Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Oklahoma – Utah: Bitka za Northwest!

Ovogodišnji kraj regularne sezone donio nam je pregršt zanimljivih okršaja u prvoj rundi doigravanja. Jedan od tih je zasigurno i ovaj između Oklahoma City Thundera te Utah Jazza. Rivali iz Sjeverozapadne divizije prvi put se susreću u doigravanju (bar dok je franšiza u Oklahomi). Iako ima primamljivijih serija, ovu definitivno ne smijemo podcijeniti. Na jednoj strani triple-double stroj, a na drugoj dobro uvježban orkestar predvođen mladim dirigentom.

Thunderi su završili sezonu na četvrtoj poziciji, ispred Jazza koji je bio peti, iako su imali identičan omjer 48-34. Presudilo je to što je ekipa iz Oklahome bila bolja u tri od četiri međusobna ogleda tijekom regularne sezone. U ovoj seriji nedostajat će po jedan vrhunski defanzivac iz obje ekipe. Oklahomin Andre Roberson se od sezone oprostio već krajem siječnja kada se poskliznuo te pokidao lijevu patelarnu tetivu. Thabo Sefolosha se od nastupanja ove sezone “odrekao” malo ranije nego već spomenuti Roberson. Naime, Švicarac je operirao desno koljeno 12. siječnja pa je sezona za njega tu završila. Nedostatak Andrea će se više primjetiti u Oklahomi nego nedostatak Sefoloshe u Jazzu jer je Utah obrambeno nastrojena ekipa te imaju mnogo odličnih defanzivaca što nije slučaj s Thunderima. S Robersonom na terenu bili su 5. obrana lige a sada su 23.

Ove dvije ekipe su se zadnji put susrele 23. prosinca, tako da Oklahomi ove tri pobjede nad Jazzom ništa ne znače, jer su se od tada stvari u Salt Lake Cityju drastično promjenile. Donovan Mitchell se još upoznavao s ligom, Rudy Gobert dvije utakmice protiv Thundera nije ni igrao zbog ozlijede, Ricky Rubio se još privikavao na novi sistem i još uz sve to, Jae Crowder je bio član Cleveland Cavaliersa u vrijeme kada se igrala zadnja utakmica između ova dva tima. Jazzeri su nakon lošeg starta u sezonu počeli igrati sve bolje i bolje te su do kraja sezone bili na omjeru 33-15. I dalje su u obrani superiorniji nego u napadu. U prosjeku dopuštaju samo 99,8 poena protivničkim ekipama te su uz San Antonio Spurse jedina ekipa u ligi koja ne dopušta preko 100 poena u prosjeku. Iako su na 99,8 dopuštenih koševa po utakmici, oni sami ne zabijaju puno više. 104 poena po utakmici, dovoljno za 19. napad lige. Odlaskom Rodneyja Hooda Gordona Haywarda ostali su bez dvije kvalitetne napadačke opcije te dva kvalitetna šutera. Šut za tri poena jedna je od njihovih slabosti te se Oklahoma neće morati toliko fokusirati na obranu na perimetru.

Russell Westbrook, Paul George Carmelo Anthony nisu baš oduševili. Iako su četvrta ekipa na “Divljem zapadu” 34 poraza svakako upadaju u oko. Svaka dobra ekipa treba imati pouzdanu klupu ili barem nekog sigurnog scorera s klupe. U OKC-u  to nedostaje. Rezervni point guard tima, Raymond Felton, zbog viška kilograma ne može čuvati ni najsporijeg pointa lige, a Patrick Patterson za sada nije ispunio očekivanja zbog kojih je doveden iz Raptorsa. Povremeni bljeskovi Španjolca Abrinesa te mlađahnog Granta drže tu nekakvu stabilnost u rotacijama. Prošlogodišnji MVP i drugu sezonu zaredom u prosjeku bilježi triple-double te je prvi u povijesti kojemu je to uspjelo, no misli li protiv francuskog gorostasa od 216 cm skupljati skokove gadno će pogriješiti. Zato skupljanje skokova treba pustiti čovjeku koji je za to zadužen, Steven Adams. Četvrti ofenzivni skakač lige, peti po broju koševa nakon napadačkog skoka. Osim skokova, Adams je koristan i u asistencijama. Nalazi se na drugom mjestu u ligi po broju screen asistencija. Upravo zbog tih činjenica bih rekao da je najvažniji matchup serije Novi Zeland vs Francuska, odnosno Steven Adams protiv Rudyja Goberta. Jedan od najboljih ofenzivnih skakača lige protiv kandidata za Obrambenog igrača godine! Francuskom asu bi u reketu trebao pomoći i Derrick Favors koji svojom post igrom može mnogo napakostiti “Gromovima” na poziciji “četvorke”. U prilog tomu ide činjenica da je slabašni Carmelo matchup fizički jačem Favorsu te je Anthony, a samim time i cijela ekipa na gubitku s obje strane terena. Tko će biti “glasniji”, Gromovi ili Orkestar? Ne preostaje nam ništa drugo nego da sami budemo svjedoci!

Moja prognoza je 4-1 za OKC zbog njihovog iskustva u doigravanju te njihove sposobnosti da pobjede čak i ako im je loš šuterski dan i još kad tome nadodamo tri stara u jednoj ekipi…ali Jazzeri nisu toliko bezopasni pred domaćom publikom te prognoziram barem jednu domaću pobjedu.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE