Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nikad više kandidata za najboljeg obrambenog igrača sezone

Obrana je često vrlo podcijenjeni dio košarke kod navijača. Posebno u NBA ligi, u kojoj se prema mišljenju velikog broja navijača (naročito iz Europe) ni ne igra prava obrana. Zato je nagrada za najboljeg defenzivca godine često i zanemarena u odnosu na neke druge nagrade koje se dijele u NBA ligi na kraju regularnog dijela sezone.

Ono što često prati ovo nagradu je i činjenica da gotovo svake sezone znamo tko će osvojiti tu titulu, ili barem imena dvojice igrača kojima nitko ne može doći ni blizu u toj raspravi. No, ove sezone je situacija nešto drugačija, i u borbu za najboljeg obrambenog igrača lige za ovu sezonu su se uključila i neka nova imena, uz neka stara i dobro nam poznata lica.

Prvi igrač kojega ćemo spomenuti je igrač koji brani titulu od prošle sezone – Tyson Chandler. Ove sezone su Knicksi napravili veliki napredak pod vodstvom Mikea Woodsona, a jedan od glavnih faktora u tome je napredak u obrani koju kontrolira 30-godišnji centar Knicksa. Chandler je jedan od onih igrača koji nije jedan od glavnih kandidata za nagradu zbog svojih brojki, iako je ove sezone u prosjeku skupljao 10,7 skokova po utakmici, što mu je tek treći put u karijeri i prvi put nakon sezone 2007/08 da je u prosjeku bilježio 10 ili više skokova. On je na ovoj listi zbog načina na koji kontrolira reket i obranu svoje momčadi, te utjecaja koji ima na nju.

Iako je Chandler imao još jednu dobru obrambenu sezonu, ove sezone ćemo vjerojatno imati novog osvajača ove nagrade, a kandidata je mnogo. Sigurno je da kada ste najbolji bloker lige kao Serge Ibaka da vas ljudi trebaju uzeti u obzir, no samo blokiranje šuteva nekada nije dovoljno za stjecanje naslova najboljeg obrambenog igrača lige. Ibaka je vanserijski bloker, no ne skače dovoljno i sve skupa mu nedostaje još malo napretka u obrani da bi stvarno mogao konkurirati za ovu nagradu.

Svakako bi bio grijeh u ovoj raspravi ne spomenuti Dwighta Howarda. Howardove brojke su najslabije u zadnjih 6 godina, a iza njega je jedna vrlo teška sezona s momčadi L.A. Lakersa. Iako je u svojoj karijeri samo dvaput imao manji prosjek skokova nego ove sezone (12,4), to je svejedno bilo dovoljno da ponovno bude najbolji skakač lige, a samim time i dio rasprave za ovu nagradu. Podsjetimo, Howard je ovu nagradu osvajao tri puta za redom prije nego mu je niz prekinuo Tyson Chandler prošle sezone.

No, mišljenja smo da je favorit jedan drugi igrač, igrač koji nije bio dio rasprava za nagradu do ove sezone, a sada bi ju vrlo lako mogao i osvojiti. Taj igrač je Marc Gasol, centar Memphisa, vjerojatno najbolje obrambene momčadi ove sezone. U momčadi u kojoj igraju dobri obrambeni igrači (Mike Conley, Tony Allen…), mlađi brat Pau Gasola je kontrolirao tu obranu iz reketa u paru sa Zachom Randolphom, gdje je Z-Bo kontrolirao skokove, a Gasol je izvrsno zatvarao prolaz prema košu, pomogao u obrani i sve skupa čitao protivnički napad kao malo koji igrač u ligi. Mnogi ga smatraju glavnim favoritom za ovu nagradu, a po našem mišljenju ako ju stvarno i dobije nećemo biti ljuti, jer bi to bilo priznanje cijeloj obrani Memphisa, s Gasolom na čelu.

Ako već spominjemo jake obrambene momčadi, bilo bi nepošteno osim Memphisa ne spomenuti i Indianu, koja je došla do sjajnog trećeg mjesta na Istoku ove sezone. Njihovo najjače oružje je obrana, a u obrani im je najbolji igrač Paul George kojeg smo jednostavno morali uvrstiti u ovu raspravu. George je jako napredovao u odnosu na prošlu sezonu, te je postao All-Star igrač, a svojom igrom u obrani je stekao ugled jednog od najboljih igrača obrane na krilnim pozicijama u ligi.

Za sve ove igrače možemo reći valjane razloge zašto bi baš oni trebali osvojiti titulu najboljeg obrambenog igrača sezone, a nismo ih čak ni sve nabrojali. Za pretpostaviti je da će jedan od tih igrača koje smo dosad naveli biti izabran za najboljeg, no ipak, kada se jednom godišnje piše o ovoj nagradi nije na odmet spomenuti još neka imena koja su zaslužila priznanje za njihovu obranu ove sezone.

Prije svega, dva igrača sa Zapada koja su pridonijela velikim sezonama svojih momčadi. Tim Duncan je možda najbolji krilni centar svih vremena, a kada u 16. sezoni u ligi odigrate kao on, sigurno vam se treba odati priznanje. Čovjek je nakon svih tih godina i odigranih minuta ostao zdrav i pokazao kako se vrhunska obrana može igrati i u kasnim 30-im godinama života. Drugi igrač je Andre Iguodala, jedan od ponajboljih krilnih obrambenih igrača u ligi, a njegova predanost i igra u obrani su jedan od glavnih razloga za fenomenalnu sezonu Denvera u kojoj su svoj Pepsi Centar pretvorili u gotovo neosvojivu utvrdu.

Na Istoku ćemo spomenuti još dvojicu igrača koji zaslužuju da ih spomene u ovoj temi. Prvi je LeBron James, koji je veliki favorit za osvajanje još jedne MVP titule, a jedan od najvećih razloga zašto baš njemu dati naslov najkorisnijeg igrača lige je taj da je on u ovom trenutku najbolji “dvodimenzionalni” igrač lige, igrač koji oduševljava trenere, igrače i navijače diljem svijeta svojom igrom na oba kraja terena. Posljednji kojeg ćemo spomenuti je Joakim Noah, za kojeg smo sigurni dao bi bio u samom vrhu na ovoj listi da ga nije spriječila ozljeda.

Sve u svemu, ove sezone možda ima više kandidata za osvajanje ove titule nego ikada do sad, no samo je jedan igrač može osvojiti. Potpisnik ovih redaka smatra da su nagradu najviše zaslužili Marc Gasol ili Paul George, iz jednostavnog razloga jer su imali najveći utjecaj u igri na obranu svojih momčadi, koje su bile najbolje obrambene momčadi u svojim konferencijama.

Ponovno smo proveli i anketu na našoj Facebook stranici, gdje je 409 osoba dalo svoje glasove. Najviše glasova, 124, dobio je centar Bullsa Joakim Noah, dok je drugi Iguodala sa 75 glasova a treći Chandler sa 69.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti tko će biti proglašen za najboljeg defenzivca lige ove sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE