Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Orlando Magic

Ekipa Orlando Magica u novu sezonu ulazi bez posebnih očekivanja i najava. Ekipa preko ljeta nije doživjela veće promjene tako da ih opet možemo vidjeti pri dnu Istočne konferencije, odnosno prvi vrhu draft poretka sljedeće godine.

Trenutni roster za sezonu 2013/14:

Arron Afflalo, Glen Davis, Mickell Gladness, Maurice Harkless, Tobias Harris, Manny Harris, Solomon Jones, Kris Joseph, Doron Lamb, Jason Maxiell, E’Twaun Moore, Jameer Nelson, Andrew Nicholson, Kyle O’Quinn, Victor Oladipo, Romero Osby, Ronnie Price, Hedo Turkoglu, Nikola Vučević

Došli:
Jason Maxiell, Victor Oladipo, Ronnie Price, Mickell Gladness, Manny Harris, Solomon Jones, Kris Joseph, Romero Osby

Otišli:
Al Harrington, Beno Udrih, DeQuan Jones

Ekipa Orlando Magica prošlu je sezonu završila s omjerom 20-62, što je bio najgori omjer lige koji im je donio drugi izbor drafta i odabir Victora Oladipa. Bila je to sezona za zaborav, a slična će vjerojatno biti i sljedeća. Prvo ime ekipe trebao je biti Glen “Big Baby” Davis koji je nakon vrlo dobrog ulaska u sezonu (15,1 poen, 7,2 skoka u prosjeku) ozlijedio stopalo, što je zahtijevalo operaciju i dugi oporavak koji još uvijek traje. Najveći optimisti među navijači prošlu će sezonu pamtiti po napretku Nikole Vučevića i “ukazanju” Tobiasa Harrisa, no većina će radije zaboraviti na prošlu sezonu.

Nakon druge najgore sezone u povijesti franšize (najgora je bila sezona kada je ekipa tek osnovana, koju su završili s omjerom 18-64), čemu se navijači Magica mogu nadati? Cilj će im vjerojatno biti nešto bolji rezultati nego prošle sezone, ali ne i puno bolji, kako bi opet bili prvi vrhu draft poretka za sljedeću godinu. I potezi čelnika ekipe jasno govore da su očekivanja nikakva te da treba preživjeti i ovu sezonu, a nakon toga se nadaju da će krenuti izgradnja ekipe koja bi mogla biti konkurentna na Istoku.

Ljetni period iskorišten je za davanje zahvalnica Alu Harringtonu i Beni Udrihu, veteranima od kojih nemaju nikakve koristi, a u ekipu su dovedeni sporedni igrači koji služe za popuniti rosterJason Maxiell, Ronnie Price i još nekolicina koja će se tijekom trening kampa boriti za mjesto u ekipi. Najveće pojačanje svakako je njihov draft izbor, bek sa sveučilišta Indiana, Victor Oladipo kojeg su odabrali drugim pickom.

Oladipo je neumorni bek koji bi svojim napornim radom mogao za nekoliko godina izboriti mjesto vođe ove ekipe. Trenutno mu je najbolji dio igre obrana, no tijekom Ljetne lige i predsezone pokazao je kako će ekipe moći na njega računati i u napadu. Do sada pokazanim jedan je od kandidata za osvajanje nagrade za najboljeg rookie igrača sezone, ali još je uvijek prerano za davati ozbiljnije prognoze. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ga koristiti trener Jacque Vaughn i hoće li igrati na poziciji razigravača ili beka šutera. Pozicija beka šutera, odnosno igra uz kvalitetnog razigravača bi mu puno bolje odgovarala, no možda će ga Vaughn forsirati na poziciji “jedinice” pokušavaju napraviti od njega stabilnog razigravača za budućnost.

victor-oladipo

Trenutno je prvi razigravač iskusni Jameer Nelson koji kroz cijelu karijeru ima problema s raznim ozljedama i do sada nije uspio odigrati 80 utakmica u jednoj sezoni. Dobar je šuter i vođa na terenu, ali nema dovoljno kvalitete da bude predvodnik ekipe koja će se boriti za velike uspjehe. Dobre partije možemo očekivati od Arrona Afflala, koji je prošle sezone imao statistički najbolju sezonu karijere s 16,5 poena i 3,7 skokova po utakmici, no i on je zbog ozljede propustio dosta utakmica, njih 18. Može igrati i na poziciji “dvojke” i “trojke”, ali vjerojatno će utakmice započinjati kao bek šuter, kako bi na krilnoj poziciji igrao Tobias Harris.

Harris je vrlo dobrim igrama prošle sezone skrenuo pozornost na sebe i bio jedan od najboljih igrača Orlanda nakon što je sredinom sezone mijenjan iz Milwaukee Bucksa. Bio je na prosjecima od 17,3 poena i 8,5 skokova te pokazao da ekipa može računati na njega u dugom roku. Tek je navršio 21 godinu, tako da se od njega očekuje da bude temelj budućnosti ove ekipe. Solidan je šuter koji četvrtinu svojih napada realizira kao spot-up šuter, gdje pogađa koš s 41% uspješnosti, što nije brojka s kojem se može posebno pohvaliti, ali će vjerojatno taj dio igre poboljšati s vremenom.

Prvo ime ekipe trebao bi biti Glen Davis, krilni centar koji je prošle sezone zbog već spomenute ozljede odigrao samo 34 utakmice. Rehabilitacija još uvijek traje te još nema zeleno svijetlo za povratak na teren, što bi moglo značiti da će propustiti početak regularne sezone. Obožava šutirati s poludistance, ali taj osjećaj ne dijele njegovi poslodavci jer mu duge “dvojke”, odnosno šutevi između linije slobodnog bacanja i tri poena, imaju uspješnost od samo 28%, što je jasan znak da bi trebao odustati od tog šuta, ali to još nije u praksi pokazao. Njegov ugovor traje još dvije sezone po prihvatljivoj cijeni od 6,5 milijuna godišnje, ali nećemo se iznenaditi ako ga čelnici ekipe razmijene sredinom ili krajem sezone.

glen-davis-orlando

Još jedan mladić u ekipi je Nikola Vučević, 22-godišnji Crnogorac koji nije odigrao dobar Eurobasket u Sloveniji, ali je bio jako dobar tijekom protekle NBA sezone. Ustalio se kao double-double igrač s prosjekom od 13,1 poena i 11,9 skokova po utakmici, te je zaradio mjesto u dugoročnim planovima čelnika ekipe. U napadu je pokazao velik napredak u odnosu na svoju prvu sezonu, ali u obrani još uvijek “šteka” i protivnici ga iskorištavaju prilikom pick and roll akcija, no još uvijek je mlad igrač i ima vremena da nauči kako igrati i na svome kraju terena. Većinu svojih napada završava pod obručem, no razvio je i solidan šut s poludistance, te kada bi još unaprijedio igru leđima prema košu bio bi sjajan igrač kakvog svaka ekipa treba.

Na klupi Orlando još ima brojne mladiće poput Moea Harklessa, Dorona Lamba, Andrewa Nicholsona, E’Twauna Moorea i Kylea O’Quinna, koji imaju zadatak da naporno rade i iskoriste prilike koje im trener ukaže. Harkless, Nicholson i Moore će od njih imati najveću ulogu sljedeće sezone te svaki ima još barem dvije godine ugovora, odnosno dvije godine vremena da dokaže svoju vrijednost za budućnost ekipe.

U rosteru ekipe nalazi se još i Hedo Turkoglu, nekada sjajan i raznovrstan igrač koji je bio veliki faktor prilikom prolaska Orlanda u Finale lige 2009. godine. Prošlu će sezonu htjeti što prije zaboraviti jer je bio daleko od fizičke spreme kakva je potrebna za igru, a igrao je samo 11 utakmica u kojima je bilježio mizerne učinke, uključujući šut za tri poena od 4,2% (ne, ovo nije greška, pogodio je jednu tricu od 24 pokušaja). Vjerojatno neće biti veliki faktor u igri, ali bi mogao biti veliki faktor pri nekoj razmjeni. Posljednja godina njegovog ugovora vrijedna je 12 milijuna dolara, od čega je garantirano “samo” 6 milijuna, što znači da ga Orlando može otpustiti isplativši mu pola ugovora, no vjerojatno ga još uvijek pokušavaju mijenjati u neku momčad budući da mu je to posljednja godina ugovora, što uvijek ima cijenu u ligi.

Sumirano, Orlando je vrlo mlada ekipa čiji se navijači moraju strpjeti još sezonu ili dvije prije nego što im se vrate osmjesi na lica. Ove sezone konačno se rješavaju gigantskog ugovora Turkoglua, a nakon sljedeće sezone ugovori istječu još Jameeru Nelsonu i Glenu Davisu, što znači da će u ekipi ostati samo mladi igrači i ogroman prostor pod salary capom, a vjerojatno će i na idućem draftu imati visok pick. Puno je tu mogućnosti i potencijala, ako budu vukli pametne poteze, Orlando bi kroz dvije ili tri godine mogao ponovno postati sudionik doigravanja na Istoku.

Prognoza: Posljednje tri pozicije Istoka

Možemo očekivati još jednu vrlo slabu sezonu za Orlando koji bi mogao popraviti omjer od prošle sezone, ali to neće biti ni blizu pozicije za doigravanje. Da mogu, navijači Magica bi najradnije preskočili ovu sezonu te se odmah posvetili sljedećem draftu na kojem ako budu dobro birali imaju sasvim solidne temelje za izgradnju dobre ekipe u narednim godinama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE