Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: Thunder bez Kevina Duranta

Ozljeda Kevina Duranta natjerala nas je na izvanredni Okrugljak u kojem ćemo pokušati objasniti kako će se Thunder uspjeti prilagoditi novonastaloj situaciji.

Filip Bekavac:

Kad se jednom od favorita za naslov NBA prvaka ozlijedi glavni igrač, to nikako ne može biti dobro. Ipak, kako sam po prirodi optimist, a i vjerujem u onu narodnu mudrost: „Kad Bog zatvori vrata, otvori prozor“, vjerujem da ozljeda Kevina Duranta ima i dobre i loše strane za OKC.

Najbolji igrač i aktualni MVP neće igrati najmanje 6 do 8 tjedana, a moguće i više. S obzirom na činjenicu koliko je Durant važan za Thunder, sigurno se nitko u Oklahomi neće kockati s njegovim povratkom nego će čekati da bude potpuno zdrav. U tom slučaju, moglo bi se dogoditi da se oporavak produži na nekih 10 tjedana, što znači da će se Durant vratiti tek polovicom prosinca. Drugim riječima, propustit će prvih 25 utakmica – na krvavom bojnom polju kakvo je Zapadna konferencija, to bi se moglo osjetiti na plasmanu. U nekom scenariju iz noćne more, OKC bi u tih 25 utakmica mogao imati omjer od nekih pedesetak posto, tj. oko 12 poraza prije Nove godine. U cijeloj prošloj sezoni izgubili su 23 utakmice. Ako znamo da je razlika između drugog Thundera i petog Portlanda prošle sezone bila samo pet pobjeda (59 – 54) i ako Durant ne bude u vrhunskoj formi od početka (realno je očekivati da će mu trebati nekoliko utakmica da vrati osjećaj), moglo bi biti vrlo neugodno za navijače u državi oluja.

Možda je ova ozljeda konačna prilika treneru Scottu Brooksu da se pozabavi razvojem klupe. Oklahoma ima sjajnih mladih talenata (Reggie Jackson, Steven Adams, Jeremy Lamb, Mitch McGary) koji bi mogli osjetiti prilično povećanje minutaže sad kad se dijeli Durantovih 39 minuta. Osim toga, tu su još i Russell Westbrook i Serge Ibaka, zdravi i spremni pokazati da mogu biti više od druge i treće violine momčadi. Kad se prošle sezone ozlijedio Westbrook, Durant je odigrao zaista fenomenalno (prosječno 36,5 koševa, 5,6 asista i 7,2 skoka) i tako zacementirao MVP titulu. Na Westbrooku je sada teret svojevrsnog vraćanja usluge – morat će podići svoju igru na najvišu moguću razinu kako bi kupio svojoj momčadi dovoljno vremena do povratka prve zvijezde. Ibaka će imati priliku dokazati da može biti stabilna druga napadačka opcija, a ne samo bloker i sakupljač otpadaka u napadu.

Nadalje, Durant će se imati priliku dobro odmoriti. Kad se vrati na parket, moguće je da će sezona već ući u svoju drugu trećinu. Brooks ga je lani nemilosrdno gazio (3937 ukupno odigranih minuta u regularnoj sezoni i doigravanju, ili gotovo 40 minuta u prosjeku), pa bi mu ovaj prisilni odmor mogao dobro doći u travnju i svibnju.

Na kraju, treba reći da u prvom dijelu sezone Thunder nema pretežak raspored. Do Božića će igrati 18 od 29 utakmica kod kuće, gdje su cijele prošle sezone izgubili samo sedam utakmica. Chesapeake Energy Arena je jedno od najnezgodnijih gostovanja za svaku momčad i Thunder

će to svakako pokušati iskoristiti. Od nezgodnijih protivnika imaju Golden State, Houston, Denver i Cleveland, a u goste idu Portlandu, Clippersima, Golden Stateu i Spursima. Teško je očekivati da će Thunder imati problema s Utahom, Philadelphijom, Lakersima, Minnesotom ili Sacramentom, čak i bez Duranta.

U zaključku, treba reći da je ozljeda Duranta svakako gubitak za OKC, međutim sreća u nesreći je da Thunder ima relativno lagan raspored na početku sezone, kao i dovoljno dobrih igrača koji mogu kratkoročno zakrpati rupe. Ako Brooks dobro odigra svoje karte, mogao bi u travnju dobiti zdravog, odmornog i nabrijanog Duranta, poboljšanu klupu i vrhunsku kemiju u momčadi. Je li naučio dovoljno iz prošlih grešaka, vidjet ćemo uskoro.

kevin-durant

Josip Mišerić:

Nakon što je košarkaškim svijetom odjeknula vijest o ozljedi aktualnog MVP-a Kevina Duranta, mišljenja sam kako Oklahomu bez problema možemo svrstati u krug najnesretnijih ekipa zadnjih godina.

Zašto? Objašnjenje je vrlo jednostavno – ozljede. Preko drafta su složili mladu i talentiranu momčad koja je bila predodređena za osvajanje naslova u narednim godinama, pa su tako došli i do NBA finala 2012. Čak i nakon što je James Harden poslan u Houston, Thunder je ostao na vrhu zapada. No, onda kreće spomenuti problem ozljeda, i to s Russellom Westbrookom.

Ozljede se nažalost događaju svim momčadima, no razlog zbog kojeg OKC smatram „nesretnijim“ od drugih je to što su ozljede dolazile u krivo vrijeme, krivim igračima. Ozljede Westbrooka uništile su šanse Thundera da osvoji naslov nakon poraza u spomenutom finalu 2012.

Sada je situacija drugačija, OKC je ulazio u sezonu (još jednu u nizu) u kojoj su trebali napraviti iskorak, predvođeni Kevinom Durantom koji je napokon postao MVP lige. Problem koji nastaje ovom ozljedom je taj da se ova momčad još nije susrela s problem igranja bez svojeg najboljeg igrača. Neki će reći da je zapravo Westbrook taj koji je u velikim utakmicama pravi vođa, no siguran sam kako NBA fanovi nisu htjeli na ovakav način saznati kakve su Russove liderske sposobnosti.

Što se same igre tiče, mišljenja sam kako će trener Brooks pod ovim okolnostima postaviti Westbrooka na šutersku poziciju, dok bi poziciju razigravača trebao preuzeti Reggie Jackson. Russ je po stilu igre, fizičkim, pa čak bih rekao i mentalnim predispozicijama puno bliže opisu šutera nego playmakera. Ozljedom KD-a potpuno je jasno da će Westbrook biti glavni igrač ove momčadi, no zbog protoka igre i općenito produktivnosti igrača na drugim pozicijama, Brooks bi loptu na početku napada trebao dati Jacksonu.

Sve u svemu, OKC je u situaciji u kakvoj se još nisu našli, život bez KD-a. Tako će biti bar neko vrijeme, a zbog vrste ozljede nije nemoguće da se problem nastavi i nakon najavljenih 6-8 tjedana pauze. Veliki je ovo ispit za Thunder, Russella Westbrooka, ali možda i najviše za trenera Brooksa koji će se napokon morati pokazati kao konkretan trener ako OKC želi spasiti sezonu koja ozljedom njihovog najboljeg igrača ne obećava ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Latest Posts

NE PROPUSTITE