Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nove 4 ekipe osigurale nastup na završnici NCAA lige

Regularni dio NCAA sezone polako se približava kraju, gotovo sve ekipe igraju konferencijske turnire i bore se za plasman na završnicu lige popularno zvanu March Madness. Noæas su još tri ekipe osigurale nastup na završnom turniru pobjedama na konferencijskim turnirima, dok je Harvard porazom Pennsylvanije plasiran na March Madness.

Najuzbudljivije je bilo u utakmici izmeðu South Dakota Statea i Western Illinoisa koji su odigrali finalnu utakmicu Summit League konferencijskog turnira. Western Illinois je u finale prošao pobjedom 54:53 nad Oral Robertsom, ali u finalu nisu to uspjeli ponoviti. South Dakota slavila je rezultatom 52:50 nakon jednog produžetka.

Western Illinois vodio je veæim dijelom utakmice, no nakon koša Tommieja Tylera 4 minute prije kraja više nisu uspjeli postiæi niti jedan poen do kraja regularnog dijela utakmice. South Dakota takoðer nije briljirala, ali postigli su 4 poena sa slobodnih bacanja i izborili produžetak. U dodatnih 5 minuta igre takoðer je bilo malo koševa, a ubaèaj za pobjedu i nastup na March Madnessu postigao je Griffan Callahan minutu i pol prije kraja. Nakon toga samo je Tyler uputio šut prema košu, ali nije bio uspješan.

Pobjednike je predvodio Nate Wolters s 14 poena i 6 skokova, a 10 poena i 6 skokova djelo su Griffana Callahana. Jedini dvoznamenkasti kod Western Illinoisa bio je Tommie Tyler s 19 poena.

South Dakota je postala punopravan èlan divizije I prije èetiri godine i ovo æe im biti prvi nastup na završnicom turniru NCAA lige.

Western Kentucky i Detroit pobjednici svojih konferencija

Uzbudljivo je bilo i u finalu konferencije Sun Belt, gdje je Western Kentucky rezultatom 74:70 svladao North Texas i nakon tri godine izbivanja ponovno izborio nastup na završnici lige. Odlièno je za pobjednièku momèad odigrao Teeng Akol koji je postigao 23 poena, 5 skokova i 4 blokade uz odlièan šut iz igre 9-11.

Za proboj u završnicu lige Western Kentuckyju je trebao veliki preokret u završnici susreta. 13 minuta prije kraja Tyler Hall pogodio je šut za vodstvo North Texasa 55:42 i èinilo se da kontroliraju susret, ali Western Kentucky se ipak uspio vratiti u igru. Malo po malo smanjivali su tu prednost i konaèno šutem Georgea Fanta 3 minuta prije kraja poveli 67:66. Utakmica je riješena 10 sekundi prije kraja kada igraè Western Kentuckyja, T.J. Price promašuje slobodno bacanje a skok u napadu hvata O’Karo Akamune i postiže (svoj jedini) koš za 72:68. Do kraja su obje ekipe postigle po 2 slobodna bacanja.

Treæa momèad koja je noæas osvojila konferencijski turnir je Detroit, koji je svladao Valparaiso rezultatom 70:50. Valparaiso je imao prednost nakon poluvremena 27:24, ali u drugom dijelu igre Detroit se “raspucao” i uspio osvojiti titulu Horizon konferencije. Ray McCallum i Jason Calierste predvodili su Detroit s 21, odnosno 17 postignutih poena. Kod Valparaisa je najbolji bio Kevin Van Wijk sa 17 poena i 8 skokova, dok naš Hrvoje Vuèiæ nije dobio priliku zaigrati na terenu.

Za kraj možemo spomenuti da je u konferenciji Ivy League Pennsylvania poražena rezultatom 62:52 od Princetona te je time izgubila šansu za prvim mjestom u konferenciji, što znaèi da èelna pozicija konferencije i nastup na završnom turniru lige pripada Harvardu. Ivy League je jedina konferencija u kojoj se ne odigrava konferencijski turnir, veæ ekipa s najboljim konferencijskim omjerom osigurava nastup na March Madnessu.

Svi konferencijski prvaci u ovoj sezoni:
(konferencija – prvak)
Atlantic Sun – Belmont
Missouri Valley – Creighton
Southern – Davidson
Metro Atlantic – Loyola (MD)
Ohio Valley – Murray State
West Coast – Saint Mary’s
Big South – UNC Asheville
Colonial – VCU
Ivy – Harvard
Sun Belt – Western Kentucky
Horizon – Detroit
Summit – South Dakota State

Latest Posts

NE PROPUSTITE