Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Očekivanja od igrača Balkana – prvi dio

Početak nove NBA sezone polako je sve bliže. Oni najvatreniji fanovi vjerojatno se još nisu pomirili s činjenicom da od 25. listopada nećemo više gledati Kevina Garnetta, Kobeja Bryanta i Tima Duncana na parketima NBA lige, no ono što raduje NBA fanove s prostora bivše države jeste nastup igrača s brdovitog Balkana u najjačoj košarkaškoj ligi.

Iako rosteri još nisu zvanični iz pet država bivše Juge u NBA ligi od naredne sezone trebali bi gledat 18 igrača.

Najviše predstavnika imaju Hrvati (Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Damjan Rudež (negarantirani ugovor), Dragan Bender, Dario Šarić, Ivica Zubac i Justin Hamilton), zatim slijede Slovenci (Goran Dragić, Sasha Vujačić i Beno Udrih), Crnogorci (Nikola Vučević i Nikola Peković), Srbi (Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović) dok Bosna i Hercegovina ima dva igrača (Mirza Teletović i Jusuf Nurkić).

Do početka sezona pokušat ćemo predstaviti svakog od igrača te napisati što se očekuje od njega i kakva ga uloga čeka u momčadi.

Goran Dragić, Miami Heat

Startni razigravač Miamija pored Udonisa Haslema i Bene Udriha je najstariji igrač na rosteru. Deveta NBA sezona je pred nekadašnjim osvajačem Most Improved Player nagrade te se od njega očekuje da iznese najveći dio tereta u napadu. Najbolji igrač u povijesti Heata Dwayne Wade je otišao kao i Luol Deng, Chrisa Bosha su otpisali s obzirom na zdravstvene probleme, tako da Heat nema provjereno rješenje u polju napada.

Prethodne sezone odigrao je 72 utakmice i u svakoj je bio starter što će biti slučaj i ove godine.

Opće poznato je da Dragiću odgovara brži tempo igre, jer je zanat pekao od legendarnog Steve Nasha, dok odlasci starijih igrača omogućavaju Eriku Spoelstri da igra nešto brže jer startnu petorku čine relativno mladi igrači koje krasi atletizam.

Najbolje brojke ovaj Slovenac imao je u dresu Sunsa kada su ovi bili na samome vrhu lige po broju posjeda na 48 minuta što dovoljno govori kakav je Goran igrač kada se igra nešto brže. Oko 30 plus minuta rezervirano je za Dragića, naravno ako ga ozljede zaobiđu bit će vodeći igrač momčadi s Floride. Ugovor mu traje još četiri godine, a nije isključena mogućnost tradea tijekom sezone u neku od playoff momčadi s obzirom na činjenicu da otpisivanjem Bosha ekipa Heata daleko je od doigravanja.

Očekivanje: Masa pojava u TOP10 akcijama noći zahvaljujući alley-oop asistencijama Derrick Williamsu, Hassanu Whitesideu i co.

Beno Udrih, Miami Heat

Osvajač dva naslova sa Spursima ulazi u svoju 13. NBA sezonu, drugu u dresu Miami Heata. Prethodne sezone bio je backup svom sunarodnjaku Dragiću gdje je usprkos ozljedama odigrao 36 utakmica, pet puta startao uz 16 minuta provedenih na parketu.

Pred narednu sezonu kaže kako spreman je za nove NBA napore iako na leđima ima 34 godina. Beno naravno nije više igrač kakav je bio prije nekoliko godina no ono što se očekuje od Slovenca jeste da odigra neke dostojne minute kada Dragić bude na klupi te da u svlačionici svojim iskustvom pomogne mladim bekovima Miamija.

Ugovor za Floridu ga veže još godinu dana tako da se Spoelstra može osloniti na Slovence kada je u pitanju pozicija playmakera.

Očekivanje: Pokušaj savjetovanja Diona Waitersa, na što ovaj bleji k’o tele u šarena vrata.

Sasha Vujačić, New York Knicksi

Ljubimac Phila Jacksona ostao je u Knicksima još godinu dana. Prethodne sezone startao je čak 25 puta te je odigrao 61 utakmica uz minutažu od 15 minuta. Ako problemi s ozljedama zaobiđu Veliku Jabuku Sasha bi trebao biti zamjena za Courtneyja Leeja.

Roster Knicksa nije puno pretrpan tako da će biti minuta za Vujačića koji je još uvijek sposoban pogoditi koji šut. Neki kažu Knicksi su momčad za doigravanje, neki predviđaju neuspjeh ali ono što je sigurno je uloga Sashe – veteranski minimum, peškir, poneki savjet je ono što čeka Vujačića u njegovoj desetoj NBA sezoni.

Očekivanja: Peškir i po koja minuta

Jusuf Nurkić, Denver Nuggets

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela pronaći put do Eurobasketa 2017 iako su u sastavu imali obje NBA zvijezde. Juka je kroz kvalifikacije bilježio 19 poena i 13 skokova u prosjeku što raduje čelnike Denver Nuggetsa. Trener momčadi iz Denvera, Mike Malone, rekao je da ne bi mijenjao Nikolu Jokića što govori da će se između ostalog graditi ekipa oko srpskog centra (o Nikoli nešto poslije).

Što se Jusufa tiče on ulazi u svoju treću NBA sezonu. Prošle godine se vratio u veljači nakon operacije lijevog koljena gdje je odigrao svega 32 utakmice (3 starter) uz 17 minuta provedenih na parketu.

U svojoj prvoj NBA sezoni pokazao je da kada uđe u ritam može da igra na vrhunskom nivou i odgovori svim teškašima u NBA ligi (Boogie Cousins,Marc Gasol – preporučuje YouTube), čak nije imao pardona ni prema LeBronu. U trećoj NBA sezoni čeka ga ulazak s klupe kao zamjena Jokiću, a postoji mogućnost da Malone zaigra s dvije petice nešto sporije u zavisnosti od protivničke ekipe.

Nekih 20-tak minuta će se naći za Jusufa koji ako ne bude imao probleme s ličnim greškama i pri tome pokaže konstantu na oba kraja parketa može dobiti više minuta. Naravno, Denver je mlada momčad (25 godina u prosjeku) u kojoj će Malone dosta eksperimentirati i ostaje nam da vidimo može li Nurkić povećati svoje brojke (8,2 poena, 5,5 skokova).

No, podsjećamo da je Jusuf prvi put loptu uzeo u ruke 2008. godine kada je imao 14 godina i da je uspio za šest godina doći do najjače košarkaške lige na svijetu. Vrijeme je pred njim što dokazuju odlične partije u predsezoni.

Očekivanja: Mečevi hrvanja s protivničkim centrima i double-double utakmice

Mirza Teletović, Milwaukee Bucks

Povratak Mirze na Istočnu obalu donosi mnogo pozitivnih vijesti. Utakmice počinju nešto ranije (op.a.), dolazi u momčad koja je mlada i željna uspjeha te se ponovo susreće s trenerom Jasonom Kiddom pod čijom je palicom odigrao najbolje minute u National Basketball Association.

Svi se sjećamo rafalne paljbe kada je zatrpao koš Mavsa. Da se nije desila plućna embolija možda bi još uvijek bio u Netsima ovako je odigrao jednu sezonu u Sunsima (najbolju u karijeri, so far) gdje je na početku imao dosta problema s minutama ali kada je namjestio nišanske sprave počeo je pogađati i sezonu završio na 12,6 poena u prosjeku (rekord karijere).

Zatim je oborio rekord po broju pogođenih trojki u jednoj sezoni za igrača s klupe (181) koji je držao Chuck Person (164), dok je NBA ligi predstavio i svoje clutch sposobnosti. Bivši trener Kidd nije oklijevao te ga odmah potpisao na tri godine (31.5 milijuna)

Sada u Bucksima Mirzu čeka slična rola kao u Arizoni. Ulazak s klupe (što je Mirza priznao da ga ne opterećuje), stretch četvorka, minutaža koja će zavisiti od protivnika i ritma kojeg uhvati, jer znamo da zna ući u seriju i bez problema vas zatrpati – to je ono što očekuje Teletovića u njegovoj petoj NBA sezoni.

Činjenica leži u tome da su Bucksi prošle godine propustili doigravanje jer nisu imali šuta iz vana ni za lijeka. No taj problem bi trebali neutralizirati između ostalih i Teletović koji je potpisan upravo zbog toga da raširi teren i ostavi prostora Gregu Monroeu i Giannisu Antetokounmpou za poene iznutra.

Kris Middleton je ozlijeđen na duži period te osim Mirze nema pravog šutera u rotaciji te bi mogli vidjeti napredak u vidu poena zasigurno, kao i u broju pogođenih trojka. Možda i poziv na Three Point Contest, što da ne?

Očekivanja: Utakmice s 10+ poena, visok procenat šuta i sezona karijere.

Latest Posts

NE PROPUSTITE