Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novi Bryantov rekord

Sinoć je u utakmici između Grizzliesa i Lakersa Kobe Bryant postavio još jedan rekord. Naime, postao je rekorder po ukupnom broju promašenih šuteva u regularnoj sezoni s brojkom od 13,418. Dosadašnji vlasnik tog rekorda bio je  John Havlicek. Hondov rekord je još impresivniji ako uzmemo u obzir da je igrao 16 sezona u usporedbi s Bryantovih 19 (and still counting). Zanimljivo je i da Kobe ipak ima bolji postotak šuta od legenda Celticsa.

Na više se načina može gledati na ovaj rekord. S jedne strane će naravno biti oni koji su za Kobea oduvijek tvrdili da je sebični gunner koji stavlja sebe ispred momčadi i radije će šutnuti iz nemoguće pozicije nego dodati loptu otvorenom suigraču te će njima ovaj novoostvareni rekord učvrstiti to mišljenje. I to je sasvim u redu. To je i jedna od glavnih odlika Kobeove igre, tvrdoglavost, kojoj svjedočimo i ove sezone gdje i dalje uvjeren da mora ovu momčad nositi na svojim leđima, šutira previše.

S druge strane je ovaj rekord još jedan testament Kobeovoj dugovječnosti i njegovoj volji i želji za radom. Zaista je impresivno 19 sezona zahtijevati toliku obrambenu pažnju i skoro uvijek biti glavna napadačka opcija svoje momčadi. Uostalom, na ovoj listi se ne nalazi u baš lošem društvu. Redom su iza njega Havlicek, Elvin Hayes, Karl Malone, Kareem Abdul-Jabbar i Michael Jordan, svi do jednog članovi Hall of Famea. Ako ćeš šutirati, sigurno ćeš i promašivati. Naravno da u obzir treba uzeti  i talent koji je okruživao Kobea u njegovim najboljim godinama u vidu Kwamea Browna, Smusha Parkera i ostale ekipe. Normalno da je ispaljivao kao lud.

Black Mambu ovaj rekord naravno uopće ne interesira te je nakon utakmice s osmijehom izjavio : „ Ja sam bek šuter koji je proveo 19 godina u ligi. Naglasak na šuter.“  Na pitanje da li postoje neki promašaji zbog kojih bi vratio vrijeme izjavio je: „ Da, svi oni promašaji kada sam morao spašavati momčad pri kraju napadu. Ti su me zaista nervirali.“

Naravno da je zanimljivo i pitanje hoće li ga tko ikada stići na vrhu te liste. Od aktivnih igrača najviše promašaja ima Vince Carter – 11,655, dakle ni blizu.  Vince neće niti igrati dovoljno dugo niti imati dovoljno veliku ulogu da stigne Kobea. Tu su također i Ray Allen, Paul Pierce, Kevin Garnett i Tim Duncan , svi imaju između 10 i 11 tisuća promašaja, a svi su na zalazu karijere tako da ga ni oni nemaju šanse uloviti. Može li ga netko od drugih zvijezda stići? Carmelo Anthony i LeBron James su na dobrom putu.  King je u svojoj 12. sezoni i trenutno je promašio 8,492 šuta, u prosjeku 767 šuteva po sezoni. Ako nastavi tako još 7-8 godina bez nekih većih ozljeda, moguće je da će ga stići. Melo je isto pretendent na ovaj neslavni rekord. On je pak promašio 8,565 šuteva u istom razdoblju kao i LeBron, a samo je godinu dana stariji. Ako nastavi u tom ritmu, isto bi ga mogao uhvatiti. Sve ovisi o ulogama u momčadi pred kraj karijere.

Sve u svemu, kada se Kobe umirovi, sumnjamo da će ga tko pamtiti po ovom rekordu, već po mnogim drugima stvarima, poput 81 koša na utakmici, 5 naslova prvaka itd. da se ne bacimo u nabrajanje. A do kraja karijere, just keep gunning, Kobe, just keep gunning

Latest Posts

NE PROPUSTITE