Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nowitzki želi manji broj utakmica u sezoni

Čelnici NBA lige odlučili su na eksperiment u kojem će svaka četvrtina trajati po 11 minuta, umjesto dosadašnjih 12, što je izazvalo brojne reakcije diljem NBA lige. Svoje mišljenje o ovoj temi dao je i Dirk Nowitzki, zvijezda Dallas Mavericksa i ponajbolji europski košarkaš svih vremena.

36-godišnji Nowitzki u NBA ligi nastupa od 1999. godine te je odigrao ukupno 1188 utakmica regularne sezone te 135 utakmica doigravanja. Po njemu skraćivanje utakmice za četiri minute ne predstavlja veliku promjenu, nego bi radije htio vidjeti smanjenje broja utakmica u regularnoj sezoni.

“Mislim da nisu potrebne 82 utakmice kako bi se odredilo najboljih osam ekipa svake konferencije”, izjavio je Nowitzki za ESPN. “Isto se može postići s manjim brojem utakmica, ali razumijem i da se tu radi o novcu i da svaka utakmica manje odnosi velike novce i ligi i vlasnicima i igračima. Sve mi je to jasno i zbog toga ne vjerujem da će se smanjivati broj utakmica.”

Kao jedan od najvećih problema s velikim brojem utakmica u kratkom vremenu Plavi anđeo navodi uzastopne utakmica, kada u dva dana mora odigrati dva susreta, a ponekad između utakmica ima i let u drugi grad. “Mislim da nitko ne bi trebao igrati dvije utakmice u dvije večeri na najvećoj razini, te imati i let avionom između toga. Možda su u ligi najbolji sportaši svijeta, ali mislim da to škodi igri.”

Još je Dirkules spomenuo i situaciju koja često “ubija u pojam” redovite gledatelje NBA susreta – prevelik broj time-outa tijekom, a posebice na kraju, utakmica. “Košarka je zabavna, brza igrač. A kod nas na kraju utakmice odigra se akcija, netko zabije koš i zove se time-out nakon čega sjedimo dvije minute. Zatim ponovno akcija, koš, pa novi time-out. Ni u jednom drugom sportu nema toliko prekida na kraju utakmica. Mislim da bi se tu moglo nešto promijeniti.”

Ako se značajnije promjene i budu uvodile, to će vjerojatno biti nakon što sjajni Nijemac zaključi košarkašku karijeru. Nadolazeća sezona bit će mu 17. u bogatoj karijeri, no još uvijek možemo očekivati njegove sjajne igre budući da je prošlu sezonu zaključio s prosjecima od 21,7 poena i 6,2 skokova po utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE