Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novaci sveuèilišnih prvaka Kansas Jayhawksa

Sveuèilišni košarkaški programi, a posebno oni veæi i organiziraniji, svake se godine suoèavaju s odlascima kljuènih igraèa, koji su bili alfa i omega ekipe.
Školski primjer toga su Florida Gatorsi, “back-to-back” osvajaèi NCAA naslova, koji su nakon gubitka cijele startne petorke bili osuðeni na propast. Kljuènu ulogu u takvim situacijama igra scouting srednjoškolskih igraèa, koji cijele godine nestrpljivo èekaju koverte sa logom elitnih sveuèilišta. U ovom èlanku vam donosimo pregled “off seasona” aktualnih prvaka NCAA lige, Kansas Jayhawksa.

Nakon osvajanja titule, prvi put nakon 1988. godine, put NBA lige krenula su èak 3 igraèa pobjednèkog tima Kansas Jayhawka. Èelnicima košarkaškog programa nije preostalo ništa drugo nego da u srednjoškolskoj konkurenciji pronaðu potencijalne nasljednike Rusha, Arthura i Chalmersa, koji su èinili glavnu okosnicu njihove momèadi. Glavni trener Jayhawksa, Bill Self, je zajedno sa svojim scoutima odobrio stipendije èetvorici srednjoškolaca koji æe od ove sezone konkurirati za prvi tim ovog prestižnog programa.

Campus Kansas sveuèilišta æe od sljedeæe sezone biti dom slijedeæim košarkašima:

Markieff Morris – Momak visok preko 2.15, obje unutrašnje pozicije igra podjednako. Odlièan šuter i dodavaè. Solidan skakaè.

Marcus Morris – Skauti ga smatraju “all round” igraèem sa solidnom tehnikom i igrom pod košem. Èesto uporeðivan sa bivšim Jaywawkom, sada èlanom NO Hornetsa, Julianom Wrightom.

Travis Releford – Košarkaški “proizvod” države Kansas, koji je tokom karijere nastupao za omladinske selekcije nacionalne vrste, što mu je u mnogome pomoglo da unaprijedi svoju igru. Može igrati pozicije 1 i 2. Sjajan šut, ali i prodor ne izostaje.

Quintrell Thomas – Krilni centar koji je protekle èetiri godine proveo u školi koja je izrodila mnoge NCAA i NBA igraèe, oèekuje se da æe veæ ove sezone nametnuti treneru Selfu kao sajajn skakaè i prijetnja u obrani.

Tyshawn Taylor – Roðeni pobjednik, igra na obje vanjske pozicije i posjeduje nevjerovatnu brzinu i eksplozivnost na oba kraja parketa. Vjerovatno nasljednik Maria Chalmersa za par godina pod palicom Billa Selfa i njegovog struènog stožera.

Latest Posts

NE PROPUSTITE