Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Oklahoma City Thunder

Od momčadi Oklahome prošle se sezone očekivalo da naprave korak više, da napokon mogu otići do samoga kraja i osvojiti naslov NBA prvaka. No, uslijedilo je još jedno razočaranje ispadanjem u konferencijskom polufinalu, izbačeni su od Memphis Grizzliesa s glatkih 4-1. Veliki hendikep za Oklahomu je predstavljalo neigranje Russella Westbrooka koji je u prethodnoj seriji protiv Houston Rocketsa pri jednom sudaru ozlijedio koljeno (potrgan menisk) te na taj način ostao otpisan za ostatak doigravanja.

Momčad koja definitivno nije ispunila svoj potencijal okreće se novoj sezoni. Nakon poraza u finalu 2012. te ispadanja u polufinalu konferencije 2013., od momčadi se očekuje da ove sezone odu do kraja. Mogu li to i napraviti samo će vrijeme pokazati.

Trenutni roster za sezonu 2013./14.:

Kevin Durant, Russell Westbrook, Serge Ibaka, Kendrick Perkins, Thabo Sefolosha, Reggie Jackson, Derek Fisher, Perry Jones, Jeremy Lamb, Hasheem Thabeet, Nick Collison, Steven Adams, Diante Garrett, Ryan Gomes, Rodney McGruder, Daniel Orton, Andre Roberson

Došli:

Steven Adams, Diante Garrett, Ryan Gomes, Rodney McGruder, Andre Roberson

Otišli:

Ronnie Brewer, DeAndre Liggins, Kevin Martin, Eric Maynor

S omjerom 60-22 Thunderi su prošlu sezonu završili na prvome mjestu vrlo zanimljive i neizvjesne Zapadne konferencije. S tim omjerom su samo potvrdili svoju kvalitetu i dokazali da su momčad spremna na velike stvari. Kevin Durant i Russell Westbrook kao glavne violine iz sezone u sezonu dokazuju svoju moć koju napokon žele okititi naslovom prvaka. No, bez jednog od te dvojice momčad je pokazala puno slabosti, vrlo dobar primjer je ispadanje od Grizzliesa kada su morali igrati bez ozlijeđenog Westbrooka. To samo govori koliko obojica znače momčadi i koliki utjecaj imaju na igru Thundera.

Bez Westbrooka Durant je ostao sam boreći se s Rocketsima i Grizzliesima uz minimalnu napadačku pomoć Sergea Ibake, Thaba Sefoloshe, Kendricka Perkinsa pa čak i Kevina Martina koji se ipak na kraju nije pokazao kao dostojna zamjena Jamesa Hardena.

Kevin Martin je svojim odlaskom iz Oklahome sigurno smanjio kvalitetu na klupi koja je Thunderima prijeko potrebna, te će zbog toga mlađi igrači morati nadoknaditi njegov učinak. Igrači poput Erica Maynora i Ronnieja Brewera su tijekom sezone zamijenili Oklahomu drugim klubovima.

Novi šok prije ulaska u novu sezonu donijela je vijest o Westbrooku koji ponovno mora na operaciju koljena što znači propuštanje prvih 4 do 6 tjedana nove sezone. Bez njega će igrači poput Ibake,Perkinsa i Sefoloshe morati pronaći način da ove sezone nadoknade njegov napadački učinak što nije bio slučaj tijekom prošle sezone. Tu su i vrlo mladi igrači s klupe poput Perryja Jonesa, Jeremyja Lamba i Reggieja Jacksona koji bi zasigurno trebali imati veću ulogu ove sezone u momčadi. Posebno treba istaknuti Jacksona koji je izostanak Westbrooka vrlo solidno odradio.

Značajnu psihološku pomoć trebali bi imati u Dereku Fisheru, veteranu koji bi svojim tricama i liderstvom s klupe trebao pomoći mladoj momčadi Thundera. Treba istaknuti i Hasheema Thabeeta, centra koji nije ispunio svoj potencijal (2. pick prve runde 2009.). Uz njega tu je i Nick Collison koji je prva zamjena Perkinsu i Ibaki.

Momčad ovoga ljeta nije radila velike promjene što govori podatak o 5 novih igrača od koja su čak 3 rookieja. Steven Adams najznačajnije je ime s obzirom da je kao 12. pick prve runde izabran od Oklahome. Radi se o centru koji je nakon prve i jedine sezone u NCAA bilježio brojke od 7 koševa, 6 skokova i 2 blokade za 23 minute provedene na parketu. Uz Adamsa tu su još Andre Roberson i Rodney McGruder kao rookie igrači. Uz ove pridošlice treba istaknuti i Ryana Gomesa koji od svih novih igrača ima višegodišnje iskustvo igranja u ligi.

Što će budućnost donijeti ovoj momčadi tek trebamo vidjeti. Westbrookovim pauziranjem prvih mjesec dana nove sezone Oklahomi ne donosi ništa dobro. Ostali igrači će morati uskočiti na njegovo mjesto te nadoknaditi sve ono što je Russell pridonosio. Vrlo je vjerojatno da će malo veći teret opet pasti na Durantova leđa. Ako Ibaka unaprijedi svoju napadačku igru i bude pružao konstantnost, ako Perkins poveća odgovornost na oba kraja terena, ako se Westbrook skroz oporavi i ako klupa bude više pridonosila napadu Thunderi se mogu nadati odlasku do kraja. Ali puno je to “ako”, konkurencija na Zapadu se dodatno pojačala, dok se Oklahoma oslanja na razvoj svoje ekipe, bez dovođenja velikih pojačanja.

Prognoza: Plasman među prve tri pozicije Zapada

Ekipa unatoč ozljedi Westbrooka može do prve pozicije. Mlada i potentna momčad koja definitivno nije ispunila svoj potencijal, momčad u kojoj se neki mladi igrači tek razvijaju i trebaju dobiti svoju priliku, a uz dva igrača poput Duranta i Westbrooka finale i nije toliko nerealno. Naravno, uz sezonu bez ozljeda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE