Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Hrvati u NCAA: Odlièan Buljan, Baran i Èuljak

Nakon duže stanke, donosimo vam ponovno preglede utakmica sa sveuèilinših parketa gdje igra mnoštvo naših igraèa. Na jednom mjestu æemo vam donijeti popis svih naših predstavnika u NCAA ligi, divizije I nakon našeg zadnjeg javljanja.

Odlièan Zvonko Buljan, Marin Bavèeviæ bez prilike
Na sveuèilištu TCU (konferencija Mountain West) igraju dva Spliæanina. Zvonko Buljan je jedan od nositelja ekipe, dok Marina Bavèeviæa trener momentalno drži u drugom planu. Buljan je u zadnje èetiri utakmice odigrao fenomenalno, u prosjeku je bilježio 15,5 koševa i 9,3 skoka za dobrih 27 minuta.

23.11,2009, TCU – Colorado 76:63 (statistika)
24.11,2009, TCU – Texas State 108:99 (statistika)
28.11,2009, TCU – Louisiana Tech 63:68 (statistika)
2.12.2009, Southern Methodist – TCU 53:60 (statistika)

Zvonko Buljan i Marin Bavèeviæ imaju slijedeæu utakmicu na rasporedu tek 8. prosinca, kada æe igrati protiv sveuèilišta Texas Tech.

Mario Štula bez poraza
U zadnje tri utakmice, koje smo propustili izvjestiti na našem portalu, Mario Štula je u dresu DePaula izašao kao pobjedik. Šibenèanin je u te tri utakmice ubacio 9 koševa i ulovio 6 lopti, a u prosjeku je igrao tek nešto više od 13 minuta.

23.11,2009, Saint Joseph’s – DePaul 51:58 (statistika)
28.11,2009, DePaul – Detroit 68:66 (statistika)
2.12.2009, DePaul – Alabama State 58:50 (statistika)

Mario Štula æe slijedeæu utakmicu igrati 5. Prosinca, kada æe ugostiti sveuèilište Vanderbilt.

Fran Urli upisao dva poraza
Zagrepaænin Fran Urli je na sveèilištu Albany u zadnje dvije utakmice doživio dva poraza, a svojoj ekipi je pomagao sa 7 koševa i 9 skokova.

28.11,2009, UCF – Albany 76:72 (statistika)
30.11,2009, Florida Atlantic – Albany 81:65 (statistika)

Fran æe sutra igrati protiv sveuèilišta Siena.

Ante Džepina bez pobjede
Propustili smo i dvije utakmice  Ante Džepine koji igra za Northern Illinois, a nažalost u obje utakmice je naš predstavnik upisao nove poraze. Ovom prilikom bi se zahvalio našom vjernom èitatelju koji nas je upozorio na grešku. Na stranici ESPN-a u osobnom kartonu Ante Džepine piše da je njegovo rodno mjesto Kraljevica što je netoèno. Naime, Ante je prije odlaska u Ameriku igrao u Kraljevici, dok je taj centar inaèe roðen u Livnu.  Džepina je u dvije spomenute utakmice ukupno upisao 2 koša i 6 skokova za 18 minuta provedenih na parketu.

28.11,2009, Northern Iowa – Northern Illinois 52:45 (statistika)
2.12,2009, Northern Illinois – Bradley 49:63 (statistika)

Slijedeæa utakmica je na rasporedu tek 15. prosinca, kada æe ugostiti sveuèilište Minnesote.

Filip Tonèiniæ nakon pauze ponovno u prvu petorku
Zbog slabih informacija sa sveuèilišta Texas A&M-CC teško mogu pojasniti status Filipa Tonèiniæa. Veæ sam u jednom od ranijih pregleda napisao da mi je nerazumljivo kako može jedan igraè iz prve petorke doæi do statusa 13. Igraèa, da bi u slijedeæe dvije utakmice od najboljeg igraèa sa klupe ponovno postao starter.

25.11,2009, Texas A&M-CC – Texas A&M-Int 55:52 (statistika)
29.11,2009 Mississippi – Texas A&M-CC 73:58 (statistika)

Filip slijedeæu utakmicu igra za dva dana, kada æe njegova ekipa gostovati u Houstonu.

Ivan Peljušiæ i Nikola Baran
Ivan Peljušiæ i Nikola Baran

Ostali Hrvati u NCAA:

Dragan Šekelja (Baylor) – Mladi Zagrepèanin nakon solidne igre protiv Hardin-Simmons (22.11.2009) kada je za 12 minuta upisao 6 koševa i 5 skokova, od strane trenera nije dobio priliku da pokaže svoje košarkaško umijeæe. Perspektivni hrvatski centar æe se tako morati na priznatom sveuèilištu kao brucoš izboriti za svoju priliku u slijedeæim utakmicama.

Sandi Marcius (Purdue) – Ponajveæi anonimac od hrvatskih predstavnika u NCAA diviziji I je Sandi Marcius, ali tek za one manje upoznate. Sandi je prošle sezone odlièno igrao na High Schoolu (srednjoj školi) i ne bi pretjerivali kada bi ga nazvali jednim od veæih talenata hrvatske košarke roðenih godine 1990. No, greška ili ne, Sandi je u sastavu Purduea, sveuèilišta koji je uvijek u širom izboru za naslov prvaka, pa je tako nezahvalno oèekivati da bi jedan igraè s prve godine studija mogao dobiti neku veæu priliku. Nažalost trenutno Sandi još nije dobio priliku, ali njegovo ime i igre æe se još pratiti u slijedeæih nekoliko sezona.

Ivan Peljušiæ (Northwestern) – Zadranin je ovog ljeta morao biti jedan od nositelja ekipe koja bi mogla pomrsiti raèune i velikom broju ekipe na samom March Madnessu, no trenutno nemam informacija, da li trener ima objektivne razloge za neizkorištavanje njegovih kapaciteta. Prije objavljivanja ovog èlanka nismo uspjeli dobiti još Ivana, koji bi nam pojasnio njegov status, no èim budemo imali priliku saznati nešto više, dopisati æemo u ovom èlanku.

Paolo Ivis (Loyola (MD) ) – Paolo je jedan u nizu hrvatskih frashmanna odnosno igraèa sa jednogodišnjim stažom u NCAA. U usporedbi sa Vuèiæem ili Jukiæem, Ivis je dobio priliku, ali veoma malu. U tri utakmice u koje je ubilježen kao igraè s nastupom, ukupno je skupio svega 6 minuta.

Hrvoje Vuèiæ (Valparaiso) – Još jedan freshmann u NCAA ligi. Hrvoje Vuèiæ, visoki Sinjanin u svojoj prvoj sezoni još nije dobio priliku da pokaže svoje znanje.

Mislav Jukiæ (St. Francis) – Mislav je u prošloj, njegovoj treæoj sezoni bio na prosjeku od 10,4 koša, 4,8 skokova i 1,1 asistencije za 25,4 minuta, a ove sezone još nije igrao.

Odlièni Nikola Baran i Matej Èuljak
Nikola Baran igra na sveuèilištu Rollins (divizija II) i svojoj ekipi je prije dva dana donio novu pobjedu. Za 23 minute upisao je 9 koševa (2/2 za tri, 1/3 za dva, 1/1 slobodna) te 5 skokova. Ovdje možete pronaèi i video isjeèak sa utakmice.

Za kraj moramo zabilježiti i odliènu igru Mateja Èuljaka u NJCAA ligi. Protekli tjedan je njegovo sveuèilište iz Iowe upisalo same pobjede i trenutno su tako na omjeru 6 pobjeda i jednog poraza, a naš predstavnik je u prosjeku igrao 25 minuta i bilježio 10 koševa i 8 skokova.


Opis slike: Na slici je 5 Hrvata slikanih u Chicagu. S lijeve proti desne – Mario Gaguliæ, Damjna Toljan, Djuro Bjegoviæ, Ozren Bjelogrliæ i Zvonko Buljan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE