OI: SAD-u zlato, Durant najbolji strijelac

Danas je zadnji dan Olimpijskih igara u Londonu te su odigrane i posljednje utakmice košarkaškog turnira. Bronèana medalja pripala je Rusima, srebrna Španjolcima a zlatna, prema oèekivanjima, Amerikancima.

Prvo su se obraèunali Argentinci i Rusi u borbi za treæe mjesto, a u napetoj utakmici slavili su Rusi rezultatom 81:77. Do pobjede ih je vodio novi igraè Minnesote Alexey Shved koji je ubacio 25 poena i podijelio 7 asistencija. Dobar je bio i Andrei Kirilenko s 20 poena, dok je Mozgov odigrao samo 7 minuta tijekom kojih se nije upisao meðu strijelce. Poražene je predvodio Manu Ginobili s 21 poenom, a Carlos Delfino ubacio ih je 15. Malo je zakazao Luis Scola s 11 poena, dok je Pablo Prigioni ubacio 3 poena ali i podijelio 7 asistencija.

Za kraj je preostala samo borba za zlato, i ovdje su Amerikanci slavili 107:100 nad Španjolskom. Cijelo su vrijeme bili u vodstvu, a Španjolska se držala na samo nekoliko koševa zaostatka, ali nije uspjela napraviti veliko iznenaðenje. Sjajan je ponovno bio Kevin Durant s 30 poena i 9 skokova, a uz njega ekipu su vodili LeBron James (19 poena, 7 skokova, 4 asistencije) i Kobe Bryant (17 poena). Jedini preostali dvoznamenkasti kod pobjednik bio je Chris Paul s 11 poena. Nadomak double-double uèinka bio je Kevin Love s 9 poena i 9 skokova, dok je 8 poena ubacio Carmelo Anthony. Ostali su dobili manju minutažu i prikladno tome ostvarili i manji uèinak. Deron Williams postigao je 6 poena, Russell Westbrook 3 a Tyson Chandler i James Harden 2, dok Iguodala i Davis nisu uspjeli postiæi koš na ovoj utakmici.

Durant je ove Olimpijske igre okonèao s ukupno 156 poena, èime je ponio titulu najboljeg strijelca turnira. Svoj oproštaj od ekipe SAD-a najavio je trener Mike Krzyzewski, koji je s reprezentacijom ostvario ukupan omjer pobjeda i poraza 62-1. Još nije poznat njegov nasljednik, no u medijima se najèešæe spominje ime trenera Boston Celticsa Doca Riversa.

Poražene je oèekivano predvodio Pau Gasol s 24 poena, 8 skokova i 7 asistencija, a solidan je bio i Marc Gasol sa 17 poena te Serge Ibaka s 12 poena i 9 skokova. Dobru utakmicu odigrao je i Rudy Fernandez s 14 poena i 6 skokova. Jose Calderon se nije proslavio te je u 17 minuta ostao bez poena, a uhvatio je 2 skoka i podijelio 1 asistenciju. Victor Claver dobio je samo završnih nekoliko sekundi i nije se upisao u statistiku.

Za kraj možemo samo reæi da su Amerikanci oèekivano došli do zlatne medalje, te da su NBA igraèi dominirali u svojim momèadima, èime su još jednom pokazali da je NBA liga daleko najjaèa košarkaška liga na svijetu.