Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

O’Neal i Iverson rasplakali publiku prilikom ulaska u Kuću slavnih

Postali su košarkaški besmrtni. Glavne face u Hall of Fame klasi 2016. definitivno su ligu i zanimanje za NBA ligu podignuli na novu razinu.

Gospodin Kina, Yao Ming, prvi izbor na draftu 2002. godine je svom narodu dodatno približio NBA ligu kojoj je otvorio najveće moguće tržite. Paralelno s Mingovim usponom krenuo je rast Kineske košarke i danas u njoj možemo gledati jako veliki broj NBA igrača, a čak su igrači iz srednje škole krenuli za novcima u Kinu. Prvi je to napravio Emmanuel Mudiay, dok će možda i DeAndre Ayton zbog loših ocjena završiti u Kini.

Yao je ulazak u Kuću slavnih zaslužio odličnim igrama za Rocketse uz prosjek karijere od 19 poena i 9 skokova, te je osam puta bio izabran na All-Star susret ili svaku sezonu. Najupečatljivije godine karijere odradio je od 2005. do 2008. kada je u svakoj sezoni imao prosjek viši od 20 poena. Nažalost, kontinuirane ozljede stopala su mu skratile karijeru u trenutku kada je trebao dosegnuti igrački vrhunac i umirovio se u 30-toj godini nakon što je sezonu prije propustio zbog povrede. Možda najbolje da pročitate što je njegov bivši trener, Jeff van Gundy napisao o njemu. No, bar možemo reći da je pokraj Minga čak i Shaquille O’Neal izgledao minijaturno. Hvala ti dobrućudni Yao na nekoliko fantastičnih sezona, blokadama bez skoka, 83% s linije slobodnih bacanja i post potezima kojih se ne bi niti veliki Hakeem Olajuwon sramio.

Košarkaškoj i haklerskoj naciji je oko srca nekako najljepše bilo kada je Allen Iverson izašao na scenu. Red aplauza, red smijeha i plača. Nekoliko puta nije mogao zaustaviti suze, pogotovo kada je pričao o svojim počecima, majci, te na kraju kada je Hall of Fame titulu dao svojoj ženi. Briljirao je sa zahvalama, sjetio se valjda svake osobe koja mu je bar na neki način pomogla u karijeri. Definitivno najemotivniji trenutak govora bio je spomen na trenera Johna Thompsona s Georgetowna koji je sjedio s Larryjem Brownom i Juliusom Ervingom. Jednostavnom rečenicom je sve ljude u sali dirnuo kada je rekao: “Želim zahvaliti treneru Thompsonu što mi je spasio život.”. Kraj govora nije mogao ostati bez da se ne osvrne na hejtere i “prijatelje”, a totalnu dominaciju je izvršio kada se zahvalio 2Pacu, Biggieju Smallsu i Jadakissu. Gospodin Crossover je ostao heroj ulice.

Ali Shaq. Dominacija i na govornici. Prvo se kao i svaki normalan čovjek zahvalio svima, prepričao je svoju kompletnu karijeru, a onda je krenuo. Svoj govor je pretvorio u stan up show, nikome nije ostao dužan. Narugao se tako sebi, pa na račun Phila Jacksona i njegovim metodama “smirivanja”, nije propustio niti Kobeja Bryanta: “Želim se zahvaliti velikom Kobeju Bryantu koji mi je pomogao doći do tri uzastopna naslova, ali isto tako me je potjerao iz ekipe i tradeao u Miami“. Shaq je na svoju inauguraciju pozvao po njemu najvećeg, Billa Russella, Juliusa “Dr.J” Ervinga jer je želio igrati kao on, Isiaha “Zeke” Thomasa i Alonzoa Mourninga.

Možemo dodati kako su u Hall of Fame još ušli posthumno sudac Darell Garretson i Zelmo Beaty – dva puta NBA All-Star i tri puta ABA All-Star.

  • John McLendon kao prvi Afro-Američki profesionalni košarkaški trener, a vodio je Cleveland Pipers u ABL u sezoni 1961-62.
  • Tom Izzo koji već 22 godine je glavni trener na sveučilištu Michigan State s kojima je osvojio jedan NCAA naslov 2000. godine i sedam puta bio na Final Fouru.
  • Cumberland Posey koji je osvojio četiri uzastopna Colored Basketball World Championships 1920-1923.
  • Jerry Reinsdorf kao dugogodišnji uspješni vlasnik franšize Chicago Bullsa koje je kupio davne 1985. godine, a njega će prezentirati Phil Jackson i Scottie Pippen.
  • Sheryl Swoopes je prva igračica potpisana od strane WNBA, a osvojila je četiri naslova, tri puta je bila MVP lige i dva puta najbolji strijelac lige u dresu Houston Comets. Sherly će prezentirati bivši trener Van Chancellor i Nancy Lieberman.

Također, podijelili su Curt Gowdy Media Award za Davida Aldridgea koji nas već 20 godina uveseljava tekstovima i razgovorima na terenu, te Jayu Bilasu s ESPN-a koji pokriva sveučilišnu košarku od 1995. godine kao analitičar.

Latest Posts

NE PROPUSTITE