Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Odlazak zlatne generacije

Nevjerojatna, generacijski definirajuća era košarke pod okriljem FIBA organizacije, ove sedmice je došla na kraj svog puta.

Nakon poraza u četvrtfinalima Olimpijskog košarkaškog turnira, Francuz Tony Parker i Argentinci Manu Ginobili i Andres Nocioni su stavili posljednju točku u knjigama svojih reprezentativnih karijera.

Bilo je to fantastično vrijeme“, rekao je Ginobili. „To predstavlja nešto veoma važno u mom životu, te kada dođe do svog kraja onda je vrijeme za razmišljanje o mnogim stvarima. Trenutno sam veoma emocionalan. Prošlo je dvadeset godina od moje prve utakmice za reprezentaciju. Ponosan sam na taj period. Istovremeno sam i tužan i sretan – tužan jer je sve gotovo, a sretan jer imam priliku da igram ovu igru u 39. godini, što nije česta pojava.“

Ginobili, Nocioni i Luis Scola, koji je rekao da se još neće povući iz nacionalnog tima, vodili su zlatnu generaciju Argentine do osvajanja najsjajnijeg odličja na Olimpijadi u Ateni 2004. godine, te brončane medalje 2008. godine u Pekingu. Argentina je još uvijek jedina ekipa osim SAD koja je osvojila zlato na Olimpijadi još od 1992. godine.

Ako uopće postoji barem jedna ekipa osim Dream Teama iz 1992. godine, koji se isticao na međunarodnim takmičenjima, to je Argentina i njihova skupina veoma posvećenih momaka.

Veoma sam sretan što sam bio dio ovog povijesnog ciklusa. Nekada mi je ovo bilo nezamislivo“, rekao je Nocioni. „Nekada sam samo maštao o sudjelovanju na Olimpijadi, a sada se povlačim s nastupima na četiri. Nemoguće je ovo objasniti racionalno. Kada sam bio dječak, sve što sam želio jeste braniti državni dres i igrati Južnoameričke igre. Nevjerojatno je, cijela karijera je posebna.“

Olimpijsko odličje nedostaje u Parkerovoj bogatoj karijeri. Ali pobjeda nad Španjolskom u polufinalu Eurobasketa 2013. godine, te onda osvajanje trofeja protiv Litvanije, svakako predstavlja krucijalan moment za Francusku i Parkera, koji je dobitnik MVP nagrade tog takmičenja.

Stavili smo Francusku na košarkašku mapu svijeta“, rekao je Parker. „Kao igrač u tom dresu, veoma sam ponosan na sve što smo uradili kao generacija. Posebno se ističe 2013. godina, što će zauvijek ostati moje najljepše sjećanje iz reprezentacije.“

Latest Posts

NE PROPUSTITE