Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Omoguæen dolazak NBA igraèa u Europu

Meðunarodna košarkaška organizacija (FIBA) danas je izdala priopæenje kojim je dopustila prelazak NBA igraèa u neku drugu ekipu iako imaju važeæi ugovor sa svojim NBA ekipama.

Prije gotovo mjesec danas vlasnici su izglasali lockout u NBA ligi èime su “zamrznuli” sve ugovore koje NBA igraèi imaju sa svojim ekipama. To omoguæuje svim igraèima koji to žele prelazak u neku drugu ekipu koja ne sudjeluje u NBA ligi. Odmah nakon toga zapoèela su brojna nagaðanja ljubitelja NBA lige diljem svijeta koji su se nadali kako æe sada imati priliku gledati svoje omiljene igraèe kako igraju u Europi ili Aziji.

Kako bi to bilo moguæe FIBA mora svakom igraèu koji želi prijeæi u neku drugu ekipu dati pismo potvrde kako bi NBA igraèi s važeæim ugovorima mogli potpisati novi ugovor sa novim ekipama. Danas je FIBA potvrdila da to neæe biti problem te da æe svi NBA igraèi koji to budu zatražili dobiti potrebno pismo potvrde.

“U želji za promocijom košarke u cijelom svijetu, podržavamo sve igraèe koji žele igrati košarku kada god žele i gdje god žele”, izjavio je Patrick Baumann, tajnik FIBA-e, u službenom priopæenju.

Do sada je nekoliko igraèa potpisalo ugovore s prekooceanskim ekipama. Veæina tih igraèa su slobodni igraèi, kojima je istekao NBA ugovor pa oni nisu morali dobiti pismo potvrde od FIBA-a, a to su Nenad Krstiæ, Saša Vujaèiæ, Darius Songaila, Sonny Weems i drugi. Igraèi èiji ugovor s NBA ekipama još uvijek traje moraju tražiti pismo potvrde, a to su za sada Deron Williams i Timofey Mozgov, koji æe sljedeæe sezone, ukoliko se lockout ne prekine, igrati u Turskoj, odnosno Rusiji. Oni æe zasigurno tražiti opciju u svome ugovoru prema kojoj æe moæi raskinuti ugovor i vratiti se u NBA kada se lockout završi. Oèekuje se da æe svi igraèi koji imaju važeæi ugovor sa nekom NBA ekipom tražiti tu opciju, dok neki slobodni igraèi to vjerojatno neæe tražiti te æe nastaviti igrati u svojim ekipama i nakon završetka obustave rada u NBA ligi.

Najveæa prepreka prelaska NBA igraèa sada æe biti financijske prirode te æe ekipe koje žele dovesti NBA pojaèanja morati intenzivno raditi na dovoðenju novih sponzora koji bi financirali brojne zvijezde koje æe zasigurno tražiti izdašne ponude za svoje usluge. Tako je Deron Williams dogovorio mjeseènu plaæu od oko pola milijuna dolara, dok je Kobe Bryant navodno tražio duplo više od toga. Zasigurno nema mnogo ekipa koje mogu ponuditi toliko novca, no postoji nekoliko ekipa s bogatim vlasnicima koji su spremni izdvojiti nešto više novca kako bi doveli pokoju NBA zvijezdu u svoje redove.

Ovo æe zasigurno razveseliti sve one koji žele vidjeti NBA igraèe kako igraju za svoje omiljene europske ili azijske ekipe. Ukoliko se lockout ne završi prije planiranog poèetka nove sezone, odnosno 1. studenog kada bi sezonu trebali otvoriti igraèi Dallasa i Chicaga, možemo oèekivati dolazak velikog broja NBA igraèa u Europu i Aziju. Veæina igraèa je izjavila kako æe prièekati sa situacijom oko lockouta te ukoliko se sezona odgodi da æe tada zasigurno potražiti neku momèad u kojoj æe moæi igrati.

Postoje i oni igraèi koji su odluèili da neæe igrati za neku drugu momèad nego æe nastaviti individualno trenirati i u meðuvremenu odigrati nekoliko utakmica s lokalnim ekipama. Meðu njima najzvuènija imena su LeBron James, Blake Griffin, Rajon Rondo i Andrew Bogut.

Ovaj potez FIBA-e takoðer bi mogao utjecati na pregovore oko razrješenja situacije u NBA ligi. Udruženje igraèa sada ima još jedan adut kojim æe vršiti pritisak na vlasnike NBA ekipa koji zasigurno neæe biti previše zadovoljni kada njihovi igraèi budu potpisivali za druge momèadi i igrali utakmice te tako riskirali ozljede koje bi ih mogle udaljiti s parketa na duže vrijeme.

Latest Posts

NE PROPUSTITE