Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novo lice Rudyja Gayja

Rudy Gay je od dolaska u NBA ligu igrač na kojeg možete računati da će “staviti poene na semafor”. U dresu Memphisa je, osim rookie sezone, redovito zabijao nešto manje od 20 poena u prosjeku. Njegova obrana je u granicama NBA prosjeka, vrlo dobar je izolacijskoj obrani, ali bi općenito mogao biti puno bolji na toj strani parketa zahvaljujući sjajnim atletskim sposobnostima.

U karijeri bilježi 1,1 ukradenu loptu po utakmici uz 5,8 skokova. U Memphisu je imao puno uspona i padova, ali i nije se najbolje uklapao u momčad s dva dominantna post igrača. Sa svojih 33% za tri poena tijekom karijere nije mogao raširiti reket za Zacha Randolpha i Marca Gasola. U prvoj sezoni za Toronto nije se mnogo toga promijenilo u njegovoj igri, dok je ovu sezonu započeo vrlo loše i sve je izgledalo da nakon ovog ugovora može samo sanjati neki novi sličan ovome (19 milijuna dolara godišnje). No, sve se promijenilo dolaskom u Sacramento.

U prvih osamnaest utakmica tekuće sezone u dresu Toronta, Gay je prosječno ubacivao 19,4 poena uz 7,4 skokova i 2,2 asistencije. Iz igre je šutirao užasnih 38% i uzimajući skoro 19 šuteva iz igre po utakmici. Masai Ujiri, novi generalni menadžer Toronta, ga je od prvih dana nove sezone pokušavao razmijeniti sa željom da oslobodi salary cap njegove ogromne plaće. Gay je treći najplaćeniji igrač na poziciji niskog krila u ligi. U sezoni 2013/14 inkasirat će skoro 18 milijuna dolara. Na toj poziciji, plaćeniji od njega su samo LeBron James i Carmelo Anthony. Prima veći novac od ugovora od Kevina Duranta. Sljedeće sezone se ta brojka penje i preko 19 milijuna dolara, a Gay ima player option, što znači da može testirati tržište već nakon ove sezone ili pak ostati još jednu sezonu igrač Kingsa.

“Još nisam siguran hoću što ću napraviti ovo ljeto. Moram vidjeti sa svojim timom što ću učiniti, razmisliti o svojem sljedećem potezu. Još ne znam. Ali Sacramento je dosad bio sjajan prema meni”, izjavio je igrač Kingsa o mogućnosti ostanka u Sacramentu.

Iako su se za vrijeme vrlo lošeg početka sezone u Torontu pojavile glasine da mu nijedan od GM-ova ne bi bio spreman ponuditi zadovoljavajući ugovor, novi početak u Sacramentu bi to mogao promijeniti. Gay trenutačno igra najefikasniju i najučinkovitiju košarku u karijeri. U 29 utakmica u ljubičastom dresu, prosječno zabija 20 poena u prosjeku uzimajući čak 4 šuta manje po utakmici nego u Raptorsima. Podigao je broj asistencija na više od 3, što nije imao tijekom cijele karijere, a uzima i 5,4 skoka i 1,4 ukradene lopte u prosjeku.

Šutira iz igre, za njega, nevjerojatnih 50%, ali nameće se pitanje koliko dugo može održavati taj prosjek tako visoko. Isto tako, napredna statistika pokazuje brojeve koji idu u njegovu korist. True Shooting Percentage (TS) još točnije mjeri šutersku efikasnost igrača uzimajući u obzir efikasnost šuteva za 2 i 3 poena te one sa slobodnih bacanja. Trenutačni TS u dresu Kingsa mu je 58,6%, čak 12 posto više nego u Torontu i 6 posto više nego u cjelokupnoj karijeri dosad. Također, PER (Player Efficiency Rating) mu je 20,6, najviše dosad u karijeri.

Iako pruža sjajne igre u dresu Kingsa, ostaje pitanje da li može tako efikasno igrati i dalje u sezonama koje slijede ili je to samo “probuđeni” Rudy zbog toga što se ugovor bliži kraju i želi se izboriti za novi višegodišnji ugovor. Okružen je s dva sjajna ofenzivna igrača u vidu DeMarcusa Cousinsa i Isaiaha Thomas i ofenzivne akcije momčadi nisu samo na njegovim leđima. Iako mu je trica na vrlo niskim postocima, Gay i dalje vrlo dobro posprema šuteve s poludistance kada je Cousins udvojen, a posebno je efikasan u finiširanju oko obruča. Sacramento može igrati i s njim na poziciji visokog krila, pa u suradnji s Cousinsom tvori sjajan duo na ofenzivnom dijelu terena, ali je branjenje vlastitog koša ipak teže u takvoj postavi s obzirom na to da i na vanjskim pozicijama nemaju izvanrednog braniča.

Realno je očekivati da će ovo ljeto iskoristiti player option i ostati još jednu godinu član Kingsa te biti plaćen skoro 20 milijuna dolara. Ako nastavi s efikasnom košarkom, Gay može očekivati dobru ponudu Sacramenta i nakon isteka ovog ugovora. Možda i ne više toliko bogat i na razini prve opcije na rosteru, ali zasigurno će i dalje biti među najplaćenijim “trojkama” u ligi. S njime imaju vrlo dobru momčad i ukoliko se još pojačaju u sljedećim godinama mogu očekivati borbu za playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE