Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novi vođa Utah Jazza

NBA draft 2017 prije početka smatrao se jednim od najboljih zadnjih nekoliko godina. Mogli smo vidjeti mnoge zanimljive talente od kojih su skauti puno očekivali. Kao što je bilo najavljivano Philadelphia je izabrala Fultza, Lakersi su potrošili svoj drugi pick na Lonzo Balla, a jedino su možda iznenadili Celticsi koji su iskoristili svoj treći pick na Tatuma koji je do sada možda čak i najviše pokazao. Nakon prva tri picka draft se nastavio. Nije bilo nekih većih iznenađenja, a onda su na red došli Nuggetsi koji su izabrali kao 13. pick Donovana Mitchella. No, Mitchellu nije bilo suđeno da zaigra za momčad iz Colorada koja ga je odmah proslijedila u Utah. Organizacija za koju je igrao jedan od najvećih playmakera u povijesti – John Stockton.

Prije nego što analiziramo igru Donovana vratit ćemo se malo u prošlost kako bi vidjeli što je sve prošao novi bek šuter Utah Jazza prije nego što je došao na najvišu razinu.

Sami počeci

Donovan Mitchell rodio se 7. rujna 1996 godine New Yorku. Odrastao je u brižnoj i sportskoj obitelji koja mu je tijekom svih ovih godina bila najveća potpora tijekom silnih padova i uzdizanja koje je imao ovaj mladi igrač. Od najranije dobi Mitchell je pokazivao nevjerojatnu zrelost i talent za ovaj sport. Tijekom svojih srednjoškolskih dana pohađao je nekoliko škola, a za nas je najzanimljivija ona zadnja, odnosno srednja škola u Brewsteru. Tek su ga tada počeli primjećivati skauti i NBA momčadi i raznih sveučilišta koja su željela dovesti ovog fenomenalnog igrača.

Nakon dugog razmišljanja Mitchell se odlučio za Sveučilište Louisville. Prva godina u novoj sredini mu je bila turbulentna. Nije imao onakve brojke kakve je želio. Po utakmici je postizao nešto malo više od sedam poena, a što se tiče asistencija ni tu nije briljirao. Tijekom prve godine imao je nešto malo više od jedne asistencije po utakmici. No, onda je došla njegova druga godina u kojoj je pokazao svoje pravo lice. Počeo je puno više zabijati i sudjelovati u igri. Postizao je više od 15 poena po utakmici te je imao više od dvije asistencije. Sve više skauta je počelo obraćati pažnju na njega. On nije dopustio da ga to omete te još više radio kako bi se propremio za njegov najveći izazov, a to je naravno NBA.

Utah Jazz

Vraćamo se u sadašnjost u kojoj je mladi playmaker nedavno postigao 41 poen protiv Pelicansa. Takve nevjerojatne partije su me i potaknule da napišem članak o Donovanu. Uglavnom možemo vidjeti po internetu tekstove i bajke o Lonzu Ballu i njegovom šutu te o njegovom lajavom ocu, a o Mitchellu ni riječi. Osim fenomenalne partije protiv Pelicansa Mitchell je postigao i 37 poena protiv Memphisa. Njegova karijera nije ni počela, a već ima oboren jedan rekord organizacije. On je prvi Jazzer u povijesti koji je u svojoj rookie karijeri postigao više od 40 poena, što je velika stvar za tako mladog i talentiranog igrača. Naši američki kolege su izvukli informaciju da je on sedmi rookie u povijesti NBA lige koji je postigao 30 poena i prvi koji je uspio postići više od 40. Taj rekord je prije njega držao Blake Griffin.

Trenutno Mitchell u svojoj kratkoj NBA karijeri  poztiže 17 poena po utakmici, ima više od tri asistencije i tri skoka po utakmici, a pogotovo je impresivan njegov postotak šuta za dva koji iznosi 40 posto.

Vrijeme je i da malo analiziramo njegovu igru. Mitchell je iznimno fizički dominantan igrač koji uz snagu ima i nevjerojatnu brzinu. Isto tako posjeduje i veliki arsenal oružja. Sposoban je postići poene na sve načine u reketu te je isto tako odličan šuter. Sigurno je i velik plus što zna igrati kvalitetnu  obranu. Iako još nije savršen obrambeni igrač, on posjeduje sve elemente da jednog dana postane elitni defanzivac. No, on kao i svaki drugi igrač ima neke mane koje treba popravit. Ponekad ima problema s donošenjem odluka. Često zna opalit nemoguću tricu kada je svima nama jasno da je trebao dodati. Isto tako zna imati problema kada treba našto napravit između dva ili tri igrača, a kada dođe u takvu situaciju često se dogodi da baci loptu u bunar. To su neke od njegovih mana, ali on ulazi u takve probleme samo zato jer mu nedostaje iskustva, a to će doći za godinu dvije.

Nakon što je objavljeno da je Gordon Hayward potpisao za Boston. Stvari nisu mogle biti gore za navijače Jazzera. Svi su očekivali da će biti kanta za napucavanje. No, iako nisu najbolja ekipa dolaskom Donovana Mitchella vratilo se malo svjetlosti u Utah. Ne možemo još sa sigurnošću reći koliko može postići Mitchell, ali jedno je sigurno bude li nastavio ovako naporno raditi i davati sve od sebe na terenu on ima potencijal da postane pravi vođa Utah Jazza.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE