Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Orlando Magic

Ovo nije ugodno vrijeme za biti navijač Magica. U gradu Disneylanda još uvijek pokušavaju doći k sebi od, najblaže rečeno, nekorektnog odlaska Dwighta Howarda. Zahvaljujući tome, od ne tako davnog NBA finalista (2009.) ostale su samo ruševine koje očekuje mukotrpan put do NBA relevantnosti. Po svemu sudeći, ova sezona neće biti bitno drukčija – iako u Orlandu ima zanimljivog materijala.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Kadeem Batts, Drew Crawford, Seth Curry, Dewayne Dedmon, Evan Fournier, Channing Frye, Aaron Gordon, Ben Gordon, Willie Green, Maurice Harkless, Tobias Harris, Devyn Marble, Andrew Nicholson, Kyle O’Quinn, Victor Oladipo, Elfrid Payton, Luke Ridnour, Peyton Siva, Nikola Vučević.

Došli: Kadeem Batts, Drew Crawford, Seth Curry, Evan Fournier, Channing Frye, Aaron Gordon, Ben Gordon, Willie Green, Devyn Marble, Elfrid Payton, Luke Ridnour, Peyton Siva.

Otišli: Arron Afflalo, Glen Davis, Solomon Jones, Doron Lamb, Jason Maxiell, E’Twaun Moore, Jameer Nelson, Ronnie Price, Adonis Thomas.

U Orlandu je bilo toliko prometno da bi neutralni promatrač mogao reći kako se igrači dovode bez smisla i svrhe, no treba naglasiti da ovogodišnja momčad Magica ipak izgleda ozbiljnije. Zna se da su Tobias Harris, Victor Oladipo i Nikola Vučević (o kojem ste mogli pročitati opširan članak na našem portalu) označeni kao ključni igrači oko kojih se gradi momčad i koji sigurno ostaju u dogledno vrijeme na Floridi. Magic je imao dva lottery izbora na ovogodišnjem draftu kojima su uzeli krilo Aarona Gordona (4. izbor) i beka Elfrida Paytona (10. izbor). Gordon, 19-godišnjak sa sveučilišta Arizona, atletski je supertalent nevjerojatnih fizičkih mogućnosti. Iako trenutno ima prilično skroman repertoar napadačkih rješenja koji se svodi na alley-oop zakucavanja i skupljanje otpadaka oko koša, NBA skauti ga uspoređuju s Blakeom Griffinom što nije bez osnove. Očekujemo njegov solidan obrambeni doprinos s obzirom na veliku brzinu i skočnost koji će stvoriti mnoge matchup probleme protivnicima Magica.

Payton je zanimljiv play, žilavi dečko iz Louisiane (80 kg na 193 cm) izuzetno je brz s loptom, dobar je dodavač, ima duge ruke i vrlo je skočan. Kao i većina modernih mladih bekova u Americi, Payton se muči sa šutem (26% za tricu i 61% slobodna bacanja) i na tom segmentu igre će morati dosta raditi želi li postati igrač u skladu s potencijalom. S obzirom na mladost, gubi očekivano velik broj lopti (više od 3,5 po utakmici), zna biti brzoplet, no kontrola će doći s iskustvom.

Orlando je izgubio sjajnog Arrona Afflaloa koji je imao sezonu karijere, no tu je Evan Fournier, atletski talentirani Francuz čija je najveća snaga prilično precizan šut, a to je Orlandu bolno nedostajalo lani (29. po napadačkoj učinkovitosti, 25. po broju postignutih koševa). U tom segmentu trebali bi dodatno pomoći veterani Channing Frye (sjajan u Phoenixu prošle godine) i Ben Gordon, koji je u očitom igračkom padu, no Orlando se nada da je još nešto ostalo od „onog“ Gordona iz Chicaga. Willie Green će donijeti iskustvo klupi Orlanda i pogodit će pokoji otvoreni šut, a korisni Luke Ridnour i mladi pridošlica iz Detroita Peyton Siva omogućit će stabilnost na playu ako Payton „podivlja“. Od značajnijih odlazaka osim spomenutog Afflaloa, u Orlandu više nema Jameera Nelsona, jedinog preostalog igrača iz „Howardove ere“, koji će ponuditi svoje iskustvo i šuterske sposobnosti Dallasu. Za Glenom Davisom, Maxiellom i ostalima u Orlandu sigurno neće rezati žile.

Startna petorka i rotacija

U ovom trenutku je prilično teško naslutiti petorku Magica, no trebala bi izgledati otprilike ovako: Payton na playu, Oladipo na dvojci, Tobias Harris će dijeliti minute s Moom Harklessom na malom krilu, na četvorci će početi Frye, a na centru je zacementiran Vučević. Paytona će mijenjati Ridnour i u ograničenom obliku Siva, Iza Oladipa su opcije Ben Gordon, Willie Green i Fournier koji može u niskoj postavi igrati i trojku,  Harris i Harkless su ravnopravni na malom krilu, no kako Harris može dobro odigrati i stretch četvorku moguće je da ćemo ih dosta viđati zajedno na parketu. Fryea će pokrivati Aaron Gordon i Andrew Nicholson, a Vučević praktički nema pravu zamjenu – jedini igrači koji mogu uskočiti su O’Quinn, Dedmon i donekle Nicholson.

Orlando je imao puno problema na terenu prošle sezone, od očitog manjka iskustva do jednostavnog nedostatka kvalitete i NBA talenta. U prve dvije sezone pod trenerom Jacqueom Vaugnom Orlando je zabilježio ukupno 43 pobjede, no to je moglo proći jer je momčad bila slaba. Međutim, dovođenjem Fryea i Bena Gordona za lijepe novce (Frye-32 milijuna za 3 godine, B. Gordon-9 milijuna za dvije) povećava se pritisak rezultata. Orlando je prošle sezone bio jednostavno loš, no ako negdje ima mjesta za malo optimizma, onda je to obrana (17. po obrambenoj učinkovitosti i protivničkim koševima). S obzirom na atleticizam Paytona, Oladipa i A. Gordona obrana sigurno neće biti lošija nego prošle sezone, naprotiv – ovdje ima puno prostora za napredak. U Orlandu govore kako žele postati elitna obrambena momčad. Alate za to imaju, a s obzirom na (ne)kvalitetu napada, to će im biti najbolja oklada za pobjedu.

Kako smo već naglasili, napad je veliki problem Magica i Vaughn će morati dobro napregnuti moždane vijuge kako bi od ove momčadi dobio barem prosječno kvalitetnu igru u tom segmentu. Vaughn je do sada pokušao donekle kopirati igru San Antonija, međutim tu postoji jedan ozbiljan problem: Orlando jednostavno nema igrače koji mogu pružiti tu razinu igre. S obzirom koliko je trica i šut izvana postao ključan segment napada svake NBA momčadi, Orlando još uvijek nema kvalitetu da protivnike zatrpava tricama – bez obzira na to što će Frye i B. Gordon donijeti poboljšanje. Ako je suditi po predsezonskim utakmicama, težit će brzoj igri u tranziciji s jako puno cuttinga iz čega će onda tražiti priliku za brzo dodavanje pod koš. Ako nalete na pametnu ekipu koja atletski može držati korak s njima, teško će do pobjede.

Prognoza: Grčevita borba s Philadelphijom za posljednje mjesto istoka; ni blizu doigravanja

Iako bismo mogli reći da je momčad Orlanda nešto bolja nego prošle sezone, još uvijek je to vrlo tanko u odnosu na NBA elitu. GM Magica Rob Hennigan izjavio je da je vrijeme čekanja i prilagodbe gotovo i da se ove sezone očekuju opipljiviji rezultati. Morat će se Orlandu poklopiti puno stvari za to – morat će imati barem osrednji napad i obranu za gornju polovicu lige. Čak i tada, doigravanje ostaje utopija, ali mogli bi do 25-30 pobjeda. Magic očekuje još jedna duga sezona puna oscilacija.

Latest Posts

NE PROPUSTITE