Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

Oklahoma City Thunder: Proces sa zapadne strane

PROŠLA SEZONA : 22-50 ( 14. na Zapadu )

Od Oklahome se prošle sezone nije previše očekivalo, budući da su jezgru momčadi odlučili graditi isključivo kroz draft. Uzimajući to u obzir, prošlogodišnje 22 pobjede djeluju čak i raspektabilno. Slično kao i Rocketsi, u sezonu su krenuli solidno, međutim kompletan dojam su pokvarili u posljednja dva mjeseca regularnog dijela, kada su od 25 utakmica pobijedili svega u dvije. Usprkos pokvarenom dojmu u travnju i svibnju, GM Sam Presti je bio zadovoljan viđenim, pa je na klupi i dalje najmlađi head coach u cijeloj ligi. Mark Daigneault je „uskočio u cipele“ Billyja Donovana koji je nakon pet sezona Oklahomu odlučio zamijeniti Chicagom. Bilo kako bilo, ispred Daigneaulta je sigurno sezona puna izazova, ali ponovno bez prevelikog rezultatskog pritiska.

DRAFT

Slično kao i prethodnih sezona, okrenuli su se draft lutriji. Ovaj put su sreću odlučili potražiti down under, pa su iz Adelaide 36ersa izabrali osamnaestogodišnjeg Joshuu Giddeya. Mladac je u jednoj sezoni u Australiji imao zanimljive brojke (10p, po 7 skokova i asista), ali je imao nesreću da je već nakon pet minuta prve utakmice ljetne lige doživio ozlijedu skočnog zgloba. Kao sophmore s Floride je izabran razigravač Tree Man, koji je u svojoj drugoj sezoni bio na prosjeku 16 poena, 6 skokova i 4 asistencije, uz 40% šuta za 3. Zanimljivog prospekta Alperena Senguna odlučili su poslati u Houston za dva picka prve runde. Drugu rundu odlučili su potrošiti na šutera – Aaron Wiggins će minute dokazivanja vjerojatno dobiti u filijali Thundera, odnosno u G League (Oklahoma City Blue).

FREE AGENCY

Velika većina, ili skoro cijeli Free Agency, može se podvući kroz draft. Na Kembu Walkera od starta nisu ni računali, pa je on svoju sreću ovaj put pokušao potražiti u New Yorku. U rosteru je bio i Al Horford, međutim krajem ožujka tekuće godine Thunder je objavio da će mu reducirati minutažu, u svrhu razvoja svojih mladih igrača. Horford se vratio u Boston. George Hill je poslan u Philadelphiju, a od dolazaka jedino vrijedi notirati akviziciju iz Utaha, Derricka Favorsa. On je za Jazzere u 15 minuta prosječno bio na 5 poena te isto toliko skokova.

AKTUALNA EKIPA

Ako po strani ostavimo gore spomenutog Favorsa i Mikea Muscalu, vidi se o koliko mladoj momčadi se radi. Na poziciji playa, minute će dijeliti mladi Francuz Theo Maledon i Ty Jerome. Na poziciji šutera je neprikosnoven Shai Gilgeous Alexander, vođa i jedina prava zvijezda ekipe.

SGA je lani bio na prosjeku od 24 poena po utakmici. Poziciju trojke i petice će doslovno popuniti Isaiah Roby i Mike Muscala, dok je pozicija krilnog centra rezervirana za Dariusa Bazleya. Prošle sezone je pokazao značajan napredak i istu završio na prosjeku od 14 poena i 7 skokova. Za očekivati je da ove sezone popravi brojke. Slično kao i Bazley, Lu Dort je također drastično popravio brojke u drugoj sezoni, popunjava pozicije tri i četiri, ovisno o potrebama i zamislima trenera Daigneaulta. Napredak će svakako pokazati i mladi Srbin Aleksandar Pokuševski, koji je sa svojih 213 centimetara ima raznovrstan napadački repertoar i sigurno će popraviti brojke.

PROGNOZA

Momčad okrenuta budućnosti. Momčad u kojoj i trener Daingeault još traži pravu kemiju, pa čak i adekvatne pozicije na terenu za pojedine igrače. Dokaz tomu je i 30 različitih prvih petorki koje su lani kroz 72 utakmice izlazile na teren. Sad kad Horford i Hill više nisu tu, možda će i izbor biti jednostavniji. Mlada momčad puna talenta koja je tu i tamo sposobna iznenaditi nekog teškaša i oboriti okorjelog kladioničara, ali u ovakvoj konkurenciji ipak još uvijek lottery team.

Latest Posts

NE PROPUSTITE