Saturday, August 20, 2022

ZADNJE OBJAVE

Odlazak zlatne generacije

Nevjerojatna, generacijski definirajuća era košarke pod okriljem FIBA organizacije, ove sedmice je došla na kraj svog puta.

- Advertisement -

Nakon poraza u četvrtfinalima Olimpijskog košarkaškog turnira, Francuz Tony Parker i Argentinci Manu Ginobili i Andres Nocioni su stavili posljednju točku u knjigama svojih reprezentativnih karijera.

Bilo je to fantastično vrijeme“, rekao je Ginobili. „To predstavlja nešto veoma važno u mom životu, te kada dođe do svog kraja onda je vrijeme za razmišljanje o mnogim stvarima. Trenutno sam veoma emocionalan. Prošlo je dvadeset godina od moje prve utakmice za reprezentaciju. Ponosan sam na taj period. Istovremeno sam i tužan i sretan – tužan jer je sve gotovo, a sretan jer imam priliku da igram ovu igru u 39. godini, što nije česta pojava.“

Ginobili, Nocioni i Luis Scola, koji je rekao da se još neće povući iz nacionalnog tima, vodili su zlatnu generaciju Argentine do osvajanja najsjajnijeg odličja na Olimpijadi u Ateni 2004. godine, te brončane medalje 2008. godine u Pekingu. Argentina je još uvijek jedina ekipa osim SAD koja je osvojila zlato na Olimpijadi još od 1992. godine.

- Advertisement -

Ako uopće postoji barem jedna ekipa osim Dream Teama iz 1992. godine, koji se isticao na međunarodnim takmičenjima, to je Argentina i njihova skupina veoma posvećenih momaka.

Veoma sam sretan što sam bio dio ovog povijesnog ciklusa. Nekada mi je ovo bilo nezamislivo“, rekao je Nocioni. „Nekada sam samo maštao o sudjelovanju na Olimpijadi, a sada se povlačim s nastupima na četiri. Nemoguće je ovo objasniti racionalno. Kada sam bio dječak, sve što sam želio jeste braniti državni dres i igrati Južnoameričke igre. Nevjerojatno je, cijela karijera je posebna.“

Olimpijsko odličje nedostaje u Parkerovoj bogatoj karijeri. Ali pobjeda nad Španjolskom u polufinalu Eurobasketa 2013. godine, te onda osvajanje trofeja protiv Litvanije, svakako predstavlja krucijalan moment za Francusku i Parkera, koji je dobitnik MVP nagrade tog takmičenja.

Stavili smo Francusku na košarkašku mapu svijeta“, rekao je Parker. „Kao igrač u tom dresu, veoma sam ponosan na sve što smo uradili kao generacija. Posebno se ističe 2013. godina, što će zauvijek ostati moje najljepše sjećanje iz reprezentacije.“

Latest Posts

NE PROPUSTITE