenna Azubuike, igraè Knicksa, no zbog problema s dobivanjem putovnice takoðer æe propustiti ovo prvenstvo.

Poljska:
Igraju: /
Ne igraju: Marcin Gortat (osiguranje)

Njihov jedini NBA igraè, Marcin Gortat nema moguænost nastupanja za svoju reprezentaciju. Razlog tome je veæ gore spomenuti problem sa plaæanjem osiguranja koji je iznosio previše za poljski košarkaši savez.

Posljednji èlan skupine A je Portugal koji nema niti jednog NBA igraèa.

Skupina B

Srbija:
Igraju: Nenad Krstiæ
Ne igraju: Darko Milièiæ, Peja Stojakoviæ, Vladimir Radmanoviæ

Srbija æe prema oèekivanjima na predstojeæem Europskom prvenstvu imati samo jednog NBA igraèa. To je Nenad Krstiæ, koji je prošlu sezonu završio u Boston Celticsima, a sljedeæe æe se sezone vratiti na stari kontinent, toènije u CSKA iz Moskve.  Trojica srpskih NBA igraèa otkazala su nastup, ali to se i oèekivalo jer je poznato da Milièiæ, Stojakoviæ i Radmanoviæ veæ  duže vrijeme ne nastupaju za svoju reprezentativnu selekciju.

Njemaèka:
Igraju: Dirk Nowitzki, Chris Kaman
Ne igraju: /

Njemaèku æe i ove godine predvoditi NBA dvojac, Dirk Nowitzki i Chris Kaman. Trenutno ponajbolji igraè svijeta, i aktualni prvak NBA lige se usprkos mnogim manjim ozljedama i teškoj sezoni odazvao svojoj reprezentaciji.

Izrael:
Igraju: /
Ne igraju: Omri Casspi (ozljeda)

Izrael je zapoèeo svoje pripreme sa svojim jedinim NBA igraèem, ali Omri Casspi se tijekom jednog treninga ozlijedio te æe propustiti smotru najboljih europskih reprezentacija u Litvi.

Italija:
Igraju: Danilo Gallinari, Andrea Bargnani, Marco Belinelli
Ne igraju: /

Italija dolazi na Eurobasket u najjaèem sastavu, sa trojicom svojih NBA igraèa. Gallinari, Bargnani i Belinelli su imena zbog kojih se Talijani ovoga ljeta nadaju nekom znaèajnijem uspjehu svoje košarkaške reprezentacije.

Latvija:
Igraju: /
Ne igraju: Andris Biedrins

Latvijci ove godine na europskom prvenstvu kod svojih susjeda neæe otiæi sa svojim najboljim igraèem Andrisom Biedrinsom. Meðutim tu æe bio veoma zanimljiv mladiæ, 18-godišnji Davis Bertans, trenutno èlan ljubljanske Olimpije, inaèe uz Darija Šariæa i Jonasa Valanciunasa ponajbolji igraè proteklog svjetskog prvenstva do 19 godina. Dodajmo kako je ovog ljeta bio izabran kao 42. izbor drafta od strane Indiana Pacersa.

Francuska:
Igraju: Tony Parker, Nicolas Batum, Boris Diaw, Joakim Noah, Kevin Seraphin
Ne igraju: Mickael Pietrus (ozljeda), Ronny Turiaf (ozljeda), Rodrigue Beaubois (ozljeda), Ian Mahinmi

Svi francuski NBA igraèi htjeli su igrati na Eurobasketu, no zbog ozljeda neki su morali otpasti. Ipak, Parker, Batum, Diaw, Noah i Seraphin su dovoljni da bi ih se svrstalo meðu glavne favorite ovog prvenstva. No zasigurno æe im nedostajati Pietrus, Turiaf i Beaubois, svi zbog ozljeda æe prvenstvo gledati od kuæe ili s tribina. Ian Mahinmi nalazio se na širem popisu reprezentativaca, no ipak nije uspio izboriti meðu 12 odabranih putnika za Litvu.

Skupina C

Hrvatska:
Igraju: /
Ne igraju: /

Hrvatska i drugu godinu za redom neæe imati svog predstavnika u NBA ligi, posljednji je bio sadašnji èlan Fenerbahèea Roko Leni Ukiæ. No usprkos tome imamo tri draftirana igraèa, nedavno izabranog Bojana Bogdanoviæa (Nets) i još centarski dvojac Ante Tomiæ (Jazz) i Stanko Baraæ (Pacers).

Crna Gora:
Igraju: Nikola Pekoviæ, Nikola Vuèeviæ
Ne igraju: /

Nikola Pekoviæ je zvijezda crnogorske reprezentacije i igra æe se uglavnom oko njega organizirati. On se tijekom lockouta vratio u Europu te æe nastupati za beogradski Partizan. Ovogodišnji 16. izbor drafta, Nikola Vuèeviæ ima priliku pokazati svoje vještine na velikoj sceni tijekom ovog Eurobasketa.

Grèka:
Igraju: Kosta Koufos
Ne igraju: /

Igraè Denver Nuggetsa, Kosta Koufos, jedini je grèki predstavnik u NBA ligi. On æe se sa svojim suigraèima boriti protiv Hrvatske za prvo mjesto skupine C.

Bez NBA predstavnika uz našu reprezentaciju su još Makedonija, BiH i Finska.

Skupina D

Slovenija:
Igraju: Goran Dragiæ
Ne igraju: Saša Vujaèiæ (privatni razlozi), Beno Udrih (privatni razlozi)

U slovenskim redovima ove godine æe od NBA igraèa igrati samo Goran Dragiæ. Saša Vujaèiæ se prošle godine na dosta težak naèin ”oprostio” od reprezentacije, a usprkos razgovoru sa novim izbornikom Božidarom Maljkoviæem, nije došlo do razumijevanja s obje strane te æe se tako Vujaèiæ moæi dobro pripremiti za nadolazeæu sezonu u turskom Efesu. Beno Udrih je ove sezone propustio reprezentativne obaveze zbog vjenèanja, dok je bivši NBA košarkaš Boštjan Nachbar zbog teže ozljede primoran propustiti reprezentativne obaveze. Inaèe dodajmo i to kako više u reprezentaciji nema Primoža Brezeca niti Raše Nesterovièa, dvojice bivših NBA igraèa.

Rusija:
Igraju: Andrei Kirilenko, Timofey Mozgov
Ne igraju: /

Andrei Kirilenko je ponovno ovdje. Nakon propuštanja Svjetskog prvenstva u Turskoj najbolji ruski košarkaš se vratio u svoju nacionalnu vrstu. Uz njega je i drugi preostali Rus koji igra u NBA ligi, Timofey Mozgov. Inaèe dodajmo kako æe Mozgov u vrijeme lockouta igrati za ruski Himki. Igrat æe i dvojica bivših NBA košarkaša, Sergey Monya i Viktor Khryapa.

Belgija:
Igraju: D.J. Mbenga
Ne igraju: /

Èast Belgijanaca æe braniti njihov jedini NBA košarkaš D.J. Mbenga.

Gruzija:
Igraju: Zaza Pachulia
Ne igraju:
/

I Gruzijci æe imati samo jednog predstavnika sa one strane Atlantika, to je dugogodišnji košarkaš Atlanta Hawksa Zaza Pachulia.

Ukrajina:
Igraju: Kyrylo Fesenko
Ne igraju: /

Kyrylo Fesenko je jedini NBA košarkaš u dresu Ukrajine koji æe ove godine igrati na Eurobasketu.

U skupini D je bez NBA predstavnika jedino reprezentacija Bugarske.

Latest Posts

NE PROPUSTITE