Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novi Sunsi u Velikoj Jabuci

Èinjenica da je Mike D’Antoni donio run&gun iz Sunsa u New York Knickse nije nikakva novost, ali sada je ta moæna gomilica poèela pobjeðivati, a ne samo zabijati više od stotke svake veèeri, i to zavrijeðuje našu pažnju.

U cijeloj NBA ligi sasvim sigurno ne postoji klub koji je u prošlom desetljeæu povukao više krivih poteza od New York Knicksa. U upravi Knicksa valjda još od odlaska Patricka Ewinga lutaju iz sezone u sezonu i oèito je da su promijenili više smjerova u razvoju kluba od taksista u vlastitom gradu. Vrhunac vizionarske politike uprave vjerojatno je bilo angažiranje Isiaha Thomasa za prvog èovjeka struke u klubu. Svaka èast Zekeu, bio je velièanstven igraè, ali vjerojatno bi dobar dio èitatelja ovog sitea bio uspješniji GM ili glavni trener nekog NBA kluba od njega. I to nemojte uzeti kao kompliment. Sreæom, svemu jednom mora doæi kraj, pa su tako prije par sezona u grad koji nikad ne spava došli Donnie Walsh na mjesto GM-a i dobri stari Mike D’Antoni kao head coach.

Navijaèi Knicksa, a i svi ostali, i dalje su bili skeptièni. OK, D’Antoni možda i jest napravio malo èudo u Arizoni i stvorio ekipu iz nièega (dobro, ne iz nièega, nego iz Nasha…), ali roster kojeg je zatekao u New Yorku bio je organiziran gore od Vlade RH na dan Sanaderove ostavke. I treba iskreno reæi da nije sve išlo glatko. Vjerojatno je i iskusni Mike èesto pomislio kako su Knicksi ukleti klub od kojega treba pobjeæi glavom bez obzira, ali je ipak ostao. I ne samo to, nakon solidne 32 pobjede na slabašnom Istoku lani, ovo ljeto se zajedno s Walshem potrudio da dovede svog stožernog igraèa iz Sunsa, Amarea Stoudemirea. Moram priznati da sam uvijek dijelio mišljenje da Amare bez Stevea Nasha nije ni upola dobar igraè. S druge strane, mnogi su pretpostavljali da se STAT dolazi u New York više zabavljati, nego igrati košarku,a takvim stavovima svakako je pripomogao njegov fotosession za ESPN Body Issue ovog ljeta. No, èini se da nas je ovogodišnjim igrama za novi klub Amare sve zajedno lijepo demantirao.

Naravno, nije mu odmogao ni Raymond Felton, playmaker u najboljim godinama, koji je strašno napredovao zadnjih sezona i pretvorio se u racionalnog beka koji je nastavio hraniti Amarea loptama baš poput Nasha. Nominalno treæa napadaèka opcija Knicksa je mladi Danilo Gallinari, a prvu petorku zatvaraju rookie Landry Fields i mladi, ali u klubu veæ etablirani swingman Wilson Chandler. Fields se veæ sada pokazao kao najveæa kraða drafta (bio je 39. pick), a sigurno æe biti i jedan od kandidata za novaka godine. Vrijedan spomena je njegov uèinak u skokovima. Iako bek-šuter, Fields je sa 7.6 skokova u prosjeku drugi skakaè Knicksa. Treba imati na umu da je ozlijeðen centar Eddy Curry, ali ja to ne bih nazvao prevelikim hendikepom. Ozlijeda Currya je samo otvorila kombinaciju koju je D’Antoni vjerojatno veæ odavno zamislio za ovu momèad. Trener Knicksa je s ovogodišnjom stratnom postavom zapravo potpuno preslikao igru koja mu je u Phoenixu donijela nebrojene pobjede. Knicksi gotovo cijelo vrijeme igraju s èetiri mala, s postavom u kojoj Stoudemire igra peticu, baš onako kako je to radio u Phoenixu, dok je za Gallinarija rezervirana pozicija èetvorke, što on kao izvrstan tricaš koristi da protivnièke visoke igraèe izvuèe iz reketa. Sve to omoguæava visoku pokretljivost cijele momèadi, prisutan je visoki ritam igre i visoka efikasnost, veliki broj koševa i trica i dobri stari pick&roll Feltona i STATA. Još jedna karakteristika preslikana iz Phoenixa je da obrana i nije baš najvažnija stvar na svijetu, ali o tome nekom drugom zgodom…

Epilog ovakve igre je izrazito pozitivnog predznaka.  Publika je opet poèela popunjavati Madison Square Garden do zadnjeg mjesta, èangrizavi Spike Lee više ne kritizira momèad ni upravu, a najveæi amerièki grad je konaèno dobio košarkaški klub kakvog zaslužuje. Ali naravno, jako je veliko pitanje koliko æe ova bajka uopæe trajati. Iskreno se nadam da ovo nije samo privremeni bljesak Knicksa, kakvih sam se dovoljno nagledao kod mnogih klubova proteklih desetak godina. Uvijek ima onih klubova koji igraju konstantno loše, onda se jedne sezone poprave i kada ih veæ svi uvrste u gornji dom lige, vrate se u vlastito sivilo. Zaista se nadam da D’Antoni s ovom franšizom planira nešto na duže staze, a to i ne bi trebala biti toliko nemoguæa misija, posebice ako se proširi poprilièno tanka klupa. Stoudemire i Felton su iskusni, ali nisu stari igraèi, a oni pažljivi æe primijetiti da Chandler, Fields i Gallinari zajedno imaju 67 godina…

Žao mi je samo tajminga ovog teksta jer je ipak izvjesno da bi Knicksi mogli izgubiti svoju slijedeæu utakmicu. Ako ništa drugo, nakon osam pobjeda i isto toliko Stoudemireovih 30+ utakmica zaredom, Celticsi æe biti pravi test za ovu momèad. I samo jedna od velikih utakmica koje im predstoje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE