Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Oklahoma City Thunder

Nova sezona, nova nadanja navijača Oklahoma City Thundera. Nadanja da će generalni menadžer Sam Presti odriješiti kesu i dovesti prava pojačanja, a ne polovne igrače i veterane. Također, vjerojatno ste se gledajući Thunder prošlih sezona hvatali za glavu prateći ‘opjevane’ napade i rotacije trenera Scotta Brooksa. Nažalost, za sve fanove ove momčadi nemamo dobre vijesti, i dalje ćete gurati glavu u dlanove kada vidite Kendricka Perkinsa u ovakvim vratolomijama kao i Westbrookov pokušaj za tri u petoj sekundi napada. Ipak u nastavku ovog teksta potrudit ćemo se predstaviti vam neke dobre strane Brooksa i ukazati na neke razloge zašto se isplati gledati OKC ove sezone.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Steven Adams, Nick Collison, Kevin Durant, Serge Ibaka, Reggie Jackson, Michael Jenkins, Grant Jerrett, Perry Jones, Jeremy Lamb, Mitch McGary, Anthony Morrow, Kendrick Perkins, Andre Roberson, Richard Solomon, Sebastian Telfair, Lance Thomas, Russell Westbrook, Talib Zanna.

Došli: Michael Jenkins, Mitch McGary, Anthony Morrow, Richard Solomon, Sebastian Telfair, Lance Thomas, Talib Zanna.

Otišli: Caron Butler, Derek Fisher, Ryan Gomes, Thabo Sefolosha, Hasheem Thabeet.

Od novopridošlih igrača najvažnije je nešto više reći o Anthonyu Morrowu, Mitchu McGaryu i Sebastianu Telfairu. Ostali su igrači koji popunjavaju kvote i roster, većina ih ima negarantirani ugovor. Morrow je bek-šuter, igrač koji ima mekanu ruku i nije toliko koncentriran na obranu kao prethodnik na njegovoj poziciji Thabo Sefolosha. Prošlu sezonu je proveo u New Orleans Pelicansima gdje je u 76 utakmica za prosječno 18,8 minuta zabijao 8,4 poena uz odličan postotak za tricu od 45,1%. Uloga u momčadi će mu biti spot-up šutevi koje će me ostavljati Kevin Durant i Westbrook nakon svojih individualnih probijanja obrane. Možda uskoči odmah u prvu petorku, ovisi hoće li Brooks ostati vjeran dobrom obrambenom igraču (Reggie Jackson) ili će ipak htjeti rasteretiti svoj udarni dvojac Morrowom. U svakom slučaju trebao bi imati svojih 20 minuta po utakmici. Drugi igrač je McGary, odabran na ovogodišnjem draftu kao 21. izbor. Klasičan borac u reketu bez finoće, šuta ili izražene košarkaške inteligencije. On će svoj prljavi posao u obrani odraditi, u napadu neće smetati i to je to što možemo od njega očekivati. Budućnost u Oklahomi mu je solidna jer ga svi vide kao zamjenu za Nicka Collisona što i nije toliko loše. Sebastian Telfair je poprilično čudan izbor za back-up  razigravača jedne momčadi koja napada naslov, ali kada čujete da je to Oklahoma sjetite se Fishera koji je s 39 godina igrao po 20 minuta u bitnijim utakmicama i taj izbor vas zapravo i ne iznenađuje. Telfair prošle sezone nije odigrao nijednu utakmicu, ima 30 godina i karijeru punu ozljeda. Palac dolje Presti, opet si kako se kaže ‘stegnuo remen’.

scott-brooks

Osvrt na prošlu sezonu:

Prošle sezone ekipa Thundera je završila regularni dio s omjerom pobjeda i poraza 59-23. Imali su peti najbolji napad lige, prosječno su zabijali 106,2 poena i primali 99,8 poena što ih je dovelo na 12. mjesto lige po broju primljenih poena po utakmici. Završili su sezonu kao drugi u Zapadnoj konferenciji te su u prvoj rundi doigravanja igrali s momčadi Memphis Grizzliesa koju su prošli u sedam utakmica. U drugom kolu igrali su protiv Los Angeles Cllipersa, od njih su gubili dva puta. Treća serija ujedno i finale Zapadne konferencije igrali su protiv San Antonio Spursa budućih prvaka lige te su tu seriju izgubili 4-2.

Startna petorka i rotacije:

Na poziciji razigravača siguran je Russell Westbrook. Igrač koji je svoje mogućnosti demonstrirao u prošlom playoffu gdje je bio najbolji pojedinac svoje momčadi bez obzira na to što je tu igrao i jedan Kevin Durant. Ipak dojma smo da bi pod boljim trenerom pokazivao još i više. Napadački izrazito talentiran, fizički moćan, veoma atletičan igrač što mu omogućava prodore do koša i efikasna zakucavanja. Oko njegovog šuta uvijek se vode polemike, vjerojatno do njih ne bi ni došlo da Russ ima manje izolacijskih akcija u kojima svi čekaju što će on ili Durantula učiniti u igri 1 na 5. Westbrookova obrana je veći problem, njegov raspon ruku je 205 cm, a visina 192 cm te su očite odlične predispozicije. Problem je što mu često nedostaje volje i želje za igranjem prave obrane. Zamjene su mu Reggie Jackson i Sebastian Telfair. Jackson bi možda mogao startati kao razigravač a Westbrook početi kao “dvojka”.

russell-westbrook

Pozicija bek-šutera je vrlo dvojbena. Teško je prognozirati hoće li startati Reggie Jackson ili Anthony Morrow. Svaki ima svoju prednost iako je moje mišljenje da je Jackson kompletniji igrač. Trener Brooks koji inače voli imati dobrog obrambenog igrača na dvojci (čitaj Thabo Sefolosha) bi po tome trebao forsirati mladog Reggieja, ali ipak možda je korisniji kao vođa second-unita što mu je bio zadatak prošle sezone i to je odrađivao odlično. Prošlu sezonu je za 28,5 minuta na terenu zabijao 13,1 poen i podijelio 4,1 asistenciju uz 1,1 ukradenu loptu po utakmici. Obrambeno se odlično uklapa u sistem Thundera zbog dugih ekstremiteta i brzih ruku što mu omogućava pomaganje na strani koje često tjera protivničke igrače na pogreške i kriva dodavanja. Zamjena je Jeremy Lamb koji još uvijek čeka svoju priliku.

Krilna pozicija rezervirana je za najkorisnijeg igrača regularnog dijela prošle sezone, Kevina Duranta. Njegove brojke govore same za sebe: u sedam sezona provedenih u NBA ligi za 38,2 minute prosječno postiže 27,4 poena uz 6,9 skokova i 3,5 asista. Zamjene su mu Andre Roberson i Perry Jones. Obojica su vrlo mladi, Roberson je pri kraju prošlog regularnog dijela sezone imao zanimljivu rolu. Startao bi u prvoj petorci i odigrao 10-ak minuta na poziciji šutera ili krila. Ipak, odigrao je samo 42 utakmice u cijeloj sezoni. Jones je u 62 utakmice za 12,3 minute postizao 3,5 poena.

Power forward ili snažno krilo ove sezone će igrati Serge Ibaka, Nick Collison i Mitch McGary. Ibaka je nevjerojatno bitan igrač za sistem Thundera. Obrambeno pokriva mnogo prostora svojom dužinom i brzinom te odlično brani reket. Napadački izrazito moćan sa odličnim šutem i prodorom prema košu. Poznate su akcije Westbrook – Ibaka pick and pop i Durant – Ibaka pick and roll. Collison je poznati borac koji je cijelu karijeru proveo u Seattleu odnosno Oklahomi. McGary je na putu da preuzme njegovu ulogu. Minutažu na poziciji centra dijele Steven Adams i Kendrick Perkins. Adams se u rookie sezoni dokazao kao veliki talent i nešto bolji napadač od Perka. Obrana im se toliko ne razlikuje, iako bi mladi Adams mogao u narednim sezonama dosta napredovati u branjenu posta i picka. Perkins stari i brojke mu padaju, očito je da nije više toliko dobar defenzivac i već ove sezone se može očekivati veća minutaža mladog sophmorea.

serge-ibaka

Igra i trener:

U ovome poglavlju ćemo nešto više reći o obrani i napadu Thundera.

Pick većinom brane tako što drugi vanjski igrač pomaže u preuzimanju rollera ili visokog šutera. To je većinom prošle sezone bio Jackson ili Sefolosha koji zbog fizičkih predispozicija i dobrog pozicioniranja te čitanja igre mogu pomoći. Durant i Ibaka su također igrači koji se ističu svojom dužinom i atletičnosti. Iznimno su korisni u branjenju kornera (Durant) odnosno reketa (Ibaka). Sa zanimanjem treba pratiti i hoće li nakon odlaska Sefoloshe Durant više preuzimati elitna protivnička krila. Sigurno je samo da će s Morrowom u postavi obrana više patiti i Brooks će morati smisliti način kako zamaskirati njegove obrambene nedostatke. Perkins je vođa obrane i odličan u zaštiti obruča. Adams je još mlad ali zna blokirati i očito je da može biti odličan obrambeni igrač.

Napad je poprilično oslonjen na dvojicu igrača: Duranta i Westbrooka. Oni uglavnom imaju pick s Ibakom ili Perkinsom (rijetko) ili međusobni kada Durant ne rolla nego se otvara na šut (pop). Prošle sezone smo mogli uočiti i određeni napredak. Više je blokova bez lopte (npr. Westbrook prenosi loptu dodaje je suigraču i trči do bloka kojeg postavlja Durant i tu se otvaraju dvije opcije: 1.Durant se otvara, čuvar kasni i ima otvoren šut, 2.Westbrook nastavlja trčati uz čeonu liniju i tu mu dva visoka igrača postavljaju blokove iz kojih izlazi i prima loptu te bira hoće li šutirati ili probijati prema košu pošto se strana ‘čisti’ za Russa).  Također često igraju razne varijante “rogova”. Ipak svi ti napadi vjerojatno neće biti dovoljno dobri za pobijediti Spurse ili Cavse.

kevin-durant

Brooksu se može dosta toga staviti na teret ali postoje razlozi zašto je još uvijek na čelu jednog od favorita za naslov. Obranu drži na visokoj razini što pokazuje i ovaj podatak. Prošle sezone su primali 101 poen na 100 posjeda što ih stavlja na peto mjesto u NBA ligi. Ne smijemo zaboraviti niti to da je od tri solidna rookieja  napravio dva All-Star igrača (Westbrook, Durant) i čovjeka koji je tri sezone za redom u najboljoj obrambenoj petorci (Ibaka).

Bez Duranta

Iako smo na portalu već pisali o ozljedi Duranta i kako će ona utjecati na igru Thundera, moja malenkost bi željela napisati riječ-dvije o Oklahomi bez Durantule.

Volio bih ‘zaviriti’ u glavu Scotta Brooksa i otkriti što on sada misli i hoće li konačno mladi Jeremy Lamb dobiti više minuta? Vjerojatno neće. Reggie Jackson uskače u prvu petorke bez obzira na to što će second-unit patiti, Westbrook se prebacuje na šutera dok će Anthony Morrow vjerojatno dobiti najviše minuta na krilu. Ne bi me iznenadilo ni da Andre Roberson bude starter na “trici”. Zanimljivo je i kako će se akcije podijeliti s obzirom na to da većina napada počinje ili završava preko Duranta. Westbrook i Ibaka će dobiti najveći dio kolača te će sigurno najveći dio akcija ići preko njih. Učinak od 36,5 poena i 5,6 asistencija po utakmici  neće biti lako zamijeniti i napad će svakako biti slabiji. Na kraju sve ovisi o Brooksu koji ako uspije prebroditi vrijeme bez Duranta može dobiti nove oslonce u momčadi i manje forsirati svoje glavne zvijezde u regularnoj sezoni, a time i smanjiti mogućnost ozljeda istih. Interesantna sezona je pred navijačima Oklahome.

jeremy-lamb

Prognoza: 3.-5. mjesto u Zapadnoj konferenciji

Vjerojatno bi bili više rangirani da Durant nije ozlijeđen i da neće biti izvan parketa dva mjeseca. Dva mjeseca mnogo znače kad pogledamo jačinu zapada (Spursi, Cllipersi, Warriorsi itd.). Obrambeno će vjerojatno malo pasti nakon odlaska Sefoloshe kao i napadački dok im se ne vrati Durant.

Latest Posts

NE PROPUSTITE