Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: Kraljevi nereda

Danas donosimo nešto drugačiji Okrugljak. Kako gotovo sve NBA teme prođemo kroz razgovor tako smo i Kingse, te smo putem maila raspravljali o njima, pa Vama sada prenosimo naša razmišljanja o vlasniku franšize, bivšem i mogućem novom treneru, novim idejama vlasnika, itd.

Cvetnić: Klasično buđenje NBA fana u Hrvatskoj ponedjeljkom – 9 je sati i oči iznad ogromnih podočnjaka jedva se otvaraju nakon minimalne doze sna. Prvo što inače napravim je to da dohvatim mobitel i pogledam sinoćnje rezultate nakon čega odležim još par minuta. Onda nakon kraćih posjeta kupaoni i kuhinji naoružan kavom sjednem pred laptop i preletim kroz društvenu platformu kroz koju pratim vijesti, Twitter.

Twitter je ponekad čudan alat za saznati vijesti jer većina tweetova budu reakcije na događaje s kojima nisam ažuriran. Natjera te da radiš i istražuješ. Nešto kao da počneš gledati sapunicu nakon 50 epizoda. U slučaju otkaza Sacramento Kingsa Mikeu Maloneu, mogao sam pročitati komentare poput: „Trola li Vivek NBA?“ i „Nadajmo se da će ovo završiti tako da Kingsi stvarno probaju 4 na 5 obranu.“ Nakon malo skrolanja, došao sam do rješenja: „Sacramento je dao otkaz treneru Mikeu Maloneu, izvor iz lige izjavio je za Yahoo Sports.“ Što bismo bez Adriana Wojnarowskog?

Prva reakcija? Šok. Kingsi? Franšiza koja ima najbolji ulazak u sezonu u zadnjih milijun godina dala je otkaz treneru? U trenutku kad su konačno počeli izgledati kao nešto nalik na funkcionalnu organizaciju? Zašto, zašto? DeMarcus Cousins će se vratiti, stvari će se popraviti i još uvijek mogu završiti na oko 50% pobjeda što bi s obzirom na rezultate u zadnjih par godina bio monumentalni uspjeh. Da, možda je na početku sezone izgledalo kao da će ući u playoff, ali uz povratak Thundera u igru i bolest Cousinsa, svatko racionalan razumije da to nije baš moguće. Zar ne?

Kuštra: Moje buđenje ide nešto drugačije, ali nije da to ikoga briga. Praktički sam imao identičnu reakciju u stilu: „Što je već prvi april?“. Ajde, ipak sam malo stao i razmislio, sjetio se kako je ponosni vlasnik Kingsa, Vivek Ranadivé došao uopće do novca. Vivek je pare zaradio tako da je pronašao način da ubrza dostavu informacija za decision – makere na Wall Streetu. Mislim da su stvari malo jasnije – što prije i što brže do uspjeha (inače, svi ti bogataši imaju neke lude ciljeve kada preuzmu franšize, te svaki postavi doigravanje kao ultimatum jer se tu novci vrte) je njegova mantra koju je očito htio pretočiti i na super gubitničku franšizu Kingsa.

Razgovarati o Kingsima u doigravanju nije baš realno u situaciji kao što si naveo jer su oni bez Cousinsa momčad zrela za najlošiji omjer u konferenciji, a bez njega su odigrali već jedanaest utakmica u kojima su čak doživjeli poraz pred svojim navijačima od nikoga drugoga nego Detroit Pistonsa gdje je Josh Smith (ljubimac vlasnika i GM-a Petea D’Alessandra) odigrao utakmicu sezone. Da, u tih 11 utakmica imaju devet poraza. Oni su zbog toga odlučili dati treneru nogu. Mogu li se smatrati ozbiljnom franšizom?

Cvetnić: Kingsi toliko dugo nisu ozbiljna franšiza da i samo to pitanje zvuči kao ruganje. Imam jednako takvo – jesu li Pistonsi ozbiljna franšiza? Dobro, skrećem s teme, ali moram malo utrljati soli na ranu, ipak si ih sam spomenuo. Inače, meni se čini da se Vivek ponaša kao da je na misiji da skrši sve tabue i zakone NBA lige. Kratak pregled njegovih najpoznatijih aktivnosti: napravio trade za Rudyja Gaya kad Rudyja Gaya nitko nije htio taknuti ni štapom, zamijenio Isaiah Thomasa za Darrena Collisona i napravio crowdsourcing za izbor igrača na draftu prošlog ljeta samo da bi na kraju trijumfalno predložio Nika Stauskasa svojim zaposlenicima koji su se, kako čudno, svi redom složili s njim. Nešto slično radi i u zadnje vrijeme – prvo je pokušao napraviti trade za Josha Smitha (i po zadnjim izvješćima Kingsi su još uvijek zainteresirani za Josha), onda se počeo miješati u posao Malonea koji se s njim nije složio oko stila igre. Nakon toga je dao otkaz Maloneu i momčad predao u ruke Tyronea Corbina samo da bi sve završilo razmatranjem Vinnyja Del Negra za poziciju glavnog trenera.

U redu, par stvari možda treba uzeti s rezervom. Vivek do sad nije napravio striktno nijednu pogrešku u vođenju momčadi ako se vodimo samo gledanjem rezultata. Drugo, agent Vinnyja Del Negra obožava slati novinarima glasine oko toga da je Vinny ozbiljan kandidat za trenera momčadi X. Ipak, sve ove aktivnosti imaju jednu zajedničku karakteristiku – sve idu protiv konsenzusa opće NBA populacije (iako su neke za sad nedvojbeno ispale dobro). To je česta stereotipna karakteristika brzih milijunaša, zar ne? Progresivno razmišljanje i plivanje kontra struje? Vivek očito želi mijenjati košarku i igrati je po nekim svojim pravilima. Malone je bio prekrut pa je sad tu Corbin koji će saviti kako god Vivek želi samo da zadrži posao. Čini se da je zabavno biti milijunaš, drago mi je što netko koristi sve mogućnosti koje mu taj status pruža.

Inače, ne mogu prestati zamišljati trojku Smith – Gay – Cousins s duom Corbin – Del Negro na klupi. Više ili manje od 3.5 utakmice prije prve tučnjave?

Kuštra: Nećemo o Pistonsima, dobit će oni svoj prostor drugi put i ovo ruganje ću ti vratiti, ali da su Kingsi i dalje zainteresirani za Smitha me osobno jako veseli. Malone je bio jako svojeglav i imao je neki oblik vizije s ovom momčadi. Svi smo ostali paf kada su odlučili pustit Isaiahu Thomasa, pa ga zamijenili s Darrenom Collisonom. Mislim da je to sve bilo maslo trenera jer je u prethodnoj sezoni uvidio da od Thomasa nema nikakve pomoći u obrani, a igraju u konferenciji gdje trebaš imati odličnog presing igrača na bekovskoj poziciji (pretpostavljam da ne treba nabrajati razigravače koji ih napadaju iz večeri u večer). Najbolje što je momčad funkcionirala u vrijeme dok je na terenu dirigirao Boogie Cousinsa, a imali su 9 – 6 omjer protiv vrlo teškog rasporeda. Što je još bolje, Cousins se preporodio, nije napravio niti jednu tehničku grešku zbog prigovora i sl., a prošlih sezone je bio Rasheed Wallace po tom pitanju.

Treneri koji su u „pregovorima“ za poziciju su od zla oca i gore matere, Corbin ili popularni „zaljubljen sam u veterane“ stručnjak, moj favorit Vinny Del Negro jer me previše uveseljava uz liniju dok skače i vrišti, dok se čak spominje George Karl koji je isto vrlo težak trener za upravu, te Chris Mullin kao osobno najozbiljniji kandidat i nešto što bi Vivek potegnuo kao jedno razmišljanje van kutije.

Trojku što spominješ plus Vinny bi bilo prezabavno gledati, čim zamislim situaciju odmah mi kretenski osmijeh na lice dođe. To bi bila kombinacija zbog koje bi se čak ustao u tri ujutro da vidim live što će točno odigrati i kako će me zabaviti. Tučnjava ne bi došla u pitanje jer svime ravna Boogie, a s tolikom mrcinom se ne želiš zakačiti.

Cvetnić: Često navođen razlog za odlazak Malonea je ideološko razilaženje između dviju strana. Malone je dobio posao prije D’Alessandra što često predstavlja problem – Malone nije bio D’Alessandrov čovjek niti je u djelo provodio ono što je GM htio. Prema brojnim izvješćima dolazio je u sukobe s upravom oko stila igre i mogućnosti rostera. Vivek je uvjeren da momčad ima dovoljno talenta za plasman i želi brzu košarku s mnogo posjeda i mnogo koševa. Odličan detalj u situaciji mi je ono što si spomenuo gore – to da se Vivek obogatio na ubrzanju protoka informacija na Wall Streetu – nekakvoj formi ekonomsko-informacijskog run & guna koji je onda odlučio uvesti i u košarku. Run & gun u stvarnosti, run & gun u košarci, vrlo je konzistentan. Nije da Kingsi nemaju roster za bržu košarku. Darren Collison jedan je od čisto atletski najbržih igrača u ligi, a Rudy Gay ima skoro savršena tjelesna obilježja moderne small ball četvorke što je uloga u koju bi s klupe mogao uskakati Derrick Williams. Nakon bolesti Cousinsa, Malone je ostao skloniji klasičnim postavama, ne pomičući se dalje od svoje osnovne zamisli o košarci i onoga na čemu je napravio karijeru kao trener – obrane i upravo je možda bilo ono što je u kombinaciji s neizbježnim lošijim rezultatima utabalo put za otkaz.

Vraćajući se na small ball, Kingsi su u svim takvim postavama očekivano obrambeno patili dok ni napadačka dobit nije bila posebno visoka, vjerojatno jer nemaju vrhunsku stretch opciju. Za razliku od nekih, ja sam generalno za brži tempo i niže postave i čim manje usporenih post-up akcija, no Kingsi su donekle specifični po tom pitanju jer u Cousinsu imaju najdominantnijeg post igrača današnjice koji traži udvajanje svaki put kad primi loptu blizu koša i koji je uz to odličan dodavač sposoban brzo kazniti išta manje od pametnog dupliranja. S ovakvim igračem nije prihvatljiva opcija sasvim odustati od post igre u ime estetskih kvaliteta. Ključno u svemu je što je Cousins centralna figura sadašnjosti i budućnosti franšize i svaki uspjeh će se prvenstveno graditi na njemu i njegovom talentu. Nisam siguran koliko je uprava toga svjesna i zato mi se ovaj potez čini hirovito i nepotrebno.

Small ball ili run & gun ili staromodni napad s dvije post up opcije, uspjeh počinje od talenta, a stil je tek nešto kroz što se talent kanalizira. Imaju li Kingsi talenta? Kratak odgovor je da i ne. Cousins ga ima i on je omogućio onaj fenomenalan start igrom na nivou jednog od najboljih 10 igrača lige. Ostatak momčadi? Baš i ne. Kingsi bez Cousinsa su čista lutrijska ekipa koja nema neku perspektivu, a niti budi poseban interes. Malone je prvi trener koji je uspio doprijeti do njega i staviti ga na put ostvarivanja punog igračkog potencijala maksimiziravši njegov utjecaj na tijek utakmice u napadu i obrani. Ili možda nije? Možda je uzrok tome samostalno sazrijevanje i shvaćanje načina na koji se igra košarka i pobjeđuje?

instagramsacramentokings

Kuštra: Koliko sam vidio, Malone je pokušao stvoriti ozbiljnu momčad s klasičnim postavama, dva visoka, krilo, šuter, razigravač, te je rijetko kada prelazio u small ball što je po meni jako logično jer nemaju u postavi takvog igrača. Gay možda najbliže odgovara tom opisu, ali on nije tricaška opcija, a uz to obrambeno teško da može odgovoriti visokim krilima Zapadne konferencije. Dodaj tome da na klupi nemaju apsolutno nikakav oblik NBA bočnog igrača koji može uskočiti na 25 minuta onda mi svi potezi Malonea imaju sve više smisla. Pokušao sam si zamisliti te small ball postave i u njima bi morao koristiti Derricka Williamsa i Nika Stauskasa na ozbiljnoj minutaži, a to si momčad koja misli uhvatiti doigravanje na Zapadu ne može nikako dozvoliti jer će im se obrana raspasti kao bivša nam država. Na njihovu žalost Stauskas nije dorastao NBA bočnim igračima (uz to nišanske sprave nikako da namjesti 24% za tri u odnosu na sveučilišnih 44%) , dok Williams se još nije profilirao kao ozbiljna tricaška opcija. Stoga mi je jasno zašto je Malone gotovo skroz odustao od nižih postava, a automatski s tim i brze igre. Opet, zašto bi uopće išao tim putem kada je bio na debelo pozitivnom omjeru s onim što je radio. Ovim otkazom mi je sad jasno zašto su baš oni htjeli Josha Smitha uzeti jer se on najbolje snalazi kada treba inicirati kontre i brzu igru, a Cousins je valjda jedini centar lige koji je u stanju provući loptu iza leđa u kontri i završiti je s odličnim dodavanjem za zicer.

Što govoriš za Cousinsa da je igrački sazreo uvelike po meni idu zasluge treneru jer je on taj koji ga navodi i pokazuje. Koliko Boogie može biti „pametniji“ jer već su se prošle sezone vidjele naznake boljeg ponašanja dok je na terenu u vidu većeg angažmana u obrani i kvalitetnije selekcije šuta, tako da to nije proces od ove sezone. Znaš i sam da smo već prošle sezone bili pozitivno iznenađeni s njegovom igrom i eksplozijom, te fokusiranošću na igru a prije Malonea je bio prvi klaun lige (dobro nije, tu je ipak JaVale McGee).

Prije si naveo kako je Vivek čovjek ispred vremena, a ima jednu super ideju koja ide ovako. Kingsi bi naime trebali igrati obranu 4 na 5, dok bi njihov jedan igrač trebao kampirati na protivničkoj polovici i čekati lagana dodavanja. Možda će NBA liga stati i ovome na kraj tako što će uvest zaleđe. Najgore od svega je što će njihova D – League momčad vjerojatno napraviti eksperiment s ovom ludom idejom vlasnika. Možda je ovo revolucionarna ideja u rangu napada Sunsa Mike D’Antoni i super motion napadu Spursa ili prije velika glupost vlasnika Kingsa.

Čekaj, imamo li kakav zaključak na temu Kingsa?

Ja ne mogu progutati ovaj otkaz nikako, a koliko sam čitao niti igračima nije sve najjasnije, ali gledajući povijest u ligi, čim se ljudi u stolcima počnu miješati u rad stručnog štaba i glavnog trenera to obično završi s propašću.

Cvetnić: Vidiš, kad sam ja čuo za 4 na 5 obranu, počeo sam o Viveku razmišljati u sasvim drugom svjetlu. Prije toga mislio sam: „Još jedan dosadni vlasnik petlja se u nešto o čemu pojma nema jer misli da je stručnjak za sve samo zato što je zaradio milijarde.“ Nakon toga shvatio sam da Vivek ne pokušava pronaći način da Kingsi igraju bolju košarku i učiti trenere njihovom poslu. Vivek pokušava promijeniti samu košarku, odnosno NBA. Možda ni sam nije svjestan kamo ide s idejama, ali žarko želi da Kingsi prihvate sve novosti tehnologije, statistike i mogućnosti medija te da pozicionira košarku kao prvi sport na svijetu, a NBA kao prvu sportsku ligu (plan koji sam zove „NBA 3.0“).

Pitaš se može li ikako funkcionirati 4 na 5 obrana u ovom svemiru? Znam da se pitaš, vidovnjak sam. Potpuno idealistički gledano, 4 igrača koja bi igrala obranu trebala bi biti nevjerojatno dugački, pokretni, odlični skakači i dodavači dok igrač koji ide u kontru treba biti brz, dobrih ruku za hvatanje i odličan u završavanju oko koša. Obrambeni bi trebali biti nešto u kalupu Paula Georgea, igrači s odličnim čitanjem igre i tempiranjem iskakanja iz zone koji bi bili sposobni mahanjem ruku prekinuti dodavanja prije nego se dogode. Čak i takva ekipa vjerojatno bi imala obrambeni rating 150, a dobit u napadu vjerojatno ne bi bila jednaka jer bi protivnici uvijek mogli zadužiti jednog igrača za vraćanje natrag čim se ispali šut ili, još konzervativnije, igrati napad 4 na 4 i iskoristiti dodatni prostor za ulaze do koša koji bi takva igra producirala. Ipak, Kingsi možda ne bi morali biti toliko očiti. Recimo da imaju 4 Paul Georgea na rosteru. Jedan igrač bi mogao čekati vani dok bi jedan PG, onaj najbliži igraču koji ispali šut mogao također automatski istrčati u kontru dajući mogućnost za 2 na 1. Mogli bi na različite načine uigrati i izmiješati stilove tih kontri varirajući broj igrača i načine na koji izvode tu kontru. Dakle, ekipa s 4 Paul Georgea možda bi mogla odigrati donekle funkcionalnu 4 na 5 obranu. Današnji Kingsi? Malo drukčija priča. S obzirom na to da na rosteru imaju tek par pozitivnih obrambenih igrača i da se obrana redovito raspada i 5 na 5 ako Cousinsa nema na terenu, čudno je kako netko može ozbiljno predložiti ovo. U ovoj stvarnosti 4 na 5 obrana ipak ostaje ideja koja je prikladnija znanstveno-fantastičnom romanu o košarci (koji bi se bavio napretkom tehnologije, kloniranjem i filozofskim smislom sporta) nego primjeni na terenu.

Zaključak na temu Kingsa? S moje strane, Kingsi su zakon. Prvo su igrali najzabavniju košarku u ligi, a s ovim su postali jedna od zanimljivijih franšiza van terena. Vivek je očito vrlo osebujna ličnost koju neće nešto dosadno poput zdravog razuma zaustaviti da pretoči želje u stvarnost. U svakom slučaju želim vidjeti stvari poput obrane s 4 čovjeka pa makar rezultirale katastrofom i primanjem 180 koševa (posebno ako rezultiraju katastrofom i primanjem 180 koševa). Želim vidjeti Sima Bhullara u akciji opravdanoj privlačenjem indijskog NBA tržišta. Želim opet vidjeti Del Negra na klupi i želim vidjeti svaku od idućih ideja koja će progresivnoj upravi pasti na pamet u potrazi za futurističkim identitetom kluba. Pretpostavljam da sve ovisi o tome što smatraš smislom sporta. U ligi naslov osvaja jedna ekipa i još nekoliko se s tim pobjednikom može ozbiljno natjecati. Što se mene tiče, najviše što sve ostale mogu ponuditi je to da budu zabavne, a Kingsi su, na sreću i žalost njihovih navijača, upravo to.

Kuštra: Vidim da si se ti 100% uživio o mogućoj 4 na 5 obrani, pa je onda najbolje da prekinemo jer mi mozak zatrokira čim pomislim na to. Niti s pet igrača nisu u stanju igrati obranu ekipe, a sad bi bila situacija gdje Russell Westbrook i Kevin Durant igraju protiv 4 na 5. Govorim jer vidim da si zabrazdio u toj ideji i kako bi trebali izgledati igrači za mogućnost igranja nečega takvoga. Ja odustajem jer mi nema nikakvog smisla i smatram da je to samo dobra zajebancija na nekoj nižoj košarkaškoj razini u stilu što radi filijala Houston Rocketsa koja ispaljuje u gotovo 50% napada šut za tri poena. Svakako se slažem da bi ih bilo prezabavno gledati u toj formaciji, ali meni su i ovako jedna od najzabavnijih momčadi lige jer je Boogie glavna faca na terenu u postu, a Gay kada se upali u super mode je predivan za gledati plus kontinuirano obrambeno pokretni Collison i skakački freak Reggie Evans.
Možda je najbolje da ovo završimo jer ćemo krenuti s raspravom kako bi možda mogla profunkcionirati obrana 4 na 5.

Latest Posts

NE PROPUSTITE