Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

O’Neal je još uvijek veliki igraè za protivnike

Zakucavao je i zastrašivao svakog protiv koga je igrao na svom putu dugom 16 godina, od trenutka kada ušao u NBA. ‘Hrvao‘ se sa najboljim centrima lige, rezervama, udvajanjima i sa svima ostalima koji su mu se približili pod košem. Razbijao je table i razbijao je protivnikov duh.

Tjerao je protivnike da taktiku prilagoðavaju njemu, primjenjuju ‘Hack-A-Shaq‘ u pokušaju da ga uspore jer zaustaviti ga se nije moglo. Tijekom svog tog vremena nikada se nije prestao smijati.

Centar Phoenix Sunsa nije više onaj stari ‘Diesel‘ koji je jednom ubacio 48 koševa Indiani igrajuæi za Orlando Magic. Više nije ni samoproglašeni ‘Superman‘ koji je igrajuæi za Lakerse u finalu 2000. godine protiv Indiane imao 38 koševa u prosjeku.

O’Neal ima 36 godina. Prosjek u prve tri utakmice ove sezone mu je 13 koševa i 9.7 skokova. “Prvi put sam se upoznao s njime dok sam bio u šestom razredu kad je došao u našu školu,” rekao je Roy Hibbert, novak Indiane na poziciji centra, nakon juèerašnje utakmice izmeðu Indiane i Phoenixa. “Za njega me vežu lijepa sjeæanja, jer se radi o jednom od mojih najdražih igraèa ikada, ali kada istrèim na teren sve se to zaboravi jer posao je prije svega. Sumnjam da se on sjeæa mene. Ja se još uvijek sjeæam njegovih zakucavanja dok je igrao za Orlando i iz tog vremena imam i njegov dres.”

Nakon njegovog prvog dolaska u Indianu sa Orlandom ostale su zapamæene rijeèi bivšeg trenera Indiane i dugogodišnjeg komentatora Jack Ramsaya: “On nije Kareem sa svojom igrom u napadu. Nije ni Russell sa svojom igrom u obrani. Nije ni igraè tipa Wilt Chamberlaina ili Bill Waltona. Svi su oni bili bolji nego li je on sada, ali potencijal i želja za napredovanjem su tu.”

U juèerašnju utakmicu je ušao sa više od 26.000 koševa i skoro 12.000 skokova. Osvojio je èetiri naslova i tri puta biran za MVP-a finala. Trener Indiane, Jim O’Brien, je rekao kako treba primijeniti obranu baziranu na cijeloj ekipi protiv njega: “Ono što smo mi pokušali je postaviti što više ljudi ispod koša kada je tamo bila lopta. Ne dati mu da se okrene.”

Jeff Foster je kao novak igrao veliko finale protiv O’Neala 2000. godine. Sinoæ se opet našao nasuprot Shaqa. “Ne znam da li bi to nazvao mojim najdražim sjeæanjem, ali on je jednostavno dominirao protiv nas u tom finalu. Èini mi se da smo primijenili ‘Hack-A-Shaq’ 39-40 puta u drugoj utakmici.” U toj utakmici O’Neal je pogodio 18 od 39 slobodnih bacanja, a u cijeloj seriji 36 od 93.

Èovjek je jedan od najboljih u povijesti,” rekao je Foster. “Oèito je da je ostario i da više nema one eksplozivnosti, ali još uvijek imate pune ruke posla s njime tamo dolje. On je jedan vrlo pametan igraè i koristi to u svoju korist.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE