Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Odlazak velikana?

U srijedu æe (po)najbolji organizator u proteklih 20 godina, Jason Kidd proslaviti svoj 38. roðendan. Iza sebe ima bogatu NBA karijeru, odigrao je 17 sezona u tri razlièita kluba i prema trenutnim informacijama ukoliko doðe do lockouta svi zaljubljenici njegovih èarolija uživati æe samo još nekoliko mjeseci.

Nije ni on sam siguran u tu odluku. Srce želi, ali tijelo više ne može. Puno je dao toj zajednici, ljubiteljima košarke i sigurno je kako æe otiæi kao pobjednik, bilo to ovog ljeta ili slijedeæeg.

“Vjerojatno odlazim ukoliko doðe do lockouta, pretežak bi bio povratak u pravu formu”, izjavio je Kidd za Yahoo! Sports. “Vjerojatno bih nastavio sa svojim životom tako da bih se posvetio nekim drugim stvarima. Ali nadam se da neæu na taj naèin završiti karijeru, mislim da mogu odigrati još jednu cijelu sezonu.”

„Na kraju dana sve se pretvara u sprint, nije to više maraton. Svaka utakmica je važna.”

Nije jedini koji bi se nakon lockouta teško vratio u zadovljavajuæu formu, to su i 39-godišnji Shaquille O’Neal, godinu mlaði Grant Hill, pa Steve Nash (36), Tim Duncan (35) i Kevin Garnett (35). Veæina tih igraèa je izjavila da ukoliko doðe do lockouta da æe završiti svoje bogate karijere.

Jason Kidd zna da je vrijeme jaèe od želje, snage, volje i znanja. Barem u sportu. No usprkos njegovom potencijalnom odlasku Kidd vjeruje u Dallas “Mislim da æe Dallas i dalje biti dobra momèad, imaju dovoljnu dubinu rostera.“

Usprkos svojim godinama Kidd se bez problema nosi sa novim All-Star organizatorima igre poput Derricka Rosea, Chrisa Paula, Derona Williamsa, Rajona Ronda, Russella Westbrooka i drugih. Kao kljuè uspješnosti je njegoviè suigraè Jason Terry naveo pametnu i inteligentnu igru iz utakmice u utakmicu.

On je nevjerojatan. Može biti najkorisniji igraè susreta, a da ne postigne koš. Upiše 17 asistencija, a uzme samo jedan šut, ima nevjerojatan uèinak na ekipu i uspjeh svoje momèadi”, iznio je iznimno poštovanje Terry prema svome suigraèa i dodao:

“Igraèi u njegovima godinama su puno sporiji, ali on je još uvijek tu, pomaže u obrani i deèki ga ne mogu probijati samo tako.”

NAJBOLJI U POVIJESTI …

Jason Kidd je i statistièki meðu najboljim igraèima svih vremena. Što se tièe najboljih u povijesti onda se mora prvo izdvojiti drugo mjesto po broju asistencija, a ne može se nikako ni zanemariti broj ostvarenih triple-double uèinaka odnosno ukradenih lopti.

2. najbolji u povijesti:
broj asistencija 11.505

3. najbolji u povijesti:
broj pogoðenih trica 1780
broj triple-double uèinka 107
broj asistencija u playoffu 1062
broj postignutih trica u finalnoj utakmici 10 (Spurs 13. lipnja 2003)

4. najbolji u povijesti:
broj ukradenih lopti 2343
broj upisanih asistencija u prvom poluvrijemenu 16

Isto tako mogli bi navesti kako je dugi niz godina predvodio ligu po broju asistencija, a isto tako još dugo æe biti zapisano kako je Jason Kidd prvi košarkaš u povijest košarke koji je u svojoj karijeri upisao više od 15.000 poena, 7.000 skokova i 10.000 asistencija. Isto tako rijeè je o jedinom igraèu koji je u èak sedam sezona upisao više od 700 asistencija i 500 skokova (po 6 sezona imaju Magic Johnson i Oscar Robertson).

Isto tako on je jedan od dvojice košarkaša (Magic Johnson) koji je odigrao više od 6 susreta u doigravanju protiv jedne momèadi i da je bio na prosjeku triple-double uèinka. U finalu konferencije je protiv Bostona 2002. godine bio na prosjeku od 17,5 poena, 11,2 skoka i 10,2 asistencije, dok je u godini 2007. protiv Raptorsa bilježio 14 poena, 10 skokova i 13,2 asistencije. Dodajmo i to kako su Kidd, Wilt Chamberlain i Fat Lewer jedini igraèi koji su u jednoj utakmici doigravanja upisali 15 ili više poena, skokova i asistencija.

Došao i odlazi kao pobjednik

Kidd je došao u ligu kao pobjednik, veæ je u prvoj godini odnio titulu najboljeg novaka godine (zajedno sa Grantom Hillom). I sigurno se Kidd neæe ponašati kao primjerice naš predsjednik HNS-a Vlatko Markoviæ, veæ æe sam otiæi kada bude osjetio da više ne može dati isti doprinos. Nije takav tip igraèa da sjedi u šampionskoj momèadi. Ili æe osvojiti prsten kao važan igraè u ekipi ili ga neæe osvojiti.

“Sada se dobro osjeæam, ali sa 39,40 godina neæe mi smetati ako me neki mlaði igraè zamjeni na nekoliko minuta, mislim da æu moæi pomoæi svojoj ekipi. Takoðer, mislim da æe moje iskustvo pomoæi mlaðima kako bi napredovali i bili bolji.”

I izgleda da mu je ovo posljednja prilika da osvoji prsten. Odveo je svoje Netse do dva velika finala, dalje nije išlo. Mavericski su mu zadnja nada, prema trenutnim igrama imaju velike šanse. Uz Lakerse i Spurse su glavni kandidati za naslov prvaka na Zapadu, a Kidd igra i dalje važnu ulogu u svojoj momèadi.

“Ne znamo što æe biti sljedeæe sezone, ali ove godine imamo dobru priliku. Moramo ju iskoristiti najbolje što možemo”, za kraj je izjavio Jason Kidd koji ove sezone bilježi 8,1 poen, 8,4 asistencije, 4,7 skoka i 1,6 ukradenu loptu po susret.

Kidd je u svojoj dugogodišnjoj karijeri bio imenovan:
10 puta na NBA All-Star susret
6 puta u najbolju momèad sezone (5 puta u prvu ekipu, jednom u drugu)
9 puta je bio imenovan u najbolj obrambenu ekipu (4 puta u prvu, 5 puta u drugu)
1995. godine je odnio titulu novaka godine
2003. godine je pobijedio na All-Star Skills Challengeu
5 puta je predvodio sezonu po prosjeku asistencija
Jednom je sezonu završio kao vodeæi kradljivac lige

Isto tako odnio je nekolicinu prestižnih priznanja od Naismith High School igraèa godine, njegovo sveuèilište California je objesilo pod krov dvorane dres s njegovim brojem njemu u èast, 2007. godine je bio imenovan sportašem godine u Americi, godinu kasnije je osvojio zlatu medalju u Pekingu, a bio je i u zlatnoj ekipi u Sydneyu 2000. godine. A godine 2009 je po priznatom magazinu Slam bio imenovan 28. igraèem svih vremena.

Mogli bi još štošta izvuæi o njemu, ali on nikada nije igrao za brojke i priznanja pa je suvišno tražiti i kopati sve te brojke koje potvrðuju koliko je Kidd bio raznovrstan u svojoj karijeri, koliko je bio kompletan igraè i koristan za svoju momèad.

Èinjenica je kako bi to mogao biti odlazak jednog velikana, igraèa kojeg liga više nikada neæe imati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE