Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okosnica doigravanja poznata

Iako danas kreæe March Madness, ovaj mjesec æe biti uzbudljiv i na NBA parketima. Ulazi se u posljednji dio regularnog dijela sezone, kada se neke ekipe bore za ulazak u doigravanje dok neke imaju taj dio veæ osiguran, no žele se izboriti za prednost domaæeg terena i/ili što boljeg protivnika u prvom krugu.

S obzirom na ovogodišnju situaciju to je sasvim razumljivo. Bullsi nakon Jordanove ere su prvi puta nakon više od 60 utakmica vodeæi na Istoku, odnosno bili su do danas, a sudeæi po njihovom rasporedu sasvim je izgledno kako bi mogli u doigravanje uæi kao broj jedan. Isto tako velika æe biti borba izmeðu Knicksa i Sixersa za šesto mjesto koje æe vjerojatno voditi na Miami. Osmo mjesto je otvoreno još za tri ekipe, a najbolje trenutno kotiraju igraèi Indiane.

Na zapadu je jasno da æe jedinicu uzeti Spursi, dok mrtvu bitku za drugo mjesto trenutno vode Lakersi i Mavericksi. Èetvrto i peto mjesto pripada Oklahomi odnosno Denveru. Situacija na Zapadu je nešto kompliciranija što se tièe momèadi koje æe uhvatiti zadnji vlak za odlazak u zakljuènu fazu natjecanja. Za posljednja dva mjesta bori se èak pet ekipa.

Istoèna konferencija

Chicago je juèerašnjom pobjedom protiv Wizardsa preuzeo vrh Istoka kojeg veæ danas dijele sa Bostonom. No, gledajuæi raspored Bullsa sasvim je moguæe da su oni ti koji bi regularnu sezonu morali završili na samom vrhu. Do kraja prvenstva imaju još sedam domaæih utakmica, ukljuèujuæi i onu protiv Bostona 7. travnja. Pred svojom publikom su ove sezone izgubili samo èetiri puta, posljednji put još sredinom sijeènja za pola koša protiv Bobcatsa. Za pola koša su još krajem prošle godine izgubili od Clippersa, pregazili su ih samo igraèi Orlanda, a protiv Knicksa su poèetkom sezone izgubili u vrlo èudnoj završnici, kada Rose i suigraèi u uvodnih osam minuta zadnje èetvrtine nisu uspjeli zabiti koš i tako doslovno pobijedili sami sebe. Gledajuæi statistièki odnosno kada bi se poigrali brojkama Bullsima se može u najmanju ruku upisati 6 domaæih pobjeda, te najmanje toliko gostujuæih susreta, ne brojivši potencijalne pobjede protiv Atlante, Orlanda i New Yorka u gostima. Sa eventualnim porazom pred domaæom publikom protiv Bostona Bullsi bi do kraja upisali 12 pobjeda i 4 poraza, te bi sezonu završili sa 60 pobjeda.

Na drugoj strani Boston ima puno teži raspored. Uskoro idu gostovati najboljoj momèadi lige San Antonio Spursima, moraju odigrati susret i u Madison Square Gardenu, te uz spomenuti susret protiv Bullsa u gostima igrat æe i na Floridi protiv Miamija. Èetiri iznimno teška gostovanja gdje nismo ubrojili i gostovanje u Atlanti te New Orleansu. Što se tièe utakmica u TD Gardenu nemamo nikakvih iznimno teških protivnika, no prema svemu sudeæi Boston bi za prvo mjesto na Istoku morao u najmanju ruku iznenaditi Bullse u gostima, te pobijediti Miami i(li) Spurse, što æe biti sve samo ne laka zadaæa.

Što se tièe borbe za vrh tu je još Miami Heat koji trenutno zaostaje 3 pobjede za Bullsima i Celticsima. Što se tièe rasporeda osim Hawksa nemaju nikakvih prepreka u gostima, doduše s njima igraju dva puta, ali ukoliko žele na vrh morali bi pobijediti u oba susreta. Od preostalih 14 susreta samo je potrebno izdvojiti gore spomenut susret protiv Bostona, ostalih 13 ne bi smjelo raditi previše glavobolje Eriku Spoelstri i njegovim igraèima. No, ove sezone smo veæ pratili i niz poraza pred domaæom publikom protiv nešto manje respektabilnih momèadi tako da je ovdje potrebno pustiti nešto prostora za moguæe iznenaðenje, i tako zakljuèiti da je najizglednije da Miami u playoff starta kao broj tri na Istoku.

Istok je što se tièe doigravanja podijeljen u èetiri grupe. Prvu grupu ste proèitali; Chicago, Boston, Miami, u drugoj su Atlanta i Orlando, za šesto mjesto se bore Sixersi i Knicski, dok za zadnje osmo se bore Indiana, Charlotte i Milwaukee.

U toj drugoj grupi su Orlando i Atlanta odvojeni za 3,5 pobjeda. Analiziravši nadolazeæe susrete lako je zakljuèiti da æe to biti sasvim dovoljno za oèuvanje prednosti domaæeg terena protiv Hawksa. Gledajuæi raspored Hawksa izglednije je da im Knicksi ukradu peto mjesto, nego što oni izguraju Orlando sa èetvrtog mjesta. Atlanta ima do kraja osam domaæih susreta, ali pazite s kim. Miami, Detroit, Chicago, New Jersey, Boston, San Antonio, Miami. Iznimno težak raspored, a sasvim drugaèiju situaciju imaju Knicksi. Imaju gostovanje u Bostonu i Chicagu, te doma još protiv Bostona, ali u svim ostalim susretima æe biti izraziti favoriti. Pa èak i dvije domaæe utakmice protiv Orlanda. Oni drže sudbinu u svojim rukama, nisu ovisni ni od koga, završiti mogu kao peti, a mogu i kao sedmi. A razlika je oèita. Hoæeš li prvi susret igrati protiv ‘velike trojke’ Istoka, ili se sudariti sa Orlandom. No, ne bi bio loš i za nas gledatelje i šesto mjesto, pa vjerojatno odlazak na Floridu. Sedma utakmica prvog kruga doigravanja izmeðu LeBrona i Carmela. Zvuèi dobro, ha?

Po svemu tome veæ smo nekako fiksirali Sixerse na sedmo mjesto. Objektivno za taj kostur momèadi koji je limitiran u svakom pogledu. Slièno onome što je danas Neven Bertièeviæ zapisao za Èiliæa – sve je dobro (solidno), ali ništa vrlo dobro. Sedmo mjesto, pa neki dobar otpor Bostonu izgleda trenutno njihova realna slika.

I evo tako još dolazimo do te osme pozicije, ekipe koje bi mogla biti pometena od èikaških Bikova. Izgleda da æe to biti Indiana. Odnosno uvjeren sam u to jer ni Bucksi ni Bobcatsi nemaju nikakvih aduta èime bi mogli uloviti Pacerse. I kada se podvuèe crta zaslužila je Indiana mjesto u playoffu, imaju solidnu momèad, igraju lijepu košarku. I to je sva prièa što se tièe Istoka.

Chicago prvi, Boston i Miami kao drugi i treæi. Orlando siguran èetvrti, za peto mjesto æe se boriti Atlanta i New York, navijamo za Atlantu odnosno za dvoboj Knicksa i Heata, sedmi su Sixersi, a posljednji Pacersi.

Zapadna konferencija

Ovdje se nije potrebno muèiti kada je u pitanju startna jedinica. Spurse više nitko ne može uloviti, prvo mjesto je njihovo. Za drugo se bore Lakersi i Mavericksi. Imaju slièan raspored, oboje æe još ugostiti Spurse, imaju nekoliko zanimljivih susreta, ali niti jedno pretjerano teško. Zato æe biti kljuèna utakmica zadnji dan ovog mjeseca, u STAPLES centru, kada æe odmjeriti meðusobno snage i odluèiti tko æe imati prednost domaæeg terena u eventualnom polufinalom susretu. Lakersi doduše imaju nešto teži raspored, idu gostovati u Portland, i odmah iza toga igraju doma protiv Thundera, ali tu kljuènu utakmicu ipak igraju doma i ukoliko Kobe i društvo to dobiju broj dva bi mogao i morao biti njihov.

Èetvrto mjesto je sigurno za Thundere, u nekoj ludoj kombinaciji mogli bi ih dostiæi Nuggetsi. Igraju još dvije meðusobne utakmice, ali Denver ima strašan raspored do kraja (Dallas, Lakers, Orlando i Miami u gostima, te Spurse doma) i teško je za oèekivati da bi mogli uloviti sve moæniju Oklahomu koja ima trenutni niz od pet pobjeda za redom.

Što se tièe Hornetsa, sve ovisi o njima, dva puta igraju sa trenutno devetoplasiranim Jazzerima te 2 puta sa Sunsima koji na 11. mjestu imaju još tek minimalne šanse za ulazak u playoffu. Isto tako protiv desetoplasiranih Rocketsa igraju pred kraj regularne sezone doma. Raspored imaju povoljan, sa primjerice svih pet spomenutih pobjeda bi zasigurno osigurali mjesto meðu osam, samo je pitanje na kojem bi mjestu završili.

Šteta za Blazerse da imaju toliko teške utakmice do 30. ožujka kada æe igrati protiv Hornetsa, naime New Orleans trenutno im bježi ‘pola’ pobjede. Imaju pobjedu više, ali i tri susreta više. No, Blazersi do spomenute utakmice igraju protiv Spursa, Oklahome i Lakersa u gostima, dok doma igraju još jednom protiv Spursa, te recimo još dosta neugodne Philadelphije. A na ruku im ne ide ni da tu kljuènu utakmicu protiv Hornetsa ne igraju pred domaæom publikom. No, nije im ni lagan ždrijeb u èetvrtom mjesecu, gostovanje kod Oklahome, Dallasa i Lakersa. Ali oni æe svoju sudbinu rješavati protiv Utaha, Goldena Statea i izravnih konkurenata Memphisa, jer ipak je glavni cilj proboj meðu osam, pa bilo to sa zadnjeg mjesta ili šestog. Možda ne bi ni osmo mjesto bilo loše za prvi krug doigravanja. Možda!

Što se tièe te osme, posljednje pozicije puno smo veæ pisali u prijašnjim odlomcima. Znaèi bore se Memphis, Utah i Houston, a ne smijemo biti previše bezobrazni i izbaciti Sunse, makar svi znamo da bi to doista bilo malo sportsko èudo. Do kraja imaju 16 utakmica, trenutno zaostaju tri pobjede za osmoplasiranim Grizzliesima, no ukoliko se uhvatimo malo igri brojki to izgleda ovako. Èetiri pobjede (dvije protiv Clippersa i dvije protiv Timberwolvesa), i k tome dodamo pobjedu protiv Sacramenta i to je to. Eventualno da dva puta pobijede Hornetse, ali tada bi doista nastala zbrka na Zapadu, jer osam pobjeda ne izgleda malo, ali Memphis bi po toj igri brojki mogao i morao uhvatiti toliko pobjeda. Naime, i oni igraju dvije protiv Clippersa, pa jednu protiv Kingsa, Warriorsa i Timberwolvesa. Znaèi raspored je slièan, samo što Memphis trenutno ima tri pobjede viška. Houston je u sliènoj situaciji, i teško je vjerovati da mogu i oni nadoknaditi tri pobjede zaostatka.

Znaèi Memphis može prestiæi samo Utah, koji zaostaje za pobjedu i pol, no sve æe se znati nakon prvog dana proljeæa kada æe se upravo te dvije ekipe sudariti meðusobno. Raspored je više na strani Memphisa, ali ukoliko Utah dobije sljedeæu protiv Houstona i nakon toga u gostima Memphis, biti æe tu do kraja veoma iznimna borba za osmo mesto.

Znaèi, u kratko. Spursi prvi, Lakersi dobivaju doma Dallas i uzimaju drugo mjesto. Èetvrti je sigurno Thunder, a peti Denver. Šesto mjesto smo upisali Hornetsima, sedmo Blazersima a osmo pobjedniku susreta izmeðu Memphisa i Utaha.

I tako je polako stvorena slika za playoff. Šteta, izgleda da neæemo imati Sunse koji su ove godine imali iznimno turbulentnu sezonu, kao ni potentne Clipperse. Što se tièe Zapada nitko nam neæe faliti ako se Pacersi probiju, možda nekome Pistonsi, ali meni sigurno neæe. Meni æe faliti samo moji Netsi, ali to sam veæ u zadnjih nekoliko godina navikao, polako dolaze naše godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE