Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Obitelj Buss u konfliktu oko raspodjele dužnosti u Lakersima

U Hollywoodu ništa novo. Los Angeles obično asocira javnost, hranjenu senzacionalističkim magazinima i paparazzo medijima, na spletkarenje i zakulisne radnje koje se kriju iza glamura i blještavila crvenih tepiha.

Jedina kćerka pokojnog vlasnika franšize, Jeanie Buss, trenutačno obnaša funkciju predsjednika Los Angeles Lakersa i u NBA okvirima važi za vlasnika organizacije, dok njena braća Jim Buss i Johnny Buss, ovih dana pokušavaju istisnuti sestru iz upravljačke strukture. Cijela priča je poprimila dosta velike okvire, a reporteri izvještavaju dešavanja s obje strane konflikta.

Braća su planirala održati sastanak idućeg tjedna, gdje bi jedna od točki dnevnog reda bila i biranje novog odbora direktora, ali odvjetnici na strani Jeanie su podnijeli zahtjev Okružnom sudu Los Angelesa za zabranu prilaska. Budući da se to odnosilo direktno na njih, Jim i Johnny su odustali od izbora.

Da sve bude ozbiljnije, odvjetnik predsjednice, Adam Streisand, izjavio je sljedeće:

Dobra vijest za navijače jeste da su braća Buss odustala od svoje namjere, ali plašim se da je to samo početak. No, uvjeren sam da ćemo nastaviti raditi po željama Dr. Jerryja Bussa i da će Jeanie ostati na čelu.“

Nakon smrti njihovog oca, troje potomaka su naslijedili obiteljski fonda, a oporuka je nalagala da Jeanie preuzme kontrolu nad Lakersima, dok će Jim vršiti posao šefa košarkaških operacija.

Interesantno je da je Streisand bio odvjetnik u timu Stevea Ballmera u procesu preuzimanja Los Angeles Clippersa od dotadašnjeg vlasnika Donalda Sterlinga, nakon afere s kršenjem etičkog kodeksa lige.

Johnny i Jim Buss su predložili četiri direktora, no lista nije uključivala njihovu sestru. Ako bi Jeanie izgubila poziciju direktora, očigledno bi i prestala obnašati funkciju vlasnika franšize.

„Nalog je neophodan za prevenciju nepopravljive štete organizaciji“, kaže sudski nalog. „Novi predsjednik bi imao ovlaštenja napraviti izmjene koje bi mogle uzrokovati ogromnu štetu Lakersima kao košarkaškom timu i brendu generalno, posebno u ovom trenutku kada je podnosilac zahtjeva poduzeo značajne korake u sanaciji štete uzrokovane od strane Jima Bussa.“
Svi dalji koraci od strane suda će biti poduzeti tek u svibnju, ali nam to svakako ne garantira kraj ove priče.

Objašnjenja radi, zaklada koju je porodica naslijedila od pokojnog oca, ima pravo odabrati tri od pet direktora u odboru. Očigledno je da braća pokušavaju nadglasati Jeanie, ali iz njihovog štaba dolaze drugačije poruke.

Jimov i Johnnyjev odvjetnik, Robert Sacks, tvrdi da su njegovi klijenti poduzeli određene radnje da bi iskazali podršku svojoj sestri i omogućili joj ostanak na čelu organizacije, ali nije komentirao zašto se njeno ime nije našlo na listi prijedloga za novi odbor.

Stav čelništva NBA je jasan u cijeloj sagi, pa je glasnogovornik lige dao izjavu na tu temu:

Franšiza očito pravi zaokret nakon što u prethodnim godinama ekipa nije ispunila očekivanja i spala je na najniže grane u svojoj povijesti. Za navijače je dolazak Magica pozitivna promjena, iako ne garantira uspjeh. Svakako je bolje vidjeti da se nešto konačno radi u cilju napretka, a ovakvi ataci na upravljačku strukturu sigurno neće pomoći.

Latest Posts

NE PROPUSTITE