Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: Zadnje poglavlje

Posljednja stanica na putovanju, dvije riječi od kojih prolaze trnci svakog ljubitelja košarke – Game 7. Devet mjeseci svedeno na tri sata, 120 utakmica na četiri četvrtine, jedan trzaj zgloba i pogrešan pokret mogu promijeniti sve u treptaju oka.

Haris Džananović

Finalna serija se igrala kao na klackalici, vidjeli smo nekoliko jednostranih predstava ali i dobrih košarkaških okršaja, te dosta kontroverzi o kojima će se još pričati bez obzira na ishod večerašnjeg sraza. Cavaliersi sigurno pucaju od samopouzdanja, no ne trebamo otpisati aktualne prvake koji uz svoje ime imaju epitet najuspješnije momčadi u povijesti. Uzmimo u obzir i prednost domaćeg terena, što sigurno nije zanemariv faktor, posebno kada iza vas stoji 20 tisuća fanova u dupke punom Roaracleu.

Okrenimo se onome što obje ekipe trebaju i moraju učiniti da bi sa sobom odnijele Larry O’Brien trofej. Warriorsi su definitivno poljuljani nakon vodstva od 3-1, te suspenzije Draymonda Greena na samoj meč lopti. NBA kuloarima kruže priče o namještanju zbog veće financijske koristi, ali sve to pada u vodu pred odlučujućih 48 minuta. Trener  Warriorsa, Steve Kerr, atipično za njega nije štedio suce i njihov doprinos porazu u šestoj utakmici. No, sve to trebaju ostaviti po strani i tražiti svoj karakterističan protok lopte kojim su razbacivali protivničke obrane tokom cijele sezone. Velik nedostatak predstavlja izostanak Andrewa Boguta te njegove nevjerojatne razigravačke sposobnosti s visoke pozicije, kao i doprinos s druge strane terena što se posebno isticalo u drugoj utakmici. Ne smiju sebi dozvoliti još jednu slabu šutersku večer, jer loša obrana Cavsa im je poklonila dovoljno otvorenih šuteva koje nisu iskoristili. Prvenstveno mislim na Harrisona Barnesa i njegov šut iz igre 2-22 u prethodne dvije utakmice. Green će morati odigrati čvršće na defenzivnoj strani terena, te se dodatno truditi u skoku, što je dio statistike koji je direktno utjecao na konačan ishod u svakom dosadašnjem susretu. U svakom scenariju, samo prosječna šuterska večer Stephena Curryja i Klaya Thompsona će biti veliki vjetar u leđa ka obrani naslova.

S druge strane, Cleveland je na nogama uslijed najbolje prilike za naslov prvaka u povijesti. LeBron James igra postsezonu života, na nestvarnim je prosjecima u utakmicama 5 i 6, bilježi PER (player efficiency rating) od 35.1, te vodi obje ekipe u svim statističkim parametrima! Ne zaboravimo napomenuti da ove godine ima mnogo bolju ispomoć prije svega u Kyrie Irvingu. Čak i pored velikih kritika zbog slabih predstava u finalu, posebno u obrambenim zadacima, Kevin Love s nekoliko vanjskih šuteva može donijeti prevagu u odlučujućoj utakmici. Tristan Thompson pokazuje svoju vrijednost, predstavlja veliku silu u reketu na obje strane parketa, ubacuje vrijedne poene nakon kupljenja promašaja suigrača te je konačno sposoban izgraditi prostor za poentiranje. Pick & roll Jamesa i Irvinga radi kao švicarski sat, dok probijanje obrane i kickout predstavlja moćno oružje još od treće utakmice.

Sve u svemu, pred nama je fantastičan dvoboj titana, sa zagrijanim jurećim vozom na jednoj strani i ošamućenim prvacima na drugoj. Međutim, prvaci su na konopcima ali ne i u knockdownu.

Nihad Žunić

Prije svega, NBA nije namještena liga. Ne može NBA namjestiti 41 poen LeBronu Jamesu dva puta zaredom, kao što NBA ne može namjestiti to da se Draymond Green ponaša kao dijete (plakanje sudcima poslije svakog calla) i, još gore, što se Green ne može kontrolirati da udara druge igrače u muda (ili, kako to kažu na svakom većem mediju, neprimjereno mjesto).

Kada sam tu formalnost riješio, it’s game 7 baby, što bi rekao Zaza Pachulia. I kada smo, nakon četiri utakmice i tri pobjede Warriorsa, već krunisali nove prvake NBA, došlo je do promjene. Kada LeBrona prozovu plačljivcem i osobom „kojem su se povrijedila osjećanja“, ne možete očekivati da on neće izaći na parket gdje se izbrendirao kao jedan od najboljih ikada, i još jednom svima dokazati da i je jedan od najboljih ikada, te najvjerojatnije najbolji trenutno. Drugim riječima, Warriorsi su dirali medvjeda koji spava, a kada se medvjed na silu probudi, nije dobro.

Ulazimo u utakmicu broj sedam sa snagama na negdje 50:50, jer svaka ekipa ima nešto što joj ide u susret. Warriorsi imaju dvostrukog MVP-a u Stephu Curryju, imaju jednog od najboljih two-way igrača u Klayu Thompsonu, te najboljeg 1-5 defenzivca u ligi u Draymondu Greenu. Na sve to dodajte i da su kući, pa još i da su vjerojatno dosta iznervirani time kako se NBA liga odnosila prema njima u ovoj seriji…Warriorsima se može dati pozamašna šansa. Cavsi s druge strane imaju jednog igrača u dresu Warriorsa koji praktično igra za njih (Harrison Barnes naravno), imaju Kyrie Irvinga koji stavlja „na led“ svakog defenzivca protiv kojeg igra, te imaju J.R. Smitha koji je ušao u svoj ritam. Osim toga, imaju i dosta momentuma, imaju point to prove još od prošlog finala i već spomenutog probuđenog medvjeda.

Tko će u ponedjeljak ujutro dobiti hvalospjeve kao najbolja ekipa NBA lige za 2016.? Nitko to od nas neće znati dok LeBron ili Steph ne dignu trofej, ali do tog momenta: Stephe pleši, Klay pogađaj trojke, Dray nemoj udarati ljude u muda, Harrisone pogodi nešto, Kyrie ponovo 30, Kevine molim te uradi nešto a LeBrone…ti već znaš što trebaš. Ali najveća molba za sve je: molim vas, dajte nam sedmu utakmicu u rangu svake prije nje, dajte nam jedno od najboljih NBA finala ikada.

Elio Tomić

Cavaliersi i Warriorsi su nam pružili 6 utakmica koje su imale sve, od predivnih zakucavanja, trica, taktičkih nadmudrivanja i uvijek dobrodošlog trash talka. Treneri Tyronn Lue i Steve Kerr su izvadili sve asove iz rukava, sve su karte posložene na stolu i u sedmoj utakmici zaista ne očekujem ništa novo što se tiče nekih taktičkih zamisli.

Cavaliersi će nastaviti sa svojim kontrama i polukontrama, slash and kick i pick and roll igrom kroz LeBrona i Irvinga i high fiveovima Kevina Lovea (šalim se, malo mi ga je žao, čovjek može imati 20 poena i 10 skokova utakmice i biti koristan protiv 28 ekipa u ligi, ali… Warriorsi nisu jedna od njih). Warriorsi će pokušati što prije razigrati Curryja, Thompsona i Greena i svoju smrtnu petorku, također Iguodalu muče leđa i pitanje je koliko će to utjecati na igru Warriorsa kojima je Iggy vrlo bitan faktor, kao primaran defanzivac na LeBronu i igrač koji može nabiti tempo.

Ova utakmica sama po sebi nosi puno tereta i bez sumnje je najveća u karijeri za svakog igrača koji sudjeluje. Cavaliersi imaju šansu nakon 50+ godina donijeti naslov u Cleveland, slaviti na tuđem terenu u sedmoj utakmici i postati prva ekipa koja se u finalu vratila sa zaostatka 3-1. LeBronu je ovo druga sedma utakmica u finalima (prvu pobijedio protiv Spursa, 37 poena) i ako pobjedi nesumnjivo bi bila kruna njegove karijere. Warriorsi brane naslov i 73-9 sezonu, te ako izgube ovo postat će čisti primjer za izraz doesn´t mean a thing without a ring. Ako pobjede moguće da gledamo ekipu koja će izraditi dinastiju poput Bullsa iz 90-ih i Lakersa s početka 00-ih. Curry je već srušio rekord u broju pogođenih trica, Green u broju zadanih udaraca u prepone i nesumnjivo će donijeti svoju A igru.

Sve u svemu, ne bih se htio zamarati predviđanjima pobjednika i dobitnika nagrade MVP-a finala, samo želim dobru utakmicu, da Lue i Kerr pošalju Shumperta i Ezelija da igraju partiju šaha dok se na terenu vodi finalna bitka za prsten.

Filip Miličić

Ovo finale je, do sad, bilo prosto nevjerojatno. Već otpisani Cavsi su napravili comeback pobijedivši dvije za redom i pritom dokazavši da imaju što za reći. Pritom im je definitivno pomogao Draymond Green pokazavši svoje boksačke sposobnosti koje su mu zaradile suspenziju. LeBron James je napokon pokazao tko je i što je. Počeo je i mene zabrinjavati svojom pasivnom igrom, ali se probudio. Uz pomoć Kyrieja Irvinga i kombinirana 82 koša vratili su nadu navijačima Cavsa.

Sada se nalazimo pred velikim danom. Najveći dan u cijeloj sezoni za bilo kojeg igrača, trenera ili navijača – game 7. Uz svu uzbuđenost, slavu i sjaj, Game 7 donosi i ogroman pritisak. Igrači počnu pomalo oklijevati. Imali smo priliku vidjeti rezultat pritiska prošli put kad je došlo do 7 utakmice u finalu između Heata i Spursa kada je Tim Duncan promašio polaganje u završnom dijelu utakmice. Biti će puno napetosti, ali je to prilika da se pokaže veličina. Onaj tko se pojavi mentalno jači će pobijediti. Ne može se reći da jedna ili druga ekipa imaju više talenta i da je naizgled bolja. Po tom šanse su pola-pola.

Warriorsi imaju dvostrukog MVP-a Stephena Curryja koji je, ako proradi, ofenzivno je nezaustavljiv. Uz njega stoji odličan two way igrač, osoba koja zabija trice u snu – Klay Thompson. Uz njih se najviše ističe i boksač Draymond Green sa svojim defenzivnim sposobnostima. Nemojmo zaboraviti da se igra u Oaklandu, ali i da je Curry prošlu utakmicu isprovociran i da je u obrani bio jako loš, da je Bogut ozlijeđen te da Andre Iguodala nije najbolji sa zdravljem. Ako dobiju pomoć s klupe kakvu su dobili u prvoj utakmici, onda je trofej njihov.

Na drugu stranu Cavsi imaju LeBrona koji je, u zadnje dvije utakmice, bio fantastičan. Imaju možda najboljeg ball handlera lige Kyrieja koji je, ponajviše u 5 utakmici, pokazao moć i posrao se po Warriorsima. Tristan Thompson je pokazao zube i bio jedan od ključnih igrača. Imaju J.R. Smitha koji je sposoban odigrati jako dobro. Momentum je na njihovoj strani. Ali, J.R.-ova dobra predstava je upitna, Kevin Love je praktički neprimjetan i igraju u gostima. Sve je spremno za veliki završetak koje će se, iskreno se nadam, pamtiti kao jedno od najboljih ikad.

Tko će pobijediti? Ne znamo, samo znamo da nas iščekuje odlična utakmica u kojoj, nadajmo se, nijedna ekipa neće podbaciti.

Anes Tojaga

Zadnja utakmica sezone, narode, i po svemu sudeći, trebala bi biti dobra. Nakon tri jednostrana okršaja na početku seriju, u četvrtoj utakmici su se stvari stabilizirale i dobili smo priliku gledati neizvjesniju, ako ne bolju, košarku. Momentum je, to je jasno, trenutno na strani Cavaliersa koji su odličnom predstavom u šestoj utakmici izvojevali priliku da otmu trofej braniteljima naslova u njihovom domu. No, nije bez razloga domaći parket nagrada najboljoj momčadi regularne sezone. Naime, do sada se ukupno odigralo devetnaest sedmih utakmica u NBA Finalu i čak 15 puta su slavili domaćini.

Međutim, da bi Warriorsi nastavili tu tradiciju, moraju se otresti frustracija koje su ih proganjale kroz posljednje dvije utakmice i zaigrati svoju prepoznatljivu košarku. Moraju se početi puno više kretati bez lopte i praviti cutove iza leđa obrane; nadasve, moraju učiniti da lopta kruži kao po traci kako bi se Cavsi pogubili u rotacijama, a njihovi igrači dolazili do otvorenih šuteva. Potom, te otvorene šuteve trebaju pospremati – vidi se da se muče s tricom u ovoj seriji, promašuju veliki broj otvorenih pokušaja. To ne znači da trebaju prestati šutirati, dapače, trebaju upravo nastaviti igrati svoju poznatu tečnu igru i ispaljivati svaki otvoren šut koji proiziđe iz prirodnog ritma napada. To je jedini način na koji će uhvatiti uzda ove utakmice i imati kontrolu nad tempom.

S druge strane, Cavaliersi se jednostavno trebaju držati onoga što ih ide i nastojati iskoristiti činjenicu što je vaga lagano prevagnula na njihovu stranu. Iskopali su se iz velike rupe, dokazavši i sebi i svijetu da se mogu nositi s moćnim Dubsima, i sada moraju zakucati zadnji čavao. LeBron James je, kao i prošle godine, najbolji igrač u seriji i prava lokomotiva svoje momčadi. Razlika je u tome što ovaj put ima malo više vagona iza sebe i malo više uglja za vatru. Zanimljivo će biti vidjeti kako će Tyronn Lue reagirati, tj. hoće li ostati vjeran onome što funkcionira ili neće moći odoljeti sitnom „čeprkanju“ po postavama i rotacijama. Tu prije svega, naravno, mislim na ulogu Kevina Lovea koji još nije pokazao kako može biti koristan u ovoj seriji. Konačno, ako stopalo Kyrieja Irvinga zaista nije problematično, te ako Tristan Thompson ponovo napravi dar-mar u reketima, to bi moglo biti dovoljno da donese prvi NBA naslov u Ohio.

Latest Posts

NE PROPUSTITE