Monday, May 6, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nowitzki: “NBA zbog momčadi poput Warriorsa gubi na kvaliteti”

Legendarni Dirk Nowitzki započeo je svoju 19. sezonu u dresu Dallas Mavericksa.

Njemački veteran od dolaska u NBA u ljeto 1998. godine igra za istu momčad, a u intervjuu za njemačku TV kuću Sport1 Dirk je progovorio o počecima karijere, nikad jačoj Zapadnoj konferenciji, mogućnosti uvođenja novog sistema doigravanja te kvaliteti lige općenito.

“Nikad neću zaboraviti svoju prvu utakmicu u NBA-u protiv tadašnjih Seattle SuperSonicsa. Bila je to najgora utakmica koju sam odigrao u karijeri. Prvu sezonu mi je često prolazilo kroz glavu da jednostavno nisam na razini NBA-a i da bi se nakon sezonu, dvije mogao vratiti na europske parkete. Međutim, 18 godina kasnije, u Dallasu se raspravlja da se ispred naše dvorane izgradi moj kip. Što da kažem, počašćen sam.”

Mnogi košarkaški stručnjaci u svojim analizama su zaključili kako je ovogodišnja konkurencija na Zapadu jača nego ikad, a Nowitzki se slaže s time.

“Već sam dugo u ligi, mogu reći da je Zapadna konferencija uvijek bila moćna i da svaka utakmica ondje može ponuditi spektakl. Međutim, ove sezone Zapad ima četiri ili pet momčadi koje su van svake konkurencije. Nakon njih, ostaju još tri ili četiri mjesta za playoff za koja se ostatak mora potući. Nadam se da ćemo ove sezone i mi biti jedna od tih momčadi.”

Međutim, legendarni krilni centar toliko akumuliranu i neravnomjerno raspoređenu snagu ne vidi kao nužno dobru stvar.

“Da, nakon prošlosezonskih doigravanja sam komentirao da to ne može biti dobro za ligu. Na primjer, imate Golden State Warriorse koji idu kroz ligu upisujući pobjedu za pobjedom, a i sami ste vidjeli kako su došli do finala, bez izgubljene utakmice, tu nema neke neizvjesnosti. Priznajem, samo finale je bilo fantastično, međutim, regularna sezona kao i prve runde playoffa zbog tako jakih momčadi gube na kvaliteti.”

Vodstvo lige u posljednje vrijeme sve češće raspravlja o novom formatu doigravanja, u koje bi ušlo 16 najboljih momčadi lige, umjesto dosadašnjeg formata prema kojem u doigravanje ulazi najboljih osam momčadi iz svake konerencije.

“Sviđa mi se ta ideja. Jedini problem je što je Amerika ogromna, tako da bi taj sustav bilo teško realizirati zbog velike udaljenosti momčadi. Jer, ako vam se u prvoj rundi doigravanja spoje ekipa s Istoka i Zapada, koje moraju igrati svaki drugi dan, tu nastaje problem. Ipak, što se mene tiče, mislim da je to najbolji način da u playoffu doista zaigra najboljih 16 momčadi lige.”

Nowitzki je s Mavsima osvojio naslov 2011. godine, kada je proglašen i MVP-om finala, 13 je puta zaigrao na All-Star susretima, a 2006. godine proglašen je MVP-om sezone, kada je njegova momčad u finalu poražena od Miami Heata. Ovog je ljeta pristao na znatno manju plaću i potpisao novi dvogodišnji ugovor s Dallasom nakon kojeg će najvjerojatnije u mirovinu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE