Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nužna promjena playoff formata?

Svake godine ista priča, evo nas opet na početku veljače, odbrojavamo dane do All-Star vikenda i iznova prihvaćamo problem neravnoteže konferencija. Usprkos tome što se Istok ove godine čak uvelike poboljšao, usprkos tome što su osma ekipa Istoka Indiana Pacersi 2 utakmice iznad .500, a osma ekipa Zapada Portland Trail Blazersi čak 3 utakmice ispod, očito je da će se LeBron James i ostatak kavalira iz Clevelanda prošetati do NBA finala, pa čak i uz vrlo dobre Raptorse s preporođenim dvojcem iz backcourta. Zapad, također ove godine dosta čudan i naizgled oslabljen, zapravo samo kopira svjetsku ekonomiju tako što je vodeća trojka uz standardnu prikolicu iz Los Angelesa toliko izdvojena i jača od ostatka Zapada da to više nije niti smiješno. I tako će se uzmimo za primjer dogoditi da će se jedan OKC sukobiti s jednim Spursima već u drugoj rundi playoffa i morat ćemo se oprostiti od njih , dok će u tom momentu LeBron čekati protivnika za finale istoka i „umirati od dosade nakon što je recimo smlavio jedne Atlanta Hawkse u 4 utakmice. Nije li nam to svima već pomalo dosadilo? Bez uvrede ekipama s Istoka, ali to je već prevršilo svaku mjeru, a evo to vam govorim kao navijač franšize koja tu situaciju već par godina koristi i provlači se u besmisleno doigravanje na Istoku.

Naravno lako je negodovati, ali što se nudi kao najbolje rješenje?

Mislim da je to podosta očito i da treba collegeima ukrasti njihov pravedni sistem i jednostavno poslati 16 najboljih ekipa u playoff.

Evo, da ne bi bilo da govorim gluposti, ovo je na tu temu rekao povjerenik lige Adam Silver u intervjuu za američki SB Nation: „Na posljetku voljeli bismo vidjeti najbolje ekipe u playoffu. Postoji neravnoteža i određena nepravednost. Postoji prijedlog po kojem bi sve pobjednika divizija poslali direktno u playoff i onda rangirali slijedećih deset ekipa. Mislim da je to prijedlog na kojeg bi se trebali pomalo ugledati.“

Silverov prijedlog je svakako zanimljiv ali meni se osobno više svidio sistem u kojem se ipak ne nagrađuje pobjednik divizije, jer i to može biti izrazito nepravedno i mislim da je bio vrlo pametan potez kada je to prije početka ove sezone povjerenik ukinuo.

Ipak, tu se opet nailazi na problem putovanja i pravednosti rasporeda kojeg ako malo ne izmijenimo nismo učinili puno, možda samo bacili ligu u propast, a to nitko od nas sigurno ne želi. Jer, opet bi se dogodilo da bi ekipe s Istoka igrale međusobno 4 puta po sezoni i samo 2 puta s nadmoćnim kolegama s Zapada i obrnuto. Te bi opet od dviju po igri i pokazanom jednakim ekipama iz različitih konferencija ova s Istoka imala očitu prednost i lakše bi došla do nekakvih 40-45 pobjeda koje bi vodile u to teoretsko doigravanje.

Tom Ziller iz prije spomenutog SB Nationa je dao jedan vrlo zanimljiv i funkcionalan prijedlog s kojim ću i završiti ovaj osvrt.

NBA ekipe je podijelio u 5 regija kao što vidite na mapi.

Ovako je on to zamislio.

  • Igrali bi sa dvije ekipe iz svog središta određenih uspravnom crtom 5 puta u jednoj sezoni.
  • S ostalim trima ekipama u svojoj regiji igrali bi 4 puta po sezoni.
  • Igrali bi s ekipama iz druge dvije regije 3 puta po sezoni.
  • S ekipama iz preostale 2 regije 2 puta po sezoni.

Kako bi odredili s koje dvije regije bi igrali po 3 utakmice, a s koje dvije po 2 utakmice? Jednostavno. Samo bi rotirali svake sezone.

Trenutno se sigurno može zamisliti i boljih ideja od gore navedene, ali bez obzira na ideje defitinivno je vrijeme za radikalne promjene u sustavu doigravanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE