Friday, August 12, 2022

ZADNJE OBJAVE

Opet je sunčano u Philadelphiji

Oblaci se polako razilaze iznad Philadelphie i čini se da za 76erse dolaze bolji dani.

- Advertisement -

Barem se tako čini po ovosezonskim promjenama unutar organizacije 76ersa. Poslije sezona tavorenja na dnu, robovanja „procesu“ Sama Hinkieja, nemogućnosti izgradnje preko drafta zahvaljujući brojnim promašajima te neaktivnošću na tržištu slobodnih agenata koji su u širokom luku zaobilazili Philadelphiju, vlasnik 76ersa, Joshua Harris, je u prosincu podvukao crtu i na mjesto predsjednika košarkaških operacija doveo Jerryja Colangela, čovjeka koji zna posao. Colangelo je jako cijenjena osoba u košarkaškim krugovima. Ime je stekao kao vlasnik Phoenix Sunsa u kojima je više puta osvajao razna priznanja za operativca godine. Uz Sunse, u Arizonu je doveo i WNBA košarku, NHL ekipu, MLB ekipu kao i ekipu američkog nogometa koji se igra u dvorani, te tako grad Phoenix učinio jednom od rijetkih američkih metropola koja se može podičiti ekipama iz četiri velika američka sporta. Reputaciju je dodatno učvrstio kao direktor američke košarkaške reprezentacije, koja se je pod njegovim vodstvom vratila na sami vrh svjetske košarke.

Colangelo u Philadelphiji nije gubio vrijeme te je ubrzo na mjesto pomoćnog trenera postavio staroga znanca iz Phoenixa, Mikea D`Antonia. D`Antoni je poznat kao ljubitelj brze i atraktivne igre, pune jednostavnih rješenja koja košarku čine zanimljivom i jednostavnom za gledanje. D`Antoni svoj sistem još nije imao prilike implementirati u 76ersima, što zbog glavnog trenera Bretta Browna, koji je ponikao u sporom i gotovo „europskom“ sistemu Gregga Popovicha u San Antoniju, što zbog nepodobnih igrača. Ali, kako je krenulo ne sumnjamo da će i „brko“ dobiti priliku da pokaže da li je u njemu ostalo još vatre.

Prije nekoliko dana, Colangelo je povukao novi potez, uručivši otkaz glavnome krivcu za jadno stanje franšize iz Philadelphije, sada bivšem generalnom menadžeru, Samu Hinkieju. Fotelja generalnog menadžera 76ersa nije dugo ostala prazna, pošto je iz ureda 76ersa stigla objava da u nju sjeda Brian Colangelo, sin Jerryja Colangela te bivši generalni menadžer i predsjednik košarkaških operacija u Toronto Raptorsima.

- Advertisement -

Brian Colangelo je poslije diplome iz ekonomije i menadžmenta, zanat izučavao na raznim dužnostima uz  oca u uredima Sunsa, u periodu od petnaest godina, gdje je posljednjih jedanaest imao dužnosti generalnog menadžera. U Sunsima je pokazao odličan njuh za kasnije izbore na draftu, a posebno se istakao u dovođenju slobodnih igrača u uvijek sunčani Phoenix. Izbori trenera su mu bili nešto lošiji, kao i par tradeova, a navijači Sunsa mu nikada neće oprostiti trade s New Jersey Netsima, u koje je za Stephona Marburyja poslao Jasona Kidda, koji je bio u najboljim godinama karijere i koji je Netse uskoro sam odveo do dva NBA finala. Kako god, Brian Colangelo je ipak zaslužan što smo imali priliku da uživamo u run&gun napadu Phoenix Sunsa, vođenom  fenomenalnim Steveom Nashom, kojeg je Colangelo izabrao na legendarnom draftu 1996., da bi ga trejdao u Dallas i na kraju 2004., potpisao kao slobodnog agenta u godinama i s upitnim leđima. Ta ekipa, s klupe vođena „brkovima“ Mikea D`Antonia je  bila diplomski rad Colangela mlađeg, i ubrzo nakon njenog okupljanja, on se s nagradom za generalnog menadžera godine, otisnuo u nove izazove u Toronto. Svi znamo kako se je završila Nashova i D`Antonijeva avantura bez Briana za palicama kluba. Da je Colangelo ostao u Phoenixu, sumnjam da bi Joe Johnson onako lako odlepršao u Atlantu i započeo raspad jedne od najboljih momčadi koja nikada nije osvojila naslov.

U Torontu je Colangelo ubrzo osvojio i drugu nagradu za generalnog menadžera godine, kada je u roster Raptorsa doveo devet novih igrača koji su skor 27-55 preokrenuli na 47-35 usput osvojivši Atlantsku diviziju, po prvi puta u povijesti kluba. Poslije toga, Colangelo je radio na tome da okalja svoje ime, a svoj ugled je narušio biranjem  Andree Bargnanija, prvim izborom drafta 2006., igrača čije se ime spominje među najgorim prvim izborima na draftu ikada. Također, nije se ni proslavio u svojoj specijalnosti, a to je dovođenje free agenata.

U Toronto je Colangelo dovodio Kena Johnsona, Jorgea Garbajosu, Jamaria Moona, Macea Bastona, Lukea Waltona, Jakea Voskhula, Hassana Adamsa, Popsa Mensaha-Bonsua, Rašu Nesterovića, Sundiatu Gainesa… Mogao bih ovako do sutra, spisak je podugačak a vi se sigurno pitate tko su ovi igrači. Da njegova karijera u Raptorsima ne završi u crnome tonu, dodat ću i da je zaslužan za izbor De Mar Derozana, Jonasa Valanciunasa i Terrenca Rossa, kao i trejd kojim je Kyle Lowry došao u Toronto, dakle, okosnica današnje uspješne momčadi Raptorsa.

2013., Raptorsi su potražili novoga generalnog menadžera, a par mjeseci kasnije, Colangelo je podnio ostavku i na mjesto predsjednika košarkaških operacija.

Kao dio promjena, Colangelo ovih dana dolazi u Philadelphiju gdje će obnašati dužnost predsjednika košarkaških operacije, pozicije koju njegov otac Jerry napušta da bi se mogao posvetiti skorašnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje će opet predvoditi USA reprezentaciju, ali će i dalje biti u svojstvu specijalnog savjetnika vlasniku Harrisu. Navijači 76ersa, ako ih je još ostalo, mogu se veseliti dolasku Colangela koji će nedvojbeno promijeniti kulturu I klimu I Philadelphiji, a nama ostaje da čekamo ljeto i draft, na kojem će 76ersi opet imati visoki izbor, da vidimo je li Brian što naučio na primjeru Andree Bargnanija.

Latest Posts

NE PROPUSTITE