Sunday, May 28, 2023

ZADNJE OBJAVE

Oklahoma ima plan kako zadržati Westbrooka

Odlazak Kevina Duranta u Golden State Warriorse iz temelja je preokrenuo stvari u cjelokupnoj ligi, a posebice u njegovoj matičnoj franšizi – Oklahoma City Thunderu. Od nevjerojatno nadarene mlade jezgre i dinastije koja je legitimno trebala dugo vladati NBA-om, u vidu Jamesa Hardena, Sergea Ibake, Kevina Duranta i Russella Westbrooka, ostao je samo ovaj potonji te je posve izgledno kako se uprava Thundera i Sam Presti nalaze na raskrižju. Drugim riječima, Westbrookov trade u ovom trenutku čini se kao sasvim razumna opcija iz jednostavnog razloga što mu sljedećeg ljeta istječe ugovor pa bi tako bilo dobro dobiti nešto zauzvrat dok za to još postoji prilika. No, što je s drugom stranom priče, onom u kojoj Westbrook možda ipak ostane u Oklahomi?

Ako je prošlosezonsko doigravanje pokazalo išta, onda je postalo jasno da je OKC konačno pronašao svoj identitet i način igre koji im odgovara. Agresivna obrana, nevjerojatno disciplinirana igra u napadu te dobri potezi trenera Billyja Donovana doveli su ih dalje od svih očekivanja, a na kraju ih je samo nekoliko lopti dijelilo od velikoga finala protiv Cleveland Cavaliersa. Ovu priču znaju svi koji iole prate loptanje s one strane Atlantika i, uz to, bilo se teško oteti dojmu kako će Durant ipak ostati i pokušati još jednom, sada kada nedostaje samo nekoliko djelića slagalice. Međutim, Kevin sada ima supermomčad, a Russell je ostao sam. Ipak, u jeku priča o njegovom izglednom odlasku pojavila se informacija kako Presti namjerava kupiti njegov ostanak dovođenjem Blakea Griffina.

O čemu se ovdje radi? Ukoliko uspiju nagovoriti svog glavnog igrača da sjedne za pregovarački stol i produži ugovor na barem još jednu sezonu, dakle 2017-18, uprava Oklahoma City Thundera smatra da bi tako lakše osigurala dolazak krilnog centra Los Angeles Clippersa. Eventualni Griffinov dolazak ponovno bi učinio od Oklahome vraški neugodnu ekipu protiv koje bi veoma malo protivnika željelo igrati. Zamislite samo atlete poput Blake Griffina i Stevena Adamsa pod košem koji bi zajedno sa Victorom Oladipom i Westbrookom doslovno letjeli parketom.

S obzirom na sve navedeno, koliko je izgledan ovaj scenarij? Nekadašnji pretendenti za prsten, Oklahoma City Thunder i Los Angeles Clippersi, nalaze se na prekretnici ili su barem veoma blizu. Kao što smo već obrazložili, Durantov odlazak imat će dalekosežne posljedice za njegov bivši klub, ali koliko bi motiva imao Griffin za udruženje snaga s Westbrookom? Blake već godinama igra sa najboljim razigravačem lige Chrisom Paulom, a Clippersi, kao i uvijek, usprkos silnom talentu kakvog imaju na svom rosteru ne uspijevaju proći drugu rundu doigravanja. Otežavajuća okolnost za klub iz Kalifornije je i to što slijedeće ljeto, uz Griffina, i Chris Paul postaje slobodan igrač, što ovu sezonu čini važnijom od svih prethodnih za Clipperse. Mogući uspjeh vrlo vjerojatno znači ostanak ove dvojice igrača, dok ponovno prerano ispadanje u doigravanju gotovo sigurno predstavlja rebuilding.

Kako god bilo, ostaje činjenica da se i Russell Westbrook i Blake Griffin tek moraju potvrditi kao samostalni vođe svojih ekipa te kao pobjednici. Stvar koja umanjuje izglede toga da ćemo njih dvojicu gledati u bliskoj budućnosti u istom dresu jest to da OKC mora djelovati odmah, dok Clippersima još uvijek ne gori pod nogama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE