Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Olajuwon najbolji bloker u NBA povijesti

Prije poèetka novog radnog tjedna uživajte u novim zanimljivosti iz NBA lige. Tomislav Pakrac nas upoznaje s najboljim trenerima, blokerima i strijelcima NBA lige.

NBA ZANIMLJIVOSTI:

Phil Jackson je postao šesti trener u NBA povijesti koji je pobijedio u 1000 utakmica te najbrži kojem je to uspjelo. Preostala petorica u klubu 1000 su Lenny Wilkens, Don Nelson, Pat Riley, Jerry Sloan i Larry Brown.

Hakeem Olajuwon je najbolji bloker u NBA povijesti sa 3830 blokada. Bill Russell i Wilt Chamberlain, bez ikakve sumnje dva najbolja blokera u NBA povijesti, nisu na toj listi jer je NBA liga poèela voditi blokade kao službenu statistiku tek od sezone 1973/74.

Dva igraèa iz iste momèadi samo su u dva navrata bili prvi i drugi strijelci lige. Prvi su to uèinili Neil Johnston i Paul Arizin u dresu Philadelphia Warriorsa (današnji Golden State) u sezoni 1954/55. Taj jedinstveni pothvat drugi put se ponovio u sezoni 1982/83. kada su to uèinili Alex English i Kiki Vandeweghe u dresu Denver Nuggetsa.

Pat Riley, K. C. Jones i Bill Russell su jedina tri igraèa koji su igrali u NCAA finalu i takoðer bili NBA prvaci s klubovima koje su vodili. Russell i Jones su igrali zajedno za sveuèilište San Francisco te su odveli Boston Celticse do NBA naslova. Riley je igrao za Kentucky i osvajao naslove s Los Angeles Lakersima te jedan s Miami Heatom.

Èetiri igraèa su osvojili NCAA naslov da bi onda bili NBA prvaci iduæu sezonu su Bill Russell (San Francisco, Boston Celtics), Henry Bibby (UCLA, New York Knicks), Magic Johnson (Michigan State, Los Angeles Lakers) i Billy Thompson (Louisville, Los Angeles Lakers).


Želite poslati vaše mišljenje Tomislavu Pakracu o njegovim zanimljivostima? Pošaljite e-mail na adresu tomislav.pakrac@nba-croatia.com.

Latest Posts

NE PROPUSTITE