Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Originalni “Dream Team” proslavio 20. godišnjicu

Datum 21. rujna 1991. godine ostat æe upamæen kao dan kad je objavljen popis najjaèe košarkaške momèadi ikad okupljenje u povijesti, amerièke reprezentacije predvoðene Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom, originalnog “Dream Teama”.

Preduvjet za okupljanje “Dream Teama” bila je odluka Meðunarodne košarkaške federacije (FIBA) iz travnja 1989. godine kojom je profesionalcima dozvoljen nastup na Oilimpijskim igrama. Amerikanci su tako nakon razoèaravajuæeg treæeg mjesta 1988. na OI u Seulu za Igre u Barceloni 1992. odluèili okupiti najjaèu moguæu momèad sastavljenu od igraèa iz NBA lige.

Prvih deset igraèa èija su se imena službeno našla na popisu su Michael Jordan, Scottie Pippen, John Stockton, Karl Malone, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, Chris Mullin, David Robinson i Charles Barkley. Kasnije su popisu pridodana imena Clydea Drexlera i Christiana Laettnera koji je bio jedini igraè unutar momèadi bez profesionalnog iskustva, a u borbi za mjesto izbacio je Shaquillea O’Neala.

Za trenera legendarne momèadi izabran je Chuck Daly. Prvi službeni susret originalni je “Dream Team” odigrao 28. lipnja 1992. godine protiv Kube na Prvenstvu Amerika i slavio je pobjedu 136-57.

Na OI u Barceloni amerièka se reprezentacija prošetala do zlata pobjedama s prosjeènih 43,8 koševa razlike. Podsjeæamo, na putu do naslova “Dream Team” je dva puta pobijedio i Hrvatsku predvoðenu Draženom Petroviæem s +33 i +32. U finalu je bilo 117:85 za Amerikance.

Pobjede “Dream Teama” na putu do zlata na OI u Barceloni:

Angola (+68), Hrvatska (+33), Njemaèka (+43), Brazil (+44), Španjolska (+41), Portoriko (+38), Litva (+51), Hrvatska (+32).

Latest Posts

NE PROPUSTITE