Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: Dodjela nagrada

Dodjeljivanje nagrada je uvijek zabavno, te se redovno potaknu dugotrajne rasprave koje najčešće vode prema ničemu. Točnije, nitko ne promijeni svoj stav, ali se može kvalitetno diskutirati ili svađati. Stoga, mi vam danas donosimo kandidate za sve nagrade u NBA ligi.

Najkorisniji igrač lige – MVP

Filip BekavacLeBron James, Cleveland Cavaliers
LeBron će ove sezone pokazati svoju drugu stranu – bit će pravi vođa na terenu, neće nabijati statistiku i brojke i davat će sve od sebe kako bi momčad bila što bolja. Strahovi i „dobronamjerni savjeti“ koje su izrazili bivši LeBronovi suigrači Dwyane Wade i Chris Bosh pokazat će se posve beskorisnima i neutemeljenima, Cleveland će se s lakoćom prošetati Istočnom konferencijom, a sam LBJ će za svoju nesebičnost biti nagrađen najvećom nagradom koja nije NBA prsten.

Ivan KuštraBlake Griffin, Los Angeles Clippers
Prošle godine je pokazao u trenucima kada su bili bez Chrisa Paula da bez većih problema može nositi igru Clippersa, te je odigra daleko najbolju sezonu karijere s prosjekom od 24 poena, 9,5 skokova i 4 asistencije, i potvrdio se kao prvi napadač ekipe. Odlično je surađivao s Paulom u svim oblicima pick igre koja vjerojatno spada u najučinkovitije akcije u ligi, a dodatkom stretch centra Spencera Hawesa, Blake će imati priliku biti još efikasniji jer će češće vrtjeti pick nad roll akcije koje su redovno bile rezervirane za DeAndre Jordana. Nikako ne smijemo zaboraviti da se tek sprema njegov vrhunac karijere, a dio igre u kojem bi trebao napredovati je šut s poludistance gdje pogađa s 37%. Ako neko još misli da je Griffin samo zakucavač onda će mu ovaj izbor biti jako komičan, ali kada vidite da je Blake u stanju inicirati kontru i završiti je sam (popularni coast to coast),te uz sve to je dodao jako dobru igru u postu i oko obruča je realizirao sa 64%. Također, bi mogao povećati postotak i broj asistencija jer su Clippersi uvelike poboljšali napadački arsenal sa spot up igrača kao što su spomenuti Hawes, Chris Douglas – Roberts i Jordan Farmar. Nikako ne treba zaboraviti da će se Clippersi boriti za prvo mjesto u ligi što uvelike povećava šanse Griffinu, te za razliku od ostalih kandidata u ovoj ekipi nije bilo ozbiljniji trenerskih ili igračkih promjena.

Rookie godine – ROY

Filip BekavacJabari Parker, Milwaukee Bucks
Parker je u idealnoj situaciji za osvajanje ove nagrade: igra u momčadi u koju je želio doći od početka, koja je željela njega i koja će od njega napraviti projekt za zvijezdu budućnosti. Činjenica je da je riječ o najzrelijem igraču ovogodišnjeg drafta koji ima vrlo nezgodan stil igre (kombinacija snage, brzine i šuta) i sjajan je strijelac. Očekujem da će se u drugoj polovici sezone posvetiti malom nabijanju statistike, a momčad bez velikog rezultatskog imperativa i s dovoljno zanimljivog talenta će mu sa zadovoljstvom to dopustiti.

Ivan KuštraMarcus Smart (Boston Celtics)
Trener Brad Stevens je dao do znanja kako će Smart odmah moći pomoći u obrambenom dijelu što je za ne povjerovati jer rijetko kada igrači sa sveučilišta u prvoj godini se uspiju nametnuti na tom dijelu terenu. Međutim, Marcus nije obični bek, on je “super” bek koji je za svoju sveučilišnu ekipu igrao obranu na centrima jer je jedini imao dovoljno mase za gurati se s njima pod košem. Njegovo tijelo je NBA spremno za sve bekove lige koje će izmaltretirati u Tony Allen stilu, te bi mu obrambeni dio trebao osigurati veliku minutažu. Napadački nije spreman voditi svoju ekipu niti kreirati za suigrače jer nije naučen. Razlog, na sveučilištu su od njega tražili da zabija jer u ekipi nije imao kvalitetnog suigrača, niti jednog NBA talenta, a vjerojatno niti jedan od njih neće uspjeti pronaći ozbiljan angažman u svijetu košarke. U ekipi Celticsa bi uz pomoć Evana Turnera trebao pokretati napad dok se Rajon Rondo ne vrati, a kasnije će se vjerojatno koristiti kao kreatora i strijelca za pomoć drugoj postavi.

Šesti igrač

isaiah-thomas

Filip BekavacIsaiah Thomas, Phoenix Suns
Thomas je savršen igrač s klupe za Sunse koji će forsirati brzu tranzicijsku igru s puno trke i pull-up šuteva u kontri, a atomski mrav iz Tacome je idealan za takav sustav. Sklon slabijim obrambenim reakcijama zbog nedostatka visine, pružit će Phoenixu iskru s klupe i omogućit će održavanje visokog tempa igre kad odmaraju Goran Dragić i Eric Bledsoe. Sunsima ove sezone neće izmaći doigravanje, a Thomas će u tom rezultatu imati veliku ulogu potkrijepljenu statistikom sličnom onoj kad su ga kao startera pustili s lanca u Sacramentu (20,3 koša, 6,3 asista).

Ivan KuštraTaj Gibson, Chicago Bulls
Taj je prošle sezone bio jako razočaran što nije bio izabran za pobjednika u ovoj kategoriji. Momčad s njim u postavi je bolja u oba pravca, napadački dio je bolji za 3,7 poena, a s Joakimom Noahom čini najubojitiji obrambeni tandem pod košem u ligi jer su nevjerojatno pokretljivi i uz to je Taj jedan od najboljih blokera na svojoj poziciji. Napadački je napredovao iz običnog “smetlara” u igrača kojemu loptu možeš spustiti u low post, posebno na lijevoj strani odakle je maltretirao nedoraslu konkurenciju u drugim postavama, dok je manjih problema imao protiv startera jer se jako puno trošio u obrani zbog manjka mase za poziciju.

Obrambeni igrač – DPOY

Filip BekavacSerge Ibaka, OKC Thunder

Ovaj izbor je lako opravdati – Ibaka je stroj za blokade, bio je u prvoj obrambenoj petorci zadnje tri godine zaredom, malo je vjerojatno da će Noah biti izabran dvije godine zaredom (Dwight Howard je posljednji biran tri godine zaredom, od 2009. do 2011.) i još od 1996. i Garyja “Rukavice” Paytona nijedan bek nije biran kao najbolji obrambeni igrač. Kako su sve oči uprte u Oklahomu sad kad će igrati bez Kevina Duranta (možda i do kraja godine), Ibaka mora i može dokazati da može jednako dobro igrati u oba smjera. Ovo će mu biti zaslužena nagrada za trud.

Ivan KuštraJimmy Butler, Chicago Bulls
Osobno mi je već dosta da se samo visokim igračima daje ova nagrada i zaboravlja se na bekove ili krila bez kojih ne postoji elitna obrana. Jedna takva je i od Bullsa. Tom Thibodeau ne može zamisliti startnu postavu bez Butlera, koristi ga dok ovaj doslovno ne padne s nogu od umora jer u prosjeku je igrao 38,7 minuta u sezoni i uvijek je igrao obranu na protivničkom najboljem igraču. Protivnike je držao na 40% šuta, a odlično se snalazio u čuvanju niskih krila čija realizacija je bila 35% kad ih je Butler čuvao, dok su bekovi šuteri bili na 45%. Također, obrana Bullsa bez njega je bila lošija za 1,5 poena po utakmici.

jimmy-butler

Igrač koji je najviše napredovao – MIP

Filip BekavacLance Stephenson, Charlotte Hornets

Stephenson je i lani imao solidnu statistiku (13,8 koševa), ali nije bio prva, a često ni druga napadačka opcija svoje momčadi. Iako je poznat i uvažavan igrač u ligi, ovo je prvi put u karijeri da je jedna od zvijezda momčadi. Uz sjajnog Kembu Walkera kao partnera na bekovskoj poziciji i pravu post prijetnju Ala Jeffersona, Stephenson će imati više prostora za aktivno djelovanje nego što je imao u Indiani. Kao legitimna druga napadačka opcija, moći će uzeti više šuteva nego ikad prije u karijeri, što bi trebalo dovesti do priličnog rasta brojki – dovoljno za ovu nagradu.

Ivan Kuštra – prije nego što kažem igrača moram reći da ova nagrada je nedefinirana i velika većina stručnjaka kaže da bi se trebala preimenovati u recimo, “comeback of the year” ili nešto slično jer iz svake ekipe se može naći igrač koji je jako napredovao.

Otto Porter, Washington Wizards
Nije se pokazao u svojoj prvoj sezoni za Wizardse jer je imao velikih problema s ozljedama, a ove sezone mu se otvara prilika odlaskom Trevora Arize i povredom Martella Webstera. Porter nije opravdao svoj treći izbor na draft, a nije niti dobio priliku jer je momčad hvatala doigravanje i trener se oslanjao na iskusne igrače. U ovoj godini mu ne preostaje nego mu dati ozbiljnu priliku jer Paul Pierce nije više mladić, a Otto kao triple threat igrač za drugu postavu kojeg možeš koristiti na obje krilne pozicije izgledao kao odličan odabir jer je na sveučilištu bio korišten kao inicijator napada s vrha reketa i kao glavni kreator momčadi s vanjskih pozicija.

Trener godine – COY

Filip BekavacDavid Blatt, Cleveland Cavaliers

Ako Blatt uspije uklopiti tri zvijezde i jednu „zvijezdu“ koja to silno želi biti, ali nije (Dion Waiters) u uspješan proizvod na terenu, a čvrsto vjerujem da hoće, ova nagrada mu ne bi smjela izmaknuti. Iako je konkurencija stvarno žestoka (Gregg Popovich, Thibodeau, Doc Rivers), kad govorimo o Blattu ne smijemo zaboraviti jednu stvar: bez obzira na bogato međunarodno iskustvo, on je ipak rookie trener u NBA i ako bude uspješan (recimo, prvo mjesto istoka i NBA finalist), u potpunosti će zaslužiti naslov trenera godine.

david-blatt

Ivan KuštraMike Budenholzer, Atlanta Hawks
Briljantan stručnjak iz škole Gregga Popovicha kojem je bio dugogodišnji pomoćnik. Implementirao je gotovo kompletnu Spurs napadačku taktiku s puno kretnji, blokova i pick akcija, te je pronašao vrhunske igrače za taj sistem. Glavni pokretač je Al Horford koji igra rolu mladog Tima Duncana, a takav mu je i repertoar poteza jer se odlično snalazi pod košem i na vrhu reketa. Prošle sezone su prije ozljede Horforda bili treća ekipa Istoka, a s još jednom godinom pod Budom može donijeti samo napredak u svim dijelovima igre što bi bio dovoljni šok za NBA svijet da mu daju svoj glas za trenera godine. Uglavnom, njihov napad je odlična uvertira za svaku večer.

Latest Posts

NE PROPUSTITE