Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novi dvoboj Grizzliesa i Spursa, Netsi ponovno desetkovani

Nakon večeri u kojoj smo gledali smo dvije NBA utakmice, danas je na rasporedu 11 susreta. Epitet utakmice dana nosi susret Grizzliesa i Spursa, ali ni dvoboji Lakersa protiv Warriorsa, Blazersa protiv Bullsa i Timberwolvesa protiv Netsa ne bi trebali razočarati.

Charlotte Bobcats (6-6) – Phoenix Suns (5-6) 01.00

Danas Bobcatsi, ne pretjerano dobra domaća ekipa, dočekuju Sunse, očajnu gostujuću ekipu. Bobcatsi nisu više kanta za napucavanje od prije par godina te u ovom trenutku drže 6. mjesto ne pretjerano jakog Istoka s omjerom 6-6, no ipak treba napomenuti da su 9 utakmica odigrali bez možda i svog najboljeg ofenzivnog igrača Ala Jeffersona koji bi trebao biti spreman za današnji dvoboj. Bobcatsi su zadnju utakmicu odigrali na domaćem terenu protiv poljuljanih Netsa i odnijeli gustu pobjedu od 95:91. U toj utakmici Kemba Walker sam je zabio gotovo trećinu od svih poena Bobcatsa. Walker je završio s 31 poenom uz šut iz igre 12/20 nakon što je u prethodnih pet utakmica imao postotak šuta od ukupno 24%. Osim Walkera jedini dvocifreni s 13 poena su bili Gerald Henderson i Ramon Sessions. S druge strane Sunsi će danas tražiti način da prekinu niz poraza. Sunsi su dobro krenuli u sezonu s omjerom 5-2 ali nakon toga nastavili s 4 uzastopna poraza. Zadnju utakmicu su odigrali u srijedu te izgubili na domaćem terenu 106:113 od Sacramento Kingsa, a na toj utakmici nije nastupio njihov ponajbolji igrač Eric Bledsoe koji će danas biti game-time odluka zbog problema s cjevanicom. U izostanku Bledsoea istaknuli su se Goran Dragić s season-high 31 poenom i Gerald Green s 23. Osim spomenutog Bledsoea koji još nije siguran, ovaj susret će sigurno propustiti Emeka Okafor (vrat) i Malcom Lee (koljeno) za Sunse i Brendan Haywood (stopalo) za Bobcatse.

U ovoj utakmici prednost dajemo Bobcatsima zbog povratka Jeffersona i očajne forme Sunsa.

Toronto Raptors (5-7) – Washington Wizards (4-7) 01.00

Danas u Air Canada Centru susrest će se Toronto Raptorsi i Washington Wizardsi. Toronto ima samo dvije domaće pobjede ove sezone ali ipak drže prvo mjesto u diviziji Atlantik te zbog toga drže četvrto mjesto Istoka. Toronto u susret ulazi nakon pobjede protiv Philadelphije 108:98 u gostima, a u toj utakmici istaknuli su se DeMar DeRozan s 33 poena, Rudy Gay s 18 poena i po 8 asistencija i skokova te rezevni bek Terrence Ross s 17 poena i 7 skokova. I danas će igra Raptorsa uvelike ovisiti o raspoloženju Gaya i DeRozana koji nerijetko uzmu i preko 50 šuteva na utakmici. Najveća opasnost s druge strane će biti Nene i Bradley Beal. Ovaj dvojac igra sjajno ove sezone te su i u prošloj utakmici Wizardsa bili najbolji s 24 odnosno 26 poena. Uz to Nene je pridodao 8 skokova i 6 asistencija, a Beal 8 asistencija i 7 skokova. U toj utakmici Wizardsi su u gostima dobili Cleveland Cavalierse s 98:91. Wizardi su s tom pobjedom došli na dvije uzastopne i nadaju se da će danas nastaviti niz.

Danas ipak dajemo prednost domaćim Raptorsima unatoč njihovom lošem skoru kod kuće i toplo-hladno načinu igre. Očekujemo da Raptorsi nastave dobru igru kod kuće protiv Wizardsa protiv kojih imaju 6 pobjeda u zadnjih 7 utakmica.

Philadelphia 76ers (5-8) – Milwaukee Bucks (2-8) 01.00

Na sreću njihovih navijača danas će se završiti jedan od nizova poraza koji imaju ove dvije ekipe. 76ersi su na brojci od četiri dok su Bucksi otišli do čak šest poraza u nizu. Ovo su dvije ekipe koje ne očekuju previše od ove sezone i već sada gledaju na idući draft u nadi da će ugrabiti što bolje ime. Zadnji poraz u nizu od četiri za 76erse stigao je na domaćem terenu od Toronto Raptorsa rezultatom 98:108. Jedini vrijedan spomena na toj utakmici bio je Spencer Hawes s 28 poena i 10 skokova. Danas će 76ersi pokušati podsjetiti navijače na početak sezone kada su na domaćem terenu pobijedili Miami Heat i Chicago Bullse. Bucksi izgledaju kao ekipa koja je na Istoku najozbiljnije shvatila idući draft i čine što više mogu ne bi li se dokopali što boljeg mjesta. U prošloj utakmici su ubilježili poraz 82:91 protiv Portland Trail Blazersa. Na toj utakmici nitko se nije posebno isticao pa je tako najviše poena, 13, ubacio Luke Ridnour, kojemu je to bio prvi start ove sezone nakon što se nedavno oporavio od ozljede leđa. Na ovoj utakmici Bucksi će opet imat problema s izostancima pa tako neće igrati Carlos Delfino (stopalo), Brandon Knight (tetiva) i Larry Sanders (šaka). S druge strane 76ersima već duže fale Nerlens Noel (koljeno) i Jason Richardson (koljeno) a opet neće igrati ni Thaddeus Young iz privatnih razloga

U ovom srazu dvije ekipe kojima bi možda bilo draže i da izgube prednost dajemo 76ersima je ipak nisu toliko loši kao ozljedama prorijeđeni Bucksi.

Boston Celtics (4-9) – Indiana Pacers (10-1) 01.30

Indiana Pacersi noćas gostuju u TD Gardenu gdje će igrati treću gostujuću utakmicu u nizu protiv momčadi Boston Celticsa. Paul George i društvo dolaze u Boston kao prvoplasirana momčad Istočne konferencije i sve će napraviti da to potvrde. Celticsi neće imati nimalo lagan zadatak protiv jedne od ponajboljih  momčadi lige a dodatne probleme će imati jer im nedostaju još dva igrača Keith Bogans (bolest) i Rajon Rondo (koljeno) iako potonjeg nema već duže vrijeme. Indiana večeras ne može računati na duže ozlijeđenog Dannyja Grangera (list). Boston ulazi u ovu utakmicu s pet uzastopnih poraza i bit će zanimljivo vidjeti kako će odreagirati večeras dok Indiana dolazi nakon gostujuće pobjede nad New York Knicksima.

U ovoj utakmici svakako očekujemo pobjedu Indiana Pacersa.

Detroit Pistons (4-7) – Atlanta Hawks (7-5) 01.30

Nakon utakmice u srijedu, u kojoj je Atlanta slavila s 93:85, Josh Smith se nije najbolje snašao u prvom povratku u Highlight Factory. Atlanta je bila predvođena Paulom Millsapom i Jeffom Teagueom koji ove godine ima breakout sezonu. Zabija 18,4 poena i bilježi 8,7 asistencija. Igraju timsku košarku, drže se plana kojeg im trener Mike Budenholzer stavlja pred njih, te je vidljiv utjecaj Poppovicheve škole. Za razliku od Hawksa, to ne vrijedi za Pistonse. Unatoč tome što imaju tri visoka, snažna igrača u prvoj petorci, primaju 50ak koševa iz reketa svaku utakmicu. Brandon Jennings se podiže iz utakmicu u utakmicu i bit će zanimljivo pratiti njegov napredak. Detroit je i dalje bez veterana Chaunceya Billupsa.

Dajemo prednost Detroitu zbog domaćeg terena, a i sumnjamo da se Smith dvije utakmice zaredom “neće pojaviti”.

Memphis Grizzlies (7-5) – San Antonio Spurs (10-1) 02.00

Grizzliese danas očekuje težak posao protiv finalista prošle sezone. Spursi dolaze u FedExForum arenu poznatiju kao “Grit and Grind” arenu. To mjesto je dobilo taj naziv nakon sjajne obrane Tonyja Allena nad Kevinom Durantom u utakmici protiv Oklahome 8. veljače 2011. godine. Podsjetimo, u toj utakmici Allen je imao 27 poena, 5 ukradenih lopti, 4 skoka i 3 blokade sve tri nad Durantom. Upravo Allen će nedostajati večeras Grizzliesima zbog suspenzije nakon brutalnog faula nad Chrisom Paulom dok će Spursi ovu utakmicu igrati kompletni. San Antonio je već svladao Memphis ove sezone rezultatom 101:94. Memphis je preksinoć svladao Golden State Warriorse nakon produžetaka 88:81 dok je ekipa Gregga Popovicha pobijedila Boston 101:94.

Očekujemo zanimljivu utakmicu dobrih obrana i konačnu pobjedu San Antonio Spursa.

Minnesota Timberwolves (7-6) – Brooklyn Nets (3-8) 02.00

Vrlo zanimljiv susret nas očekuje noćas u Target Centeru. Wolvesi koji igraju odlično i po mnogima ih je užitak za gledati dočekuju jedno od najvećih iznenađenja dosadašnjeg dijela lige – Brooklyn Netse. Momčad u koju je mnogo uloženo nije opravdala očekivanja te imaju mizeran skor 3-8, a ne pomažu ništa ni prošlotjedna pisanja medija o ulozi Jasona Kidda kao trenera. Uz sve te probleme Netse muče i ozljede te se večeras očekuje neigranje Andreija Kirilenka, Derona Williamsa, Jasona Terryja i Brooka Lopeza. Timberwolvesima će vrlo vjerojatno nedostajati tri igrača a to su Shabazz Muhammad (gležanj, upitan), Ronny Turiaf (lakat) i Chase Budinger (koljeno).  Minnesota i Brooklyn ulaze u ovu utakmicu nakon poraza u srijedu od Clippersa odnosno Bobcatsa.

Predviđamo neizvjesnu utakmicu ali i pobjedu domaćina, ekipe Timberwolvesa.

New Orleans Pelicans (5–6) – Cleveland Cavaliers (4–8) 02.00

Cleveland Cavaliersi su jedno od najvećih razočarenja ove godine. Momčad od koje se očekivao ulazak u playoff zasad grca u problemima. Dok u Clevelandu još i pružaju koliko-toliko dobre igre, na gostovanjima su očajni, što pokazuje i njihov skor u gostima 1–6. Postižu u prosjeku 88,6 poena uz 39% šuta iz igre, dok svojim domaćinima dozvoljavaju 99,4 poena. Njihova najveća nada Kyrie Irving također nije baš šuterski raspoložen, dok je s druge strane on ipak glavni razlog što Cavaliersi i imaju pokoju pobjedu ove sezone. U New Orleans će se zaputiti nakon poraza kod kuće od Washington Wizardsa 98:91 u utakmici u kojoj su u jednom trenutku gubili s čak 27 poena razlike, no unatoč posljednjoj četvrtini koju su dobili 32:18 ipak nisu uspjeli nadoknaditi veliki zaostatak. Irving je postigao 28 poena uz šut 9/14 i 3/4 za tri poena, te tome pridodao 6 asistencija. Prinova Jarrett Jack pridodao je 14 poena i 6 asistencija dok je Anderson Varejao dodao isto toliko poena uz 11 skokova. Pelicansi su još jedna momčad od koje se očekuje borba za playoff, što će najviše ovisiti o igrama Anthonyja Davisa i Erica Gordona, te prinove Jruea Holidaya. Solidno su ušli u sezonu i jedina veća mrlja je poraz od najgore momčadi Utah Jazza 111:105. Davis igra odličnu sezonu i postiže 21 poen, 10,8 skokova, te čak 4,1 blokadu po susretu. Samo u posljednje dvije utakmice protiv Jazza i Sixersa ih ima 17. Pelicansi su vrlo dobra domaćinska momčad i trenutno su na skoru 4–2, postižu 104,8 poena nasuprot protivničkih 98,7 i gađaju nevjerojatnih 46% za tri poena. U susret s Cavaliersima ulaze na krilima pobjede protiv Utah Jazza u kojima su ih predvodili Davis s 22 poena, 9 skokova i 8 blokada, te povratnik Ryan Anderson koji je postigao 19 poena uz 4 pogođene trice.

S obzirom da se u igri Cavaliersa ne nazire poboljšanje, i u slučaju da Irving ne zabije 50 poena, za očekivati je da će Pelicansi dobiti u ovom susretu

Dallas Mavericks (8-4) – Utah Jazz(1-12) 02.30

Na domaćem terenu danas Mavericksi ugošćuju najlošiju ekipu lige, Jazzere. Sigurno će htjeti nastaviti u dobrom tonu nakon pobjede nad Rocketsima i Dwightom Howardom. Rick Carlisle radi odličan posao, dobro su krenuli u sezonu i ne vidimo razlog zbog kojeg ova ekipa prepuna veterana koji znaju igrati ne bi dospjela na kraju sezone u playoff. Dirk Nowitzki je trenutačno 15. strijelac svih vremena te bi mogao s ovim prosjekom (20,6) doći do 10. mjesta prije kraja sezone.Monta Ellis je postao efikasan ove sezone, nešto po čemu dosad nije bio poznat. Spomenimo da se Uti vratio Trey Burke koji je prvu utakmicu nakon povratka zabio 12 poena u 11 minuta. Pod upitnikom je nastup najboljeg strijelca Ute, Gordona Haywarda.

Dajemo neupitnu prednost Dallasu.

Portland Trail Blazers (10–2) – Chicago Bulls (6-4) 04.00

Trail Blazersi su trenutno uz Indiana Pacerse najbolja momčad lige, a u 12 susreta pobijedili su čak 10 puta. Njihovi najjači aduti su krilni centar LaMarcus Aldridge, te šut za 3 poena uz šutere Wesleya Matthewsa, Nicolasa Batuma i Damiana Lillarda. Iako su zasad većinom igrali protiv slabijih momčadi, dobili su i San Antonio Spurse, ponajbolju momčad lige. Pobijedili su 8 utakmica zaredom i očekuje se da će i protiv Bullsa prikazati dobro izdanje. LaMarcus Aldridge u dosadašnjem tijeku sezone bilježi učinak od 22,5 poena te 9 skokova, dok Lillard ima vrlo dobru all-around igru i postiže 19,9 poena, 5,8 asistencija i 4,7 skokova. Bullsi, nakon 6 dobivenih u nizu, u Moda Center dolaze nakon sinoćnjeg poraza u Denveru od Nuggetsa 97:87. Derrick Rose se još nije vratio u svoju staru formu, ali svako malo pokazuje bljeskove svoje stare igre. Zasad postiže 15,4 poena, 4,4 asistencije, 3 skoka i 3,3 izgubljene lopte. Kao njihov najbolji igrač ove sezone zasad se pokazuje Luol Deng s 15,8 poena, 7,1 skokova i 3,5 asistencije po susretu. Trail Blazersi nemaju nijedan važan izostanak, dok će kod Bullsa izostati bek šuter Jimmy Butler zbog ozljede nožnog prsta.

Ako Trail Blazersi uspiju iskoristiti dosadašnje Chicagovo slabo branjenje trice, s obzirom da se na tom segmentu zasniva njihova igra, moguća je njihova pobjeda, no teško je bilo koga izabrati protiv obrane Bullsa koja je već godinama jedna od najboljih.

Los Angeles Lakers (5–7) – Golden State Warriors (8–4) 04.30

Lakersi na trenutke pokazuju tragove života unatoč izostanku njihovog najvažnijeg igrača Kobeja Bryanta zbog ozljede Ahilove tetive. Iako je Bryant blizu povratka, to se neće dogoditi bar do sljedećeg tjedna. Pružili su vrlo dobar otpor protiv Memphis Grizzliesa što im nažalost nije bilo dovoljno za pobjedu, a u zadnjem susretu su u Staples centru pobijedili Detroit Pistonse 114:99 na krilima Jordana Hilla koji je ima noć svoje karijere. Postigao je 24 poena i uhvatio 17 skokova. Najbolji igrač Lakersa zasad je Pau Gasol koji postiže 13 poena, 10,7 skokova i 3,2 asistencije, a dobru pomoć mu pružaju Steve Blake s 9,8 poena i 7,3 asistencija, te Hill s 10,4 poena i 8,7 skokova. Svoj doprinos pružaju i Jodie Meeks i Nick Young s po 13 poena po susretu. Golden State smatra se jednim od konkurenata za naslov Zapada, a svojoj igri pridodali su Andrea Iguodalu što se pokazuje kao odličan potez. Na njihovu žalost protiv jačih momčadi Zapada im baš i ne ide, izgubili su 2 utakmice od Memphis Grizzliesa, te po jednu od San Antonio Spursa i L.A. Clippersa, dok su Oklahomu dobili uz Iguodalin šut za pobjedu sa zvukom sirene. Njihov najbolji igrač Stephen Curry postiže 19,9 poena uz 8,7 asistencija po susretu, a za tricu šutira odličnih 44%. Nakon propuštene utakmice protiv Memphisa zbog blagog potresa mozga, očekuje se njegov povratak protiv Lakersa. Odličnu pomoć ima u suigraču Andreu Iguodali koji bilježi učinak od 13,5 poena, 6,3 asistencije i 4,3 skoka uz 48% šuta za 3 poena nastavljajući i u ovoj sezoni svoju standardno dobru all-around igru. Uz njih tu je i Klay Thompson koji postiže 20,5 poena po susretu, a za tricu također šutira nevjerojatno, 49%. U prvom međusobnom susretu Warriorsi su slavili s uvjerljivih 125:94, a Thompson je postigao 38 poena dok je David Lee pridodao 24 poena, 8 skokova i 5 asistencija. Lakersi imaju vjerojatno “najpošteniju” raspodjelu poena u momčadi, petorica igrača postiže u prosjeku od 9 do 14 poena, no nažalost nemaju igrača koji individualnom kvalitetom može riješiti utakmicu, a obranu ne igraju.

Večeras je za očekivati pobjedu Warriorsa, vjerojatno uvjerljivu kao i u prvom susretu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE