Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Oklahoma – prièa o uspjehu

Kada je na draftu 2007. godine David Stern kao prvi izbor proèitao ime centa Ohio Statea Grega Odena, tadašnjim Seattle SuperSonicsima pala je sjekira u med. Uspjeli su dobiti najtalentiranijeg, te ujedno i dobitnika nagrade za najboljeg sveuèilišnog igraèa za sezonu 2006/2007, Kevina Duranta. Nakon dvije poražavajuæe sezone gdje im je doigravanje bilo miljama daleko, èinilo se da Sonicsi s Durantom, Allenom i Lewisom mogu daleko. Nažalost nikad nismo dobili priliku vidjeti kako bi ta trojka funkcionirala, jer je upravo na dan drafta kada su izabrali Duranta Allen mijenjan u Boston Celticse. U razmjeni s Bostonom u Seattle je stigao igraè godine divizije Big East, visoko krilo sa sveuèilišta Georgetown Jeff Green.  Kasnije tog ljeta Lewis iskorištava klauzulu u svom ugovoru te postaje slobodan igraè i potpisuje višegodišnji ugovor s Orlando Magicom. Tada je svima bilo jasno da Sonicsi idu u totalni rebuilding.

Bilo je oèito da Sonicsi ponovno neæe vidjeti doigravanje, ali može se zakljuèiti da je sezona bila uspješna iz dva razloga: Durant je pokazao da veæ kao rookie može odlièno igrati u NBA ligi, te ponovno visok izbor u prvoj rundi drafta.

U ljeto 2008. godine, klub seli iz Seattlea u Oklahomu i dobiva novo ime, Oklahoma City Thunder. Na razoèarenje svih ljudi koji vole NBA ligu, legendarni SuperSonicsi ugašeni su, te ostaju u Seattleu, a novi klub iz Oklahome kreæe iz poèetka. Èetvrtim izborom na draftu ugrabili su atletiènog Russella Westbrooka sa sveuèilišta UCLA, nedvojbeno najboljeg razigravaèa na draftu uz Derricka Rosea, te kasnijim izborom sirovog Sergea Ibaku koji je poslan odraditi sezonu u Španjolsku. Westbrook od prvog dana pokazuje kako je stalna triple-double opasnost i jedina mana u igri mu je prevelik broj pogrešaka. Nakon katastrofalnog poèetka sezone u koju su ušli sa samo jednom pobjedom i dvanaest poraza smijenjen je tadašnji trener P.J. Carlesimo te na njegovo mjesto dolazi Scott Brooks. Do kraja sezone pobijedili su u još dvadeset dva susreta i ponovno dobili visok izbor na draftu.

Na draftu 2009. godine bilo je jasno koga æe Clippersi izabrati prvim izborom, a Oklahoma je lovila centra. Kada su drugim izborom Grizzliesi izabrali 221 centimetara visokog Tanzanijca  Hasheema Thabeeta na red je došla Oklahoma. Ostali su bez centra, ali imali su priliku u svoje redove dovesti najtalentiranijeg europskog igraèa, razvikanog Rickyja Rubia, no znali su da je Westbrook All-Star potencijal i da æe mu Rubio samo smetati u razvoju, pa biraju jednog od najkompletnijih igraèa na draftu, šutera Jamesa Hardena. Harden se u svojoj prvoj sezoni pokazao kao odlièan igraè s klupe koji ima puno prostora za napredak, svoje prve minute odigrao je i Serge Ibaka koji se pokazao kao solidno napadaèko rješenje na poziciji visokog krila i centra, te kao odlièan bloker, Westbrook je dokazao da su napravili odlièan potez tako što nisu doveli Rubia, a Durant je postao najmlaði najbolji strijelac lige sa 30,1 košem u prosjeku. Ne smijemo zaboraviti da je Scott Brooks odnio nagradu za trenera godine. Sezona je po mnogima bila iznenaðenje, ali onima koji su pomno pratili poteze od preseljenja u Oklahomu nije. Skor 50-32 donio im je tek osmo mjesto na jakom Zapadu i u prvom krugu doigravanja sraz s braniteljima naslova Los Angeles Lakersima. Pošteno su namuèili aktualne prvake, te nesretno ispali košem Paua Gasola sa zvukom sirenu u šestoj utakmici. Sve u svemu mogli su s nestrpljenjem èekati poèetak nove sezone.

Došlo je i ljeto 2010. To dugo oèekivano ljeto za sve ljubitelje NBA lige. James, Wade, Bosh i Stoudemire bili su imena koja su privlaèila najviše pozornosti od slobodnih igraèa, a Oklahoma je i dalje tražila centra. Na draftu je bilo nemoguæe doæi do još jednog produkta Georgetowna, Grega Monroea, pa se vodstvo Thundera zadovoljilo i Coleom Aldrichom, inaèe izborom Hornetsa kojeg su mijenjali za  Brackinsa i Pondextera. Napokon su dopunili jedinu klimavu poziciju u momèadi. Aldrich još nije potpuno spreman za igranje u NBA ligi, pa je vrijeme uglavnom provodio u razvojnoj ligi, alternativnoj momèadi Oklahome, Tulsa 66ersima. Napokon je krajem ljeta na red stiglo i Svjetsko košarkaško prvenstvo u Turskoj i sve je zanimalo kako æe tamo izgledati B momèad SAD-a predvoðena Kevinom Durantom. Ipak se ispostavilo da su Amerikanci prejaki za sve i bez glavnih zvijezda poput Kobea i LeBrona, te su osvojili zlato bez ijednog poraza. Najkorisnijim igraèem prvenstva proglašen je upravo Durant, ali veliku pomoæ s klupe imao je u Westbrooku koji je momèadi donio dodatnu energiju i pokazao više od kolege s drafta Derricka Rosea koji se nije baš najbolje snašao. U ljetnim kampovima prije poèetka prvenstva bio je još jedan igraè Oklahome, Jeff Green. Green je tada bio u odliènoj formi i jako puno pokazivao, ali ipak nije dobio priliku otiæi u Tursku.

I napokon stiže sezona 2010/2011, najavljivana kao najzanimljivija sezona u zadnjih nekoliko godina. Svi su jedva èekali prvu utakmicu da vide okršaj finalista Boston Celticsa i novopeèene Miamijeve velike trojke. Od mlade momèadi Thundera oèekivalo se da æe biti jedna od prve èetiri momèadi na ujednaèenom Zapadu, te da æe imati prednost domaæeg terena u prvom krugu doigravanja jer nikom nije lako igrati u Oklahoma City Areni (bivši Ford Center). Oklahoma trenutno drži prvu poziciju u diviziji Northwest sa omjerom 33-18, a u Zapadnoj konferenciji zauzimaju èetvrto mjesto, te za drugim Dallasom zaostaju samo 3,5 pobjede.

Uskoro dolazi All-Star vikend koji æe obilježiti momèad Oklahome. Krenimo redom, u petak æe u utakmici novaka i i igraèa druge godine sudjelovati James Harden i Serge Ibaka, dva vrlo bitna kotaèiæa s klupe u Oklahomi. U subotu æe svoje šuterske sposobnosti pokazati Durant koji æe se suprotstaviti branitelju naslova Pierceu i najboljem tricašu svih vremena, nesuðenom suigraèu Rayu Allenu. Ne morate sumnjati u motivaciju njihovih protivnika u natjecanju ukljuèujuæi Duranta, jer realno, tko ne bi želio pobijediti Allena u njegovoj disciplini. Kasnije te veèeri na red æe doæi i ranije spomenuti Ibaka koji æe pokazati što može protiv jednog od najatraktivnijih igraèa lige, rookie senzacije Blakea Griffina, leteæeg deèka iz Comptona DeMara DeRozana, te JaValea McGeeja u Slam Dunk Contestu. Air Kongo, kako sam sebe naziva, pokazao nam je da zna zakucati na utakmicama i rekao je da želi pobiti tezu kako visoki igraèi nemaju što tražiti na SDC-u. Jedino natjecanje u kojem se još ne zna tko æe sudjelovati je Skills Challenge. Chris Paul èeka svoje protivnike, a jedan od kandidata za preostala èetiri mjesta je i Russell Westbrook. Prošle sezone tamo se nije baš najbolje iskazao, ali nakon ovakve sezone èovjek zaslužuje drugu priliku. Mnogo je igraèa koji zaslužuju igrati na All-Star utakmici, ali nema mjesta za sve. Rad Oklahome se isplatio i Durantu se na utakmici pridružuje Russell Westbrook, po mnogima možda i igraè koji je najviše napredovao. Da može biti voða dokazao je u odsutnosti Duranta, kada je svoju momèad vodio do pobjeda protiv Bostona i New Jerseyja.

Ova momèad je najbolji primjer svima ostalima, prvenstveno Clevelandu, kako treba napraviti rebuilding. U samo èetiri sezone uspjeli su ponovno stvoriti ekipu koja konkurira za vrh odliènim izborima na draftu. Durantu i Westbrooku su dvadeset i dvije, Greenu dvadeset èetiri, Hardenu i Ibaki dvadeset jedna, a to su igraèi koji sada vode momèad. Kemija u ekipi je èvrsta i izgledaju kao momèad koja bi za koju godinu trebala prijeèi na tron NBA lige i ne ispuštati ga nekoliko godina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE