Thursday, September 28, 2023

ZADNJE OBJAVE

Omer Asik na izlaznim vratima Houstona

Stručni stožer Houston Rocketsa, na čelu s generalnim menadžerom Darylom Moreyem napokon je shvatio ono što se već duže vrijeme znalo – Omer Asik mora otići. Njihov prošlogodišnji starter na poziciji centra već je nekoliko puta naglasio svoju želju za odlaskom i sve je izvjesnije da će se to dogoditi u skorije vrijeme.

Želja trenera Rocketsa, Kevina McHalea, da stvori svoju verziju Twin Towersa pod obručem s Turčinom i Dwightom Howardom nije se ispunila i Asik je vrlo brzo izgubio svoju startnu poziciju. Minute su mu se pomalo nastavile smanjivati, da bi na kraju izgubio svoje mjesto u momčadi, a ni ne pokazuje puno želje da ga vrati.

Daryl Morey tijekom ljeta nije dobio niti jednu ponudu koja bi ga zadovoljila i odbio je Asikov zahtjev za razmjenom koji je došao ubrzo nakon Howardovog potpisa. Došlo je vrijeme kada će se morati zadovoljiti s takvom ponudom ili će imati nezadovoljnog igrača koji će unositi nemir u momčadi, a u igri neće puno pružati. Morey navodno traži igrača koji će odmah pomoći i pružiti dosta u Houstonovoj igri ili visoki pick prve runde.

Za sada je najizgledniji trade s New Orleans Pelicansima u kojima bi Rocketsi Asika poslali za Ryana Andersona. Pitanje je koliko su Pelicansi zainteresirani za ovu razmjenu, ali za Houston bi ovo vjerojatno bilo idealno rješenje. Dobili bi stretch četvorku koja može pogađati trice kao na traci, te na taj način omogućiti Howardu više prostora u reketu u nadi da će potonji tad pokazati i u napadu da zaslužuje epitet “najboljeg centra” u NBA ligi danas.

Asik je ove sezone počeo u 8 od 9 odigranih utakmica, ali ima znatno manju minutažu nego prošle sezone. Prošle sezone je na terenu boravio prosječno 30 minuta po utakmici dok ove dobiva tek 20,7 čime nije zadovoljan i jasno to pokazuje. Sukladno padu minutaže pali su i ostali brojevi. Tako umjesto prošlogodišnjeg double-double učinka od 10,1 poena i 11,7 skokova bilježi svega 5 poena i 7,2 skoka po utakmici.

Kao i prošle sezone Asik pokazuje svoje obrambene sposobnosti te Rocketsi s njim na terenu primaju manje poena nego bez njega, ali ofenzivna statistika je porazna. Houston bez njega zabija 111,6 poena na 100 posjeda a s Asikom na terenu zabijaju svega 94,8 poena na 100 posjeda, što daje osjetnu razliku od čak 16,8 poena. Za Rocketse je još poraznija statistika kada su na terenu i Asik i Howard jer tada zabijaju samo 87,3 poena na 100 posjeda, dok su za usporedbu Charlotte Bobcatsi neslavne sezone 2011/12 zabijali 92,3 poena. S ovakvom statistikom očito je da njih dvojica ne mogu zajedno na parketu, a budući da Asik želi veću minutažu, jasno je i da ne mogu obojica biti u istoj ekipi te možemo očekivati da ga do kraja prijelaznog roka vidimo u dresu neke druge ekipe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE