Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Odgođen pad nepobjedivih

Gledati nepobjedive kako padaju vrhunski je sportski događaj kojem smo u jučerašnjoj utakmici Warriorsa i Spursa svjedočili punih pola sata. Spursi su u finalu Zapadne konferencije rasturali Warriorse sve do momenta kada se ozlijedio Kawhi Leonard što je automatski utakmicu usmjerilo u nekom drugom smjeru. Tako ćemo potvrdu da su i Warriorsi samo ljudi pričekati još neko vrijeme. To svejedno ne znači da u nastavku teksta nećemo izvući nekakve zaključke i pouke koji bi u idućim dvobojima ove serije mogli biti važni. Svejedno, ni upola važni kao Leonardovo zdravstveno stanje. Bez njega na parketu sve ono što su Spursi smislili za suprotstaviti se Warriorsima pada u vodu.

Prva stvar koju moramo znati o ovim suparnicima je da su do sinoćnje utakmice Spursi odigrali 12 utakmica, Warriorsi samo 8. Četiri utakmice viška u playoffu su puno, posebno ako imaš kratku rotaciju i ne stigneš odmoriti. Ali nekada dobro dođu jer su natjecateljski duh i koncentracija ekipe konstantno na vrhuncu i nema opuštanja. Dakle, radi se o dvosjeklom maču. Spursi su imali dvije vrlo kompetitivne serije protiv Rocketsa i Memphisa gdje su njihovi igrači itekako iskusili intenzitet playoffa i iskustvo igranja utakmica od velike važnosti. Na drugoj strani Warriorsi su svoje serije protiv Blazersa i Jazza lakoćom po 4:0 riješili u svoju korist, a da ih nitko u te dvije serije i u svih 8 utakmica nije uspio ozbiljnije izazvati ili nanijeti im poraz. Zato, sinoć kada je utakmica počela Spursi su izašli nabrijaniji i spremniji za klasičnu playoff bitku, a vjerojatno su bili i opušteniji jer su znali da ovdje nemaju što izgubiti. Vrlo važno, opet su imali dobar plan za utakmicu. Warriorsi pak, ulaze kilavo i na momente potpuno nespremno za odgovoriti Spursima na fizičku igru i taktičke zamke koje je pred njih bacio Gregg Popovich.

Možemo krenuti od standardnih matchupova da vidimo kako su podijeljene obrambene obveze. Kada Spursi napadaju to je izgledalo ovako: Steph Curry čuva Dannyja Greena, Klay Thompson Pattyja Millsa, Kevin Durant Leonarda, Draymond Green LaMarcusa Aldridgea, Zaza Pachulija Pau Gasola.

Na drugoj strani smo imali klasičniji raspored, Mills-Curry, Green-Klay, Kawhi-Durant, Aldridge-Green, Gasol-Pachulia.

Važno je zabilježiti i da obje ekipe igraju s dosta switcha u obrani, Spursi preuzimaju sve igrače Warriorsa koji se kreću kroz blokove, dok boje ekipe preuzimaju i dosta toga na pick and rollu ili nekoj varijaciji 2 na dva igre. Ovakva taktika posljedično stvara dosta missmatcheva, pa visoki igrač u obrani preuzme nižeg koji ga napada driblingom, ili niži u obrani preuzme visokog koji pokušava iskoristiti svoju masu i prednost u visini. Bilo je nekoliko ovakvih missmatcheva koje su ekipe tražile. Zapravo, cijela prva i dobar dio druge četvrtine protekao je u borbi između dvije ekipe tko će uspjeti iskreirati više takvih situacija.

Na koncu su to bili Spursi, oni su bolje prošli u ovakvoj igri, evo i zašto.

Prvo da detektiramo kako su obje ekipe tražile missmatcheve. Warriorsi su prvenstveno htjeli u takve situacije stavljati svog najboljeg izolacijskog strijelca Duranta kojeg bi stavili u akciju da se kreće bez lopte i to na strani gdje bi bio Mills ili Dejounte Murray koji bi ga na izlasku iz bloka preuzeli. To je izgledalo ovako:

Obratite pozornost na uvijek istu shemu. Durant ili izlazi iz bloka ili kao ball handler traži nižeg igrača kojeg može gnjaviti. Nije imao baš uspjeha kao strijelac u ovim situacijama iako je u ovom videu gore iskreirao Stephu šut i „asistirao“ Stephu za slobodna bacanja. Durant je odličan iso strijelac što će se potvrditi u završnici utakmice i to je općepoznata stvar, međutim, problem s ovakvom strategijom je što to nije identitet Warriorsa. Oni nisu statična napadačka ekipa koja će se baviti ovakvim banalnim napadima kao što je to recimo Utah Jazz radila protiv Clippersa s Joe Johnsonom. Identitet Warriorsa je kretanje lopte i igrača, trice, tranzicija, dobri screenovi, razigravanje s visokog posta i gomila cutova. Dakle Popovich je ovdje dobro nadmudrio kao što je njemu to napravio još tamo 2014. godine Rick Carlisle s Dallasom. Spursi su bili poznati po onom motion napadu i kretanju lopte i igrača ali Carlisle je odlučio sve preuzimati i tako ukrasti dušu Spursima stavivši ih u poziciju da kroz missmatcheve upadnu u zamku. Isto to je Pop sinoć napravio protiv Golden Statea i upalilo je iako se kockao jer je Durant moga zabiti 5/5 ovakve situacije. Ali nije, to je jedino bitno i plan je sproveden kvalitetno u djelo jer su Warriorsi izbačeni iz svog ritma, napad im je usporen i voda ide na mlin Spursa.

Spursi su također tražili missmatcheve po parketu. Koristili su dvije situacije. Danny Green je vrtio pick s Aldridgem što znači da je LaMarcusa preuzimao Curry (rekli smo da Warriorsi praktički sve switchaju u uvodu), a Draymond ostajao na Dannyju. Druga situacija koju su tražili Spursi bila je 2 na 2 igra Kawhi-LaMarcus pa da Durant ostaje na Aldridgeu. Izvrsno su provodili ovaj plan u djelo, evo primjera:

I sada imamo drugi razlog zašto su ovdje Spursi bolje prošli. Pa prvo zato jer je Aldridge izrazito raspoložen u egzekuciji, u prvoj četvrtini ubacio je 11 poena (5/7 šut). Drugo, zato jer igra kroz post, igra kroz visoke igrače i korištenje fizičke dominacije je identitet Spursa s kojim uz to, mogu i kvalitetno diktirati ritam, ne dovodeći se u situacije da počnu gubiti lopte i trčati.

Na osnovu ove strategije i činjenice da na obruču u prvoj četvrtini imaju realizaciju 12/13 Spursi gaze Dubse. Starteri Warriorsa izgledaju bespomoćno pa Mike Brown pokušava s rotacijom nešto dobiti. Uvodi Andrea Iguodalu, Shauna Livingstona, Matta Barnesa i Javalea McGeeja koji veći dio minuta igraju samo s Curryjem od startera. Ovo je pozivnica Popovichu da i on posegne za klupom, u igri su Jonathon Simmons, David Lee, Murray i Manu Ginobili.

Ovo je još jedan jako bitan detalj o kojem će Warriorsi morati razmisliti za sljedeću utakmicu. Curryja su okružili s dobrim obrambenim igračima, ali ni McGee ni Iguodala, Livingston i Barnes nisu u stanju osigurati spacing ekipe što Spursi lakoćom zatvaraju u obrani. Osim toga, ova postava omogućila je Popovichu da svoje problematične obrambene igrače sakrije u obrani (Ginobilija na Iguodali, Leeja na McGeeju, a i Aldridge može odmarati na Barnesu). Ovo su momenti utakmice kada Spursi rade prvu +10 razliku jer Warriorsi gube lopte, Spursi zabijaju lagane poene i trice.

Recimo i to da je Brown do zadnje dvije minute na parketu imao Duranta a Popovich Aldridgea, što je sada automatski dovodili do toga da Durant kao četvorka čuva LaMarcusa koji ga je ubio u postu. Brown je morao spašavati stvar vraćanjem Greena umjesto KD-a.

U drugoj četvrtini Warriorsi opet iz nekog razloga previše kompliciraju s rotacijom i ne drže se prokušanog recepta. U igri su Thompson i Green, West i Iguodala, ali nema Livingstona ili Clarka nego je tu Barnes, na drugoj strani Popovich počinje s Murrayjom i Ginobilijem na bekovima  a u frontcourtu su Simmons, Green i Lee što je prvi Popovichev pokušaj sa small-ballom. To je dobar Popovichev potez jer s ovom petorkom Warriorsi obožavaju kreirati s visokog posta i tražiti cutere prema obruču, zato je Popovich mudro odlučio imati mobilnije igrače na parketu koji mogu to pratiti. Brzo je promijenio Murraya i Simmonsa s Leonardom i Millsom da bi mečirao Warriorse. I to mu je novi dobar potez. Leonard odmah preuzima Thompsona, a Danny Draymonda, dakle dva najbolja napadača ove postave Warriorsa su pod kontrolom dva najbolja obrambena igrača Spursa. Ovakva podjela uloga dovodi Spurse na još veću razliku, rade seriju 7:3 i sada je to već ogromnih 37:19 jer je Ginobili ubacio tricu, a Leonard ulazom rješava Draymonda Greena.

Brown nema što čekati pa vraća Duranta umjesto beskorisnog Barnesa koji je ovdje zalutao (još uvijek ne razumijem zašto je dobio minute umjesto Iana Clarka, posebno ako Green čuva Leonarda u ovim momentima). Durant je puno bolji izbor kada nema Aldridgea i Brown ga je trebao ranije vratiti a za sljedeće utakmice složiti rotaciju da je KD na četvorci kada je LMA na klupi ili igra peticu. Ovim potezom sada je Brown dobio nekakvu, barem na papiru, prednost jer Leonard sada pazi na Duranta, Green ostaje na Greenu što znači da je Mills ostavljen na milost i nemilost Thompsonu na kojemu je sada da ovo iskoristi.

Klay je odigrao užasnu šutersku večer pa od toga nema ništa, ali zato ima od Ginobilija koji igra u transu i da nema ćele čovjek bi pomislio da je 2005. godina. Zabija tricu, iznuđuje slobodna i koristi tranziciju (9 poena u drugoj).

Brown opet vuče loš potez. Sada na 41:19 za Spurse iz igre povlači Iguodalu od kojeg nije ništa dobio, i Greena kojeg je Leonard razbio u izolacijama a uvodi Livingstona i Barnesa. Što je opet užasna napadačka kombinacija. Dobro, Liva ćeš istrpjeti jer će odigrati obranu, ali Barnes stvarno nema smisla. Brown i Steve Kerr će definitivno bolje morati odabrati igrače za ovu seriju i redizajnirati rotaciju.

Od udarnih igrača na parketu su opet samo Klay i Durant pa napad Warriorsa opet na funkcionira nego je Durant u izolacijama jer je samo on spreman nešto iskreirati. U momentima kada gubiš „100 razlike“ nameće se pitanje zašto trener ne uvede dodatnog šutera (Clark) umjesto ne-šutera (Barnes) i zašto Curryja već nema na parketu a prošlo je 5 minuta? Mislim, imaš Duranta na Leonardu, Klaya na Millsu, ne trebaš se bojati da će netko iskoristiti Clarka u obrani. Dakako da Spursi i ovu postavu bez problema brane.

Barnes drži Leonarda i prva akcija je faul nad Leonardom i to na trici, a Popovich i Spursi izvrsno prepoznaju i ove momente kada su zajedno na parketu West i Barnes pa traže od Leonarda da ih napada iz picka. Kawhi to majstorski koristi, čak i kada ga Durant drži:

Sredinom druge četvrtine Warriorsi i dalje imaju više izgubljenih lopti nego ubačaja iz igre, a prvu tricu su ubacili na 5 minuti do poluvremena. Kada je sijevnula prva, Curry je ubacio i drugu, a uz pomoć Durantovih ulaza i slobodnih bacanja praktički su prepolovili vodstvo. Sve to bez Klaya i Draymonda koji se nisu proslavili. Prvi ne može ništa ubaciti, drugi gubi lopte i nervozan je.

Brown je ipak vratio startnu petorku na 3 minute do kraja, a Popovich drži Leeja umjesto Gasola koji ima problema s osobnim pogreškama. Spursi imaju +20 na poluvremenu.

U trećoj se događaju krucijalne stvari za utakmicu. Krenimo redom.

Prvo, Kerr je u svlačionici očitao bukvicu igračima što je očito upalilo jer su se Warriorsi vratili s puno jasnijim planom u oba smjera. Za početak u napadu je Curry uništio Gasola:

Dakle imamo ulaz gdje je Gasol ostavljen u prašini, zatim tricu jer Gasol ne stiže izaći prema njemu, izgubljena lopta Stepha ali opet je Gasol nemoćan, i na koncu Gasol opet ne izlazi pravovremeno na tricu. Curry im je tako u rasponu od tri minute ubacio 8 poena i pokrenuo napad Warriorsa koji sada više nije statičan. Dodavanja su pravovremena, više je kretnji bez lopte i pametnije se korist missmatchevi (pogledajte samo zadnju sekvencu videa i drag screen Pachulije da se što prije napadne nepostavljena obrana i Gasol). U prvom poluvremenu Dubsi uopće nisu imali ovakvih akcija za Curryja.

Druga bitna stvar je da Aldridgea preuzima Pachulia, a Green je na Gasolu. Pachulia ne može bolje braniti Aldridgea od Greena nego je cilj Warriorsa Greena pustiti s lanca u obrani jer je najkorisniji ne kao 1 na 1 stoper nego kao pomagač gdje treba, na udvajanju, na ulazu, na skoku i zaštiti obruča. U prvom poluvremenu bio je previše okupiran LMA-om i nije sudjelovao u ovim akcijama što je dovelo do toga da obrana pati, posebno zaštita reketa i obruča. S Greenom na Gasolu koji nije toliko uključen u napad Spursa Warriorsi su odradili briljantan potez i obrambenu prilagodbu.

Treća stvar koja je presudila utakmicu je Leonardova ozljeda gležnja, dva puta je uganuo isti zglob u rasponu od 2 minute (može se pričati o namjeri Pachulije u onom drugom slučaju) što ga je odvelo u svlačionicu i upitan je za drugu utakmicu.

Činilo se da Spursi bez njega imaju dovoljnu zalihu, + 23 i rezultat je dok je Leonard bio u igri bio 78:55.

Nakon izlaska Leonarda Warriorsi počinju i udvajati Aldridgea a to je nešto što su dobro radili Rocketsi u seriji protiv Spursa. LaMarcus se ne snalazi baš najbolje u ovakvim situacijama:

Od čak 6 izgubljenih lopti na utakmici Aldridge je u drugom poluvremenu imao njih 5, što je direktna posljedica njegovog slabog snalaženja u momentima kada ga udvajaju ali i puno žešće i koncentriranije obrane Golden Statea. Koja se i dalje drži switch principa, sada im je to još i lakše odraditi jer nema Leonarda na perimetru, a strah od Simmonsa i Millsa ipak nije toliki. Igraju Dubsi odlično na loptu i stižu sve pokriti te tako tope razliku.

Smislili su Warriorsi recept i za Aldridgea kada ga Spursi pokušavaju prebaciti na Duranta s Pachulije. Umjesto da preuzimaju Zaza ostaje u zoni a Durant ide preko bloka:

Sada su već Warriorsi u petoj brzini, vratili su se svojim napadačkim postulatima i 16:0 serijom potpuno razbijaju Spurse. Popovich toliko nema rješenja za statičan napad i obranu koja bez Leonarda popušta i na perimetru (Green, Simmons i Manu su se pošteno pofajtali, ali nije bilo dosta za usporiti Stepha i Kevina), da uvodi Kylea Andersona koji odmah gubi loptu i kojega čuva Draymond kojemu je sada još lakše stići pokriti sve u obrani a Andersona može ignorirati više nego Gasola.

LaMarcus je nestao, nema ga na mapi, Warriorsi su se pobrinuli za njega, a da se prednost Spursa ne otopi do kraja pobrinuli su se Ginobili i Murray koji stižu nešto solo akcijama ubaciti.

Evo nas u četvrtoj, hoće li se Brown opet upucati u nogu s izmjenama kao u četvrtoj? Neće. Sada rotira pametnije, prvo ima Clarka umjesto Barnesa (važno je napomenuti i da je Iggy otpao Golden Stateu zbog koljena, nije ulazio u drugom poluvremenu), Klaya i Draymonda uz Livingstona i Westa. Popovich krpi rotaciju i jaše momentum s kraja treće pa su u igri Murray, Anderson, Ginobili uz Gasola i Greena. Clark odmah doprinosi učinkom, ubacuje tricu, igra 2 na 2 s Westom nakon čega slijede bacanja za veterana. Popovich odmah vraća Millsa i Aldridgea, a napokon, NAPOKON!, smo dočekali i Greena na centru. Stvarno mi nije jasno što su Warriorsi, Brown i Kerr toliko čekali s ovom formacijom.

Dakle pišemo im još jedan plus. Domaćini sada na parketu imaju dobitnu kombinaciju. Green na centru, Durant na četvorci, Livingston i Klay na boku, Curry na pointu. Nebitno je tko je na drugoj strani za Spurse jer za ovo obrane nemaju. Razigrao se Durant koji sada puno agresivnije i pametnije rješava izolacije:

Iz izolacije zabija i Livingston, ali Spursi na 2 minute do kraja nekako su još u igri i imaju + 3. Samo što im u idućem napadu Curry stavlja tricu nakon što je promašio prvu, onda ide napadački skok pa Durant promašuje svoju tricu, pa onda imamo još jedan napadački skok da bi onda Curry zabio za izjednačenje.

Na 106:106 Simmons ne prepoznaje da Aldridge ima Duranta u postu na pladnju nego kreće u akciju protiv Greena što završava neuspjehom da bi već u idućem napadu Green ubacio and-one. Na drugoj strani Aldridge promašuje šut iz okreta, a iz give and go-a Curry polaže na drugoj strani i utakmica je riješena.

Još jednom je Green na centru donio pobjedu Warriorsima. Neka uđe u zapisnik: postava Curry-Thompson-Livingston-Durant-Green igrala je 7 minuta zajedno i pri tome ostvarila koš razliku na 100 posjeda +45.

Šteta, šteta što na kraju ipak nismo imali utakmicu bez nepredviđenih događaja. Ali i to je sastavni dio sporta, košarke, života. Odlična taktička nadmudrivanja, baš sam guštao, žao mi je što ipak nismo mogli vidjeti kako bi Spursi s Leonardom odgovorili na izazove Warriorsa u drugom poluvremenu. Iskreno se nadam da će Leonard biti spreman za iduću pa da vidimo pravi spektakl, iako vatrometa nije nedostajalo ni u ovoj utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE