Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: Analize svih razmjena

Glave su se napokon ohladile, dojmovi se slegli i vrijeme je za analizu 19.02. ili najlluđeg trade deadlinea u povijesti NBA lige kojeg je najbolje opisala rečenica novinara Adriana Wojnarowskog “Good lord”  u samom jeku transakcija.

Filip Bekavac – Philadelphia 76ers

Philadelphia 76ersi predvođeni generalnim menadžerom momčadi Samom Hinkiejem u četvrtak su potresli NBA svijet (u manjoj mjeri) i svoje navijače (u većoj mjeri). U jednom od najuzbudljivijih posljednjih trenutaka roka za zamjene u kojima je otprilike jedna osmina igrača u ligi promijenila adresu, Hinkiejevi Sixersi sudjelovali su s tri zamjene od kojih je jedna bila odmah logična i jasna, jedna čudna i jedna upravo nevjerojatna.

Krenimo prvo s onom logičnom. Prvom zamjenom dana Sixersi su poslali prava na tursko krilo Cenka Akyola, 27-godišnjaka iz Anadolu Efesa koji nikad nije, a vjerojatno ni neće obući dres jedne NBA momčadi, u Denver za zabavnog JaValea McGeeja i zaštićeni izbor (1.-18. mjesto) prve runde 2015. godine od Oklahoma Cityja. U osnovi, dogodilo se sljedeće: Sixersi su pomogli Denveru riješiti se otrovnog ugovora (oko 12 milijuna ukupno za ovu sezonu i još toliko za sljedeću) i otrovnog prisustva u svlačionici, s obzirom na to da je JaValeova neozbiljnost i neprofesionalnost dobro dokumentirana. Sixersi su u biti za 16 milijuna dolara (12 milijuna plus manje-više četiri što duguju McGeeju do kraja ove sezone) kupili izbor prve runde. Imajući na umu Hinkiejev fetiš draft izbora, kao i činjenicu da Sixersima treba bogati ugovor kako bi došli do cap floora, ova zamjena ima smisla za sve uključene strane.

Čudna zamjena bila je slanje prošlogodišnjeg rookieja godine i navodnog glavnog igrača Michaela Carter-Williamsa u Milwaukee, dobivši u trostrukoj zamjeni zaštićeni izbor drafta od Lakersa (1.-5. mjesto), koji je bio u rukama Phoenixa zbog zamjene Stevea Nasha. Ovu zamjenu Hinkie je diplomatski obranio riječima: „Volimo Michaela i redom smo odbijali ponude za njega zadnjih godinu dana, odlučni kako ga nećemo zamijeniti ukoliko ne dođe neka nevjerojatna ponuda (…) Ovako visoki izbori na draftu gotovo nikad nisu dostupni, ovo je bila iznimno rijetka prilika i preuzeli smo kontrolirani rizik.“ U prijevodu, mislimo da će igrač kojega ćemo možda dobiti već sad bolji od aktualnog rookieja godine i čovjeka koji, osim što je katalizator 12. obrane lige, uživa u prosjeku od barem 16 koševa i po 6 skokova i dodavanja ove sezone? Hajde, dobro. Taj izbor koji su dobili od Lakersa je zaštićen od 1 do 5, dakle ako padne u prvih pet izbora 2015., odnosno prva tri 2016. i 2017. godine, ostat će u Los Angelesu i Sixersi neće od njega imati baš nikakve koristi. U protivnom, taj izbor je njihov. Imajući na umu da su Lakersi trenutno četvrta najgora momčad lige i teško je vjerovati u veliko poboljšanje zbog ozljeda Kobea Bryanta i Juliusa Randlea, vjerojatno Sixersima taj izbor neće biti dostupan ove godine. Tim je ova zamjena čudnija, dok se ne pogleda malo dublje u cijelu stvar.

Naime, javna je tajna da Sixersi već godinu dana potiho osluškuju tržište za Carter-Williamsa. Iako je riječ o rookieju godine s prilično blistavom statistikom, dublja analiza napredne statistike (u čiju moć Sixersi duboko vjeruju, op. a.) otkriva kako je Carter-Williams iznimno sklon gubljenju lopti (preko četiri u prosjeku), vrlo je loš šuter (ispod 40% za dva, oko 25% za tri; za usporedbu, poznati „snajper“ Josh Smith je na oko 26%) i ne pridonosi ekipi u dovoljnoj mjeri (ispodprosječan u plus-minus kategoriji, ove sezone 12,8) da bi opravdao vjeru kako može odvesti momčad do velikih stvari. Ako Hinkie i Sixersi nisu vjerovali kako je Carter-Williams njihov razigravač budućnosti, onda je ova odluka također logična i opravdana.

Treća zamjena ostaje, iako donekle logična, zapravo doista nevjerojatna. Sixersi su doslovno pet minuta prije isteka roka za zamjene poslali rookie senzaciju K.J. McDanielsa u Houston za razigravača Isaiaha Canaana i ovogodišnji izbor druge runde drafta. McDaniels je oduševio cijelu ligu beskompromisnom igrom u obrani, atleticizmom i zakucavanjima od kojih zastaje dah, odmah se zavukao pod kožu svima u Philadelphiji i stvarno je zaboljelo čuti kako odlazi. Ipak, iza solidnog doprinosa igri Sixersa i atraktivne igre stoji hladna logika Sama Hinkieja. McDaniels je, za razliku od ostalih rookieja koji prolaze „razvojni program Sixersa“, odbio potpisati ugovor na četiri godine, odlučivši se na jednogodišnji ugovor. Iako Sixersi imaju više nego dovoljno prostora i novca kako bi zadržali bilo koga, pa tako i McDanielsa, Hinkie je očito procijenio kako u Robertu Covingtonu (sjajan tricaš) i Jeramiju Grantu (sklop vještina sličan McDanielsu, samo manje atraktivan) ima više nego dobre zamjene na poziciji niskog krila. Osim toga, Sixersi su već dugo vrlo zainteresirani za Canaanove usluge, planirali su ga uzeti 35. izborom 2013. godine, ali Houston je bio prži uzevši ga jedno mjesto prije. Osim toga, Hinkiejeva logika – dali smo 32. izbor za igrača kojeg smo htjeli (35. izbor) i još jedan izbor druge runde, pa je to dobro jer smo u plusu – i ovdje ima svoje uporište ako se gleda bez emocija.

Međutim, navijačima vladaju emocije, a oni su u velikom postotku potpuno poludjeli na ove poteze. Po forumima se traži Hinkiejeva glava, ismijava ga se riječima: „Mijenjajte Hinkieja za izbor druge runde“, omalovažava se čovjek koji je više puta rekao: „Ne zanima nas prosječan proizvod. Zanima nas vrhunski proizvod koji će trajati godinama, to je naš program i učinit ćemo što god treba kako bi došli do cilja.“ Hinkie je ovom prilikom pokazao kako neće oklijevati niti sekunde i neće prezati ni od čega kako bi napravio ono što vjeruje da je ispravno.

Ipak, u cijeloj priči ima jedna kvaka. Ne sumnjam ni najmanje u Hinkiejevu stručnost, niti u njegove dobre namjere. Uvjeren sam kako on želi napraviti nešto posebno od Sixersa, vjerojatno više i od mene, običnog simpatizera i navijača. Ali bez obzira na to, ne mogu i neću prihvatiti prodaju priče o programu, napretku, unutrašnjem rastu i slično, samo da bi se prvom pravom prilikom dobar igrač zamijenio za „možda nekog budućeg igrača idućih godina“, da bi se zabavan i zanimljiv igrač koji je pokazao kako pripada u ligu zamijenio za drugog igrača i izbor na draftu „jer su bili sličan broj“, da bi se perspektivna momčad koja je pokazala napredak, koja ima vrhunsku kemiju i koja krvari zajednički na parketu bez obzira na rezultat, razvalila jednim potezom zbog „budućih prilika“. Kad će nam Hinkie i njegovi matematički velemajstori napredne statistike ponuditi nešto opipljivije od ezoteričnih priča o dalekoj i blistavoj budućnosti koja samo čeka na Sixerse? Hoćemo li vidjeti pokušaj razvoja ekipe dovođenjem nekog važnog slobodnog igrača, nekom velikom razmjenom koja bi hrpu izbora na sljedećih deset draftova pretvorila u nekog nadolazećeg LeBrona, Duranta, Kobea ili Duncana? Ili ćemo neodređeno vrijeme čekati da neki novi klinci sazriju, samo da bismo ih prodali za neku „novu, bolju i dalju budućnost“?

Iako razumijem Hinkiejevu logiku, to ne znači kako se s njom slažem, niti znači da ju odobravam.

Karlo Lacković – Milwaukee Bucks

Dobar posao su obavili u Wisconsinu. Napustili su ih Brandon Knight i ozlijeđeni Kendall Marshall, a novi igrači Bucksa su Michael Carter-Williams, rookie Tyler Ennis i Miles Plumlee. Jedno od najugodnijih iznenađenja ove godine se odriču igrača koji je bio najbliže nominaciji za All-Star, predvodnik je momčadi u koševima i asistencijama. Brandon Knight nije klasični razigravač, on je više orijentiran na zabijanje nego na razigravanje momčadi, i dobar je u tome. Igra odlično bez lopte, s 40.9 posto uspješnosti šutira iza linije za tri poena, ne boji se preuzeti odgovornost na sebe, ali mu nedostaje razigravačkog instinkta. Peti je u ligi po broju uzetih šuteva nakon 5 ili više driblinga, kojih je pogodio 50 od 145. Zapravo, on je dvojka u tijelu jedinice. Ove godine mu istječe ugovor i navodno mu je Milwaukee bio spreman ponuditi ugovor u rangu oko 10 milijuna dolara godišnje, a on očekuje nekih 14-ak. S njim, ili bez njega, Bucksi ove godine neće uzeti titulu, a i vrlo je malo vjerojatno kako bi to ostvarili kada bi on bio dio uže jezgre i zato su oni odlučili malo promijeniti stvari smatravši kako nemaju šta izgubiti. Michael Carter Williams ima nekoliko mana u napadu, slab je šuter za tri poena, gubi puno lopti i slobodna bacanja šutira sa skromnih 64.3 posto.

michael-carter-williams

Igrač A: 15 poena (38% iz igre), 25 % trica, 6.2 skoka, 7.4 asistencija, 1.5 ukradenih lopti i 4.2 izgubljene lopte

Igrač B: 16.6 poena (38.1% iz igre), 33 % trica, 6.8 skoka, 9.7 asistencija, 2.2 ukradene lopte i 4 izgubljene lopte

Igrač A je MCW u svojoj drugoj sezoni, a igrač B je njegov novi trener, Jason Kidd, u drugoj sezoni. Puno je sličnih karakteristika između ova dva igrača i nema boljeg mentora za 23-godišnjeg igrača od Kidda. Za razliku od Knighta, MCW je tek na drugoj godini svoje rookie ugovora tako da Bucksi ne moraju žuriti i preplaćivati igrača poput Knighta, već su se odlučili za nešto strpljiviji put. Izuzetno duga momčad (kada Khris Middleton, Giannis Antetokounmpo i John Henson rašire ruke zajedno pokrivaju više od šest i pol metara + novopridošli MCW kojeg također karakteriziraju iznadprosječno duge ruke) konstantnim preuzimanjima, udvajanjem i pritiskom zadaju glavobolje svakoj momčadi. Pravi su primjer nekog smjera u kojemu se košarka razvija u zadnjih nekoliko godina, a to je košarka bez pozicija. Samo što gruzijski razbijač Zaza Pachulija ne počne igrati razigravača. Ipak, za takvu ćemo revoluciji još morati pričekati. U obrani će bez problema moći preuzeti gotovo svakog igrača bez da protivnička momčad dobije značajniju prednost u napadu. Nisu bez razloga druga najbolja obrana ove sezone u ligi.

Naravno, sada će se i saznati da li je MCW legitiman startera oko kojeg je moguće složiti pobjedničku momčad, ili pak igrač koji je nabijao brojke u najlošijoj momčadi posljednjih godina. Ovo je sasvim novo okruženje, Bucksi će zasigurno izboriti doigravanje na Istoku i MCW će trebati opravdati vjeru Jasona Kidda u njega.

Kako se s Larryjom Sandersom dogovaraju oko otkupa ugovora (čovjek više voli uživati u marihuani nego igrati NBA košarku u Wisconsinu), novopridošli Miles Plumlee će dobiti svoje minute na poziciji rezervnog centra. Bucksi, kao da su računali na nestabilnost Sandersa, već imaju rezervnu opciju na poziciji startnog centra. Sve bolje je ove sezone počeo igrati i John Henson. Ovaj 24-godišnji centar u zadnjih 10 susreta prosječno bilježi 10.6 poena uz 6 skokova i 2.1 blokade po utakmici. Gole brojke ne mogu pokazati kako on doprinosi svojoj momčadi, posebice na obrambenom dijelu parketa. Zahvaljujući dugim rukama i dobrom pokrivanju prostora protivničke momčadi imaju izuzetne probleme poentirati ispod obruča kada je on u igri. Kada je on i igri, prema NBA.com, protivnička momčad šutira 51.3 posto u blizini koša. Tyler Ennis je rookie koji je bio 18. izbor na draftu te je malo igrao u Phoenixu ove sezone. Zato je iskustvo skupljao u D-ligi gdje je prosječno imao 18.4 poena i 5.3 asistencije. Njega vjerojatno čekaju poneke minute s klupe na poziciji razigravača, i mogao bi pokazati puno više nego što je imao prostora pokazati u Phoenixu gdje je pozicija razigravača bila prebukirana, a ovdje se otvaraju minute iza Jerryda Baylessa i MCW-a. Pogotovo jer su Buckse napustili Marshall (propušta sezonu zbog ozljede) i Nate Wolters (otpušten).

AKo buyout sa Sandersom dobro prođe, Bucksi bi ovog ljeta trebali imati lijep prostor za potpisati još jednog dobrog igrača i pridodati ga vrlo talentiranoj mladoj momčadi. Odlučili su da novac neće potrošiti na Knighta koji, iako je solidan igrač, nije ona najviša klasa razigravača i očito je kako je Kidd skloniji nešto tradicionalnijim igračima na poziciji jedinice. Pred MCW-om su utakmice dokazivanja i ako opravda očekivanja novog klupa, čeka ih blistava budućnost. Naravno, ove će im sezone nedostajati koševi Knighta, ali sljedeće sezone u Bucksima očekuju napredak svoje mlade jezgre, Kidd se pokazuje kao pravi pogodak, i izgleda kako vodstvo u Wisconsinu napokon poteže dobre poteze.

Pave Britvić – Oklahoma City Thunder

Jedna od većih razmjena koje su se dogodile u četvrtak je ona između Utah Jazza, Oklahoma City Thundera i Detroit Pistonsa. Jazzeri su dobili Kendricka Perkinsa (Oklahoma), Granta Jerretta (Oklahoma), izbor prve runde (Oklahoma) i izbor druge runde (Pistonsi). Thunder je poslao uz dva navedena igrača poslao u Detroit nezadovoljnog Reggieja Jacksona, a zauzvrat su dobili Enesa Kantera, Stevea Novaka (obojica Jazz) i Kylea Singlera te D.J. Augustina (obojica Pistons). U nastavku teksta pokušat ćemo objasniti koliko je ova razmjena zapravo dobra za Thunder.

Nakon brojnih problema unutar momčadi koji su uglavnom vezani za Jacksona, izgleda da je to napokon iza momčadi Thundera. Odmah da kažem, cijenim Reggiea kao slashera i igrača koji je mogao kreirati šut sebi i drugima. Obrambeno je također odličan zbog svoje dužine i atletičnosti. Ono što mu kroz karijeru stvara probleme je šut za tri poena (ispod 21 % ove sezone). Igrač koji bi ga trebao zamijeniti je bolji šuter (43 % za tri poena prošle sezone) ali i lošiji obrambeni igrač (visok svega 183 cm). Augustin je zapravo najbolje partije u karijeri pružao u dresu Bullsa gdje mu je trener bio obrambeni mag Tom Thibodeau, a sada dolazi kod još jednog trenera koji zna više o obrani nego o napadu, Scott Brooks. Riječ je svakako o jednom od najboljih back-up razigravača u ligi.

Veteran koji je napustio momčad je centar i još uvijek solidan obrambeni igrač Kendrick Perkins. Na njegovo mjesto stiže Enes Kanter kojemu je napadačka igra pod košem jača strana. Nakon dugo vremena u Thunder je stigao jedan centar za kojega se može spustiti lopta i rasporediti igrače na liniji za tri poena. Oklahoma ima igrača koji može igrati leđima. Ta rečenica me šokira i želim vidjeti kako će to izgledati. Kanter je tip centra „drvene“ ruke i s poludistance nije efikasan, pod košem je svakako bolji ali zna često gubiti loptu i to bi se u početku moglo događati i u Thunderu pošto je novi član rotacije. Vjerojatno ni neće imati veliku minutažu, 15–20 minuta po utakmici. Brooksu je bitnije imati igrača poput Stevena Adamsa koji može braniti reket i igrati vrlo dobru obranu, napadačkih opcija u ekipi mu sigurno ne manjka. Možda bi bilo još bitno spomenuti da Kanter ima ugovor do ljeta i upitno je koliko je GM Sam Presti spreman ponuditi Turčinu.

Poziciju niskog krila uz Kevina Duranta i Anthonyja Morrowa okupirat će i pridošli dvojac Steve Novak i Kyle Singler. Potonji će zasigurno imati veću minutažu i moguće je da se nametne svojim šuterskim sposobnostima. Obojica su odlični spot-up šuteri, iako Singler je nešto mlađi i bolji po svim ostalim parametrima dok je Novak „samo“ šuter.

Kemija unutar svlačionice je još jedna bitna stavka koju bi trebalo pratiti. Perkins, veteran i jedan od vođa momčadi je prošlost i njegovu ulogu će vjerojatno preuzeti Durant, Russell Westbrook, Serge Ibaka… Međutim, dobitak za svlačionicu je trade Jacksona koji zadnjih par mjeseci narušava odnose i to je bilo očito po izjavama Westbrooka i Duranta. Ipak ne mogu se oteti dojmu da Thunder previše miješa momčad i nikako da se ustale i naprave stalnu petorku. Ovo ljeto im je otišao dugogodišnji bočni defender Thabo Sefolosha, ne znam je li im je bio prestar ili što već ali čovjek je ove sezone igrao odlično u Hawksima do ozljede. Nedavno je došao i Dion Waiters, usijana glava iz Cavsa koji se tamo obračunavao sa svima. Prije tri dana su otišla tri a došla četiri nova igrača. Iako moram priznati da mi je ova zadnja razmjena jedina koja mi se u zadnjih par godina dopala kod Thundera, ne sviđa mi se politika generalnog menadžera Sama Prestija kao ni većini navijača Oklahome.

Ivan Kuštra – All in

Meni vrag nije dao mira i odlučio sam preletjeti sve razmjene u ligi. Krenut ću od najbitnijih odlazak pa sve do onih sitnih, gotovo nebitnih razmjena.

Portland Trail Blazers = Denver Nuggets

Gotovo cijelu godinu iz Denvera slušamo kako su njihova krila Arron Afflalo i Wilson Chandler najpoželjnije udavače za momčadi koje se bore za nešto “više”. U priču su na kraju upali Blazersi jer njima kronično fali igrač koji može na 20-25 minuta odigrati NBA košarku. Odluka je pala na Afflaloa (poklon bon je Alonzo Gee), a u kontra smjeru su otišli nebitni članovi Portlanda Thomas Robinson, Will Barton, Victor Claver, te 20016. izbor prve runde koji je zaštićen 1-14 izbora. Ovakve zamjene su normalna pojava u NBA svijetu gdje ekipe što znaju kuda idu nabavljaju dokazanog igrača, dok momčadi koje su izgubljene u prostoru i vremenu se kockaju s draft izborima.

Kakav utjecaj će Afflalo imati? On se u ligi isprofilirao kao odličan šuter za tri poena i poludistance što se idealno uklapa u sistem Blazersa. Posebno je dobar na šutu iz lijevog kuta gdje je tricu u sezoni 2013/14 gađao s 50% uspješnosti (ove sezone je loš s 30%, ali općenito igra najgoru sezonu karijere). Također, za vrijeme dok je bio u Magicu pokazao je kako si je u stanju sam kreirati povoljnu poziciju za šut, a najčešće se oslanjao na mid range igru. Blazersi su sada napokon dobili čovjeka koji će omogućiti Nicolasu Batumu da uzme kratku pauzu zbog povrede šake, a da im igra momčadi ne pati na duži period. Uz to će Afflalo biti sigurno zamjena za obje vanjske pozicije što Blazersi u posljednje dvije godine nisu imali, a rezervna petorka bi napokon trebala dobiti igrača koji će moći kreirati napad “iz ničega”.

Drugi igrač u tradeu, Gee, može poslužiti kao presing obrambeni igrač na bekovima, posebno protivničkim razigravačima koje može maltretirati s odličnom kombinacijom visine-dužine ruku-pokretljivosti. Njegova napadačka igra je katastrofalno i na tom dijelu je štetočina koja nije u stanju pogoditi otvorenu tricu, a niti može napasti obruč nakon driblinga.

Nuggetsi za Afflaloa nisu mogli niti dobiti ništa više, pa s toga moraju biti zadovoljni s ulovljenim jer bi svakako ostali bez Afflaloa koji ima player opciju za iduću sezonu što će sigurno odbiti i izaći na tržite, dok su se Blazersi s njegovim potpisom osigurali u slučaju da im Wesley Matthews pobjegne (slobodan je igrač) za neku potencijalnu nemoralnu ponudu.

Sacramento Kings = Washington Wizards

Poprilično neshvatljiv potez Wizardsa da se riješe Andrea Millera i kao zamjenu dovedu Ramona Sessionsa iz Kingsa. Prva stvar što mi pada na pamet je Millerova čudna narav i to da se opet uspio posvađati sa svima u svlačionici, a nagađa se da nije bio u dobrim odnosima s Johnom Wallom što automatski znači da si bivši. Sreća pa su dobili dobrog Sessionsa koji je prije dolaska u Kingse bio sasvim solidna back up opcija na jedinici. Krase ga tri stvari, odličan je slasher koji u prosjeku izbori 4-5 slobodnih bacanja po utakmici, jako dobra realizacija oko obruča s prosjekom u karijeri od 55%, te katastrofalan šut. Problem je što ga se ne može upariti s još jednim sličnim igračem kao što je Wall jer će protivnicima biti prejednostavno ih braniti, pa će mu ostati svega maksimalno 15 minuta što ne znam kako će njegov ego primiti (nije bez veze promijenio 7 klubova u 8 godina karijere), a drugi, manji problem je što ima garantirani ugovor za narednu sezonu.

Kingsi ili bolje reći trener George Karl je dobio što je htio, Miller mu je vjerojatno jedan od najdražih igrača koji je pod njegovim vodstvom igrao možda i najbolju košarku u karijeri. The Professoru je glavni specijal odlična kontrola igre i pravovremeni pronalasci igrača u kvalitetnim situacijama za zabijanje poena, te bi od ovoga najviše mogao profitirati DeMarcus Cousins, a uz to se odlično snalazi u brzoj igri koju preferira trener Karl. Obrambeno nije nikakav faktor jer ipak je to gospodin koji će za 15 dana ući u 40-tu godinu.

Miami Heat = Phoenix Suns = New Orleans Pelicans

goran-dragic1

Najveći blockbuster prijelaznog roka je odlazak Gorana Dragića u Heat za jednu veliku količinu ničega jer to i jesu Justin Hamilton, Danny Granger, John Salmons, Norris Cole, Shawne Williams (oba proslijeđena u Pelicanse) dok jedini potencijal se nalazi u Heatovim pickovima za 2017. i 2019. godinu. Sunsi s ovim potezom nisu u niti jednom dijelu nisu doprinjieli trenutnom poboljšanju ekipe već suprotno, dali su svog najboljeg igrača u posljednje dvije sezone za jedan veliki upitnik (pickovi). Mislim, možemo pričati o Dragićevom nezadovoljstvu unutar momčadi, ali taj dio je sama uprava inicirala sa suludim potpisima koje su radili tijekom ljeta gdje su gomilali igrače na bekovskim pozicijama, te su stavljali Gorana u podređenu ulogu nakon sezone karijere i izbora u treću najbolju petorku lige što prevedeno znači da je bio među šest najboljih bekova lige. Naravno da je Goran “poludio” i zatražio odlazak s ultimatumom, Knicksi-Lakersi-Heat ili ništa.

Molitve su mu uslišane i naša se u odličnoj situaciji gdje će igrati s dva šampiona, te centrom koji šokira NBA svijet, Hassanom Whitesideom. Da nije sve tako lijepo na Floridi pobrinula se bolest Chrisa Bosha zbog koje je out do kraja sezone. Goranova igra se trebala baš lijepo slagati s Boshom jer je Chris jedan od najboljih visokih šutera u ligi nakon pick igre, dok Dragić obožava operirati po otvorenom reketu gdje se odlično snalazi. Kao šuter je prosječan i tu se protivničke ekipe kockaju jer idu ispod bloka i daju mu šansu za potezanjem trica s vrha što je prošle sezone obilato iskoristio jer ih je pogađao s 37% uspješnosti. U situaciji s Dwyaneom Wadeom bi trebao dijeliti razigravanje ekipe i tu bi se sakrio njegov najveći nedostatak, a to je manjak kreacije za ostale i preveliki omjer izgubljenih lopti kada bi mu se uloga u tom dijelu povećala, ali zato je tu Wade i Mario Chalmers kada će biti s njim uparen u drugoj postavi što je još jedna odlična napadačka kombinacija. Obrambeni dio je problematičan gdje dolazimo do standardnog problema, prespor da čuva razigravače i preslab da čuva šutere, pa u tom dijelu njegova momčad uvijek pati i teško ga se sakriva. Odlično je što Heat i ovdje ima rješenje jer je Luol Deng još uvijek vrhunski defender na boku, a Wade bi trebao preuzimati protivničke druge vanjske opcije. Ako govorimo o Dragićevom budućem ugovoru u Heatu očekujem da ga prvo potpiše s njima jer ova razmjena onda ne bi imala smisla, a drugo mislim da će sigurno dobiti ugovor na četiri sezone (novčani dio će se kretati oko 13-16 mil po sezoni) jer je Boshu još ostalo toliko godina ugovora.

Bucks = Suns = Celtics = 76ers

Kolege su dovoljno govorile o ovoj razmjeni, a ja ću samo koju crticu o potezima. Definitivno vidim Buckse kao pobjednike jer  će Carter – Williams dobiti mentora kakvog samo može poželjeti. Slične priče su se govorile i o Kiddu kada je došao u ligu, kako će igrati ako nije u stanju pogoditi šut, pa smo bili svjedoci jedne vrhunske karijere. MCW će teško ponoviti uspjehe trenera ali posjeduje alate da bude iznadprosječan igrač na svojoj poziciji. Njegove brojke u 76ersima ne treba uzimati zdravo za gotovo jer nam tom rosteru doslovno nema NBA igrača, a mogli smo vidjeti kako je to izgledalo u početku njegove rookie sezone kada su 76ersi imali nešto NBA talenta.

Potez Celticsa mi je najmanje razumljiv, što oni točno žele, gdje idu? Složiti dvije usijane glave na bekovskoj poziciji kao što su Isaiah Thomas i Marcus Smart nije baš “pametno”, a usput mu narušava ideju o tankiranju, ako je to uopće bila ideja. Mislim, koja im je uopće ideja od one rasprodaje zvijezda? Naživcirao sam se jer mi Smart propada, idemo dalje.

Sunsi ludi su uzeli Knighta jer eto, ostali su bez svih rezervnih razigravača, pa su morali nekoga kupiti. Uprava, svlačionica je popizdila s Thomasom i on je odletio, a Knight je bio dostupan jer se tako priča zavrtjela. Ja ne znam jer me ijedan igrač toliko iznervirao u karijeri kao Knight dok pokušava organizirati napad (bio je dvije godine u Pistonsima), dečko ima tzv. “tunel vision” i rijetko kada vidi suprotnu stranu tj. weak side obrane, a kada zove pick igru često mu se zna dogoditi da ne zna gdje je krenuo što dovodi do komičnih izgubljenih lopti. Najbolje se snalazi kao šuter, a obrambeno kao presing igrač. Kako će to sve funkcionirati u undersize Sunsima iskreno me strah jer sam ih napokon počeo prihvaćati, a sada mi idu na listu “not like ekipa” (popis je mali ali interesantan).

Rockets = Knicks = 76ers

Ovo sam uvrstio samo da kažem da je GM Rocketsa Daryl Morey ludi znanstvenik. Sezonu je otvorio s klupom Franciso Garcia, Kostas Papanikolau, Isaiah Canaan, Tarik Black, Troy Daniels, a završio je s prijelazni rok s Joshom Smithom, Coreyem Brewerom, K.J. McDanielsom i Pablom Prigionijem. Zauzvrat je poslao šarenu laž u izborima druge runde za Knicke plus Alexey Shved i 76erse plus Isaiah Canaan. Eto toliko iz Houstona, sada imaju kompletnu ekipu, a na ljeto nek se svi čuvaju Moreyja jer na raspolaganju ima preko 15 mil za ponuditi, mene bi iskreno bilo strah

Pistons = Thunder = Jazz

Znam samo da mi je netko prije početka sezone ponudio Reggieja Jacksona za ovaj paket da bi ga objeručke prihvatio. Što se promijenilo? Meni ništa, samo je Augustin krenuo igrati kao reinkarnacija Jameera Nelsona, te se vrlo dobro uklopio u brži tempo igre Pistonsa. Problem je nastao što mali Augustin je prava ozonska rupa u obrani i to je bio glavni okidač za trade uz naravno, potencijal Jacksona kao kvalitetnog dvosmjernog igrača.

Kako će Augustin utjecati na Thunder? Gledajući povijest, ne baš dobro jer se D.J. najbolje snalazi kada ima loptu u rukama (najbolji primjer je situacija u Bullsima i sada Pistonsima), a takvih hvala Bogu u Thunderu ima na bacanje, morat će stati u red iza Russa-Duranta-Waitersa, pa mislim da mu neće baš puno prilika ostati. Kažu da će biti spot up šuter? Teško će to ići jer je već imao neuspješne sezone u Pacersima i Raptorsima kada je trebao odraditi takvu ulogu, te su ga se obje ekipe ekspresno riješile. Mislim da će im Singler biti od veće pomoći, ali kako da dođe do minuta pokraj Morrowa-Robersona-Waitersa uz dvije glavne zvijezde koje okupiraju po 40 minuta na poziciji.

Glavna zvijezda uz nezadovoljnog Jacksona je bio još nezadovoljniji Kanter za kojeg je Thunder dao “rak” momčadi Perkinsa (veliki sam fan Kendricka) i pick prve runde. Dugoročno ne znam koliko Kanter ima smisla jer su u Oklahomi alergični na plaćanje poreza, a naredne godine već imaju 78 mil dolara na salary capu. Gdje će tu Kanter upasti, a da ne plate porez, to bi volio vidjeti. Igrački gledano bi im Enes mogao biti od velike pomoći u low postu samo opet dolazimo do situacije da su prebukirani na poziciji jer tu su Adams, Collison, Ibaka, pa mladi talent McGary. Vjerojatno će Brooks pronaći 20-tak minuta za njega jer inače ovaj potez ne bi imao nikakvog smisla, a poznavajući Brooksa  da je alergičan na likove koji ne vole igrati u obrani onda bi ovo mogao spasti jedan lijep problem jer ekipe s Kanterom u postavi jednostavno dožive obrambeni regres, možda mu je takva karma ili je problem u sporim nogama u kombinaciji s neznanjem i nezalaganjem, damn combination.

Gledajući sliku Pistonsa oni su dobili možda najboljeg igraća u tradeu. Jackson ima ozbiljnu manu, šut, ali je isto tako odličan na otvorenom terenu (Pistonsi forsiraju brzi izlaz u kontre nakon protivničkog promašaja) i posjeduje dobre atletske i fizičke sposobnosti za biti solidan obrambeni igrač. Na half court igri ga karakterizira odlična pick igra gdje spada među najbolje razigravače lige, te je sposoban pronaći visokog igrača kada ovaj krene prema košu (izljevi emocija u Thunderu od strane Ibake i Perkinsa da im ne dodaje loptu je komičan, realno, tko bi njima dao loptu, u biti, zašto bi dao loptu da njih dvojica kreiraju ili pokušavaju zabiti nakon pnr igre jer su se pokazali s realizacijom od 43%). Također, Detroit će dobiti do kraja godine da testira može li Jackson biti startni kalibar, a ako se ispostavi suprotno onda ga vrlo jednostavno puste ili putem sign and trade pošalju u neku ozbiljnu ekipu kojoj će trebati scorer s klupe, i onako je Greg Monroe najvažnija stavka u budućnosti Pistonsa koju treba privoljeti na ostanak.

Kevin Garnett u Timberwolvesima

Za kraj sam ostavio jednu prekrasnu NBA priču koja pokazuje da osim poslovnog postoji i malo ljudske strane u svemu premda se iza svega krije poslovna strana. Špekulira se da kako će KG postati vlasnikom franšize ili jedan od vlasnika u bližoj budućnosti, a sada će pomoći mladim balavcima da stasaju u ligi jer ekipa posjeduje nekoliko iznimnih mladih talenata kojima je potrebna čvrsta ruka ili “trener na terenu”. Efekt je odmah vidljiv, Anthony Bennett kada je čuo da KG dolazi odmah je otišao u dvoranu šutirati s poludistance.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE