Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Neopjevani junak iza Aldridgeovog dolaska u Spurse

San Antonio je zaslužan za jednu od najvećih „bombi“ ovoga ljeta-Spursi su uspjeli dovesti LaMarcusa Aldridgea, krilnog centra Portlanda i četverostrukog All Stara, istovremeno i možda najboljeg dostupnog igrača među free agentima. Iako je Aldridge imao ozbiljne ponude Lakersa i Phoenixa, na kraju je odlučio doći u Teksas. Na prvi pogled logična odluka-Spursi su super jaki, Aldridge će imati prilike igrati s jednim od najboljih igrača svih vremena u Timu Duncanu, vodit će ga ponajbolji NBA trener i bit će relativno blizu rodnog Dallasa. Međutim, ako je vjerovati njegovom intervjuu sa Samom Amickom s USA TODAY Sports, barem toliku ulogu u Aldridgeovom dovođenju – ako ne i presudnu – imao je Ime Udoka, pomoćni trener.

Aldridge i Udoka su se upoznali 2007. godine kad je Aldridge bio nadareni rookie, a Udoka veteran u Portlandu. Sprijateljili su se tada i ostali dobri cijelo vrijeme. Iako sam Udoka odbija komentirati svoju ulogu u cijeloj priči, sigurno je napravio mnogo; navodno je odigrao ključnu ulogu u nagovaranju Aldridgea tijekom njegovog puta kući u Dallas, kad je konačno prelomio da njegova ova momčad budu Spursi. Zahvaljujući Udokuu, praktički su ga oteli Phoenixu ispred nosa. Sam Aldridge o tome kaže:

Amick: Čuo sam kako je Ime imao veliku ulogu u tvom nagovaranju na dolazak, ali htio sam ti osobno postaviti to pitanje. Je li to istina?

Aldridge: Puno je napravio. Kao što znaš, igrao sam s njim i bili smo vrlo bliski. Čak i kad je došao u Spurse, družili bismo se poslije utakmice i čak me puštao u trening centar na ledenu kupku. Uvijek je bio super prema meni i mislim da je odigrao ključnu ulogu u svemu ovome. Ako bih imao nekakvih pitanja, nazvao bih ga. Kad stvari nisu išle na ruku Spursima, razgovarali bismo po sat, dva i prelazili sve ponovo. On bi možda bolje objasnio neke stvari koje nisam shvaćao, ili sam ih shvaćao krivo. Rekao sam R.C. Bufordu (GM Spursa, op. a.) „Ime me doveo“. To što je Pop rekao da ostaje je također bilo važno, ali Ime je uložio jako puno truda u sve to.

Amick: Je li istina da je letio s tobom u Dallas nakon tvojih sastanaka s Lakersima?

Aldridge: Sastanci su bili gotovi i sve se svelo na izbor dvije momčadi, Phoenixa i Spursa. Mislio sam da Udoka ostaje u San Antoniju preko ljeta pa sam mu rekao: „Hej, imam avion do Dallasa. Možeš onda uzeti let od Dallasa za San Antonio“, a on je pristao. U avionu sam mu rekao da obavezno kupi kartu za San Antonio, a on je rekao da neće, da sad živi u Los Angelesu i ovdje je sa mnom samo kako bi odgovorio na moja pitanja. Rekao sam mu da siđe, da ne radi to, a on je odbio i rekao: „Nema šanse. Ne silazim.“ Tako smo krenuli, moja djeca i majka su bili sprijeda, a nas dvojica smo otišli natrag i razgovarali cijeli let. Razgovarali smo o sustavu igre, o meni. Nisam imao puno pitanja. Uglavnom mi je govorio kako vidi moju ulogu u ekipi. Svi su digli frku kako neću imati toliko lopti kao prije, kako neću zabijati toliko koševa, a on mi je rekao: „Trebamo koševe u postu. Tim je stariji i trebamo nekoga tko će tražiti udvajanja“. Razmišljao sam kako nisam Spur, zadnjih tri-četiri godine zabijam po 23 poena i možda ne mogu biti dio sustava gdje svi zabiju po 17. On mi je rekao da me trebaju zbog mojih kvaliteta, da me neće pokušavati promijeniti, da mi žele pomoći da budem bolji kako bih ja pomogao Spursima. Potvrdio je kako me ne žele mijenjati i da im je ok što sam takav kakav jesam.

Amick: Imao si dvije potpuno različite situacije u Phoenixu i San Antoniju. Je li barem dio tebe bio zabrinut zbog života u Duncanovoj sjeni? U Sunsima bi očito bilo drukčije, bio bi glavna atrakcija.

Aldridge: Ne, jer ne želim biti Tim Duncan. Ne želim biti njegova kopija. To nitko ne može. Kao prvo, on je počeo karijeru tamo i završit će je tamo. Nemam takav pritisak jer nisam tamo od početka i moj stil igre je sasvim različit od njegovog.

Nikad nisam imao problema s tim. Više su to sve mediji preuveličali, kao, ja hoću preuzeti njegovo mjesto i ulogu. Ne, ja samo želim biti ja. Kad malo razmislim gdje dolazim, s obzirom na Popa i na ostatak ekipe, mislim da ćemo biti u redu. To sam stalno vagao: otići u Phoenix, biti glavni igrač, ili otići u San Antonio i više pobjeđivati, ali i utopiti se u ekipu. Kad sam rekao kako ne mogu biti tip koji zabija 12, 13 poena, kako me to ne usrećuje i kako volim zabijati, rekli su mi da me žele kao dio sustava, ali trebaju moje poene. Kad sam to čuo, odlučio sam.

Latest Posts

NE PROPUSTITE