Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Orlando Magic: Otpor sistemu

Modernost je relativna u NBA ligi. Golden State Warriorsi u prosjeku su postigli gotovo isti broj trica u 2016. godini (31,6) i u 2020. godini (31,3), ali zbog načina na koji se liga promijenila oko njih, njihovo rangiranje u cijeloj ligi palo je s prvog na 25. mjesto u tom periodu.

Netko mora biti prvi u svakoj statistici, a netko mora biti zadnji. Bez obzira koliko momčad bila statistički dobra, okolnosti ju mogu držati iza ostatka NBA lige.

No, odgovornost se u jednom trenutku mora uzeti u jednadžbu. Postoji granica između zaostajanja za vremenom i njegovog potpunog ignoriranja, a Orlando Magic nije samo prešao granicu, već plešu na rubu namjernog prkosa novom načinu igre.

Matematički gledano, postoje dva ishoda (bez slobodnih bacanja) koja se isplate tražiti u prosječnom košarkaškom posjedu: polaganje ili trica. Napadi mogu naginjati prema jednom ili drugom bez žrtvovanja učinkovitosti, i ne mora svaki šut spadati u te kategorije.

No, jedan od tih pokušaja vrijedi poen više, a drugi je najlakši način za postizanje koša na terenu, pa je cilj datog posjeda obično pronaći jedno ili drugo. Osim ako, naravno, niste Orlando Magic, koji iz razloga koji ostaju nejasni se odlučuju se tražiti praktički sve vrste šuteva, osim polaganja i trice.

Ovo je trenutačno rangiranje šuteva koje Orlando uzima ove sezone – U pokušajima za 3 poena i polaganjima su debelo na zadnjem mjestu dok su na midrange pokušajima i šutevima izvan ograničenog područja na uvjerljivo prvom mjestu.

Ne, ne čitate to krivo. Orlando Magic je debelo zadnji i u šutevima za 3 poena i u polaganjima, dok vode NBA ligu u midrange pokušajima, kategoriji koja je većina pametnih timova gotovo u cijelosti izbacila iz ofenzivnih planova osim u kriznim situacijama. Ako se pitate kako je to moguće, vjerojatno imate dobru ideju o tome kako funkcionira profesionalna košarka.

Momčadi na dnu jednog od tih popisa često su tamo jer su poseban naglasak stavili na to da ostanu pri vrhu drugog. Primjerice, Dallas Mavericksi su prošle sezone su bili treći najgori po šutevima u midrangeu, ali ipak su imali najefikasniji napad NBA lige, jer su bili drugi u pokušajima za 3 poena.

Suprotno tome, NBA prvak Lakersi bili su 23. u pokušajima za 3 poena, ali uspjeli su stvoriti funkcionalni napad kao ekipa koja je bila 4. u šutevima unutar midrange područja. Idealno bi bilo da ekipa završi pri vrhu oba popisa. Realno, napadi se moraju usredotočiti na jedno ili drugo. Što radi Magic?

Tvrdoglavost u napadačkim akcijama

Aaron Gordon prolazi oko screena pokušavajući iskoristiti brzinu da se sjuri prema košu. Kad ugleda zid braniča ispred sebe, povuče se i puca jedan korak unutar luka. Jedan korak.  Mogao se pomicati bočno kada izravni put do koša nije bio dostupan. Mogao je učiniti gotovo sve drugo. Umjesto toga, sa 16 sekundi na satu za šut, izvodi možda i najgori šut u cijeloj košarci. Naravno, Gordon nije ovo zabio niti je bio posebno blizu, što je velikim dijelom i stvorilo ovu nevolju.

Dobar dio posjeda Orlanda započinje s namjerom da se napadne koš. Nevolja je u tome što je previše njihovih strijelaca nedosljedno poput Gordona, pa kad igrač Magica pokuša doći do obruča, reket je toliko pretrpan da mu ne preostaje ništa drugo nego da se vrati natrag. Na kraju sve što je na raspolaganju je šut s poludistance.

Stvarno rješenje za ovo bi bilo da imaju bolje igrače, ali dok ih Magic ne pronađe, predanost uzimanju razumne količine trica, čak i sa spoznajom da ih nebi zabili previše, barem bi prisilila obrane da tu prijetnju shvaćaju koliko toliko ozbiljno.

Ipak, čak i kad Orlando pokuša nešto iza linije za 3 poena, oni instinktivno pronalaze načine da to izbjegnu. Dva različita igrača Orlanda nepotrebno su stala na liniju dok su imali čisti šut protiv Wizardsa.

Kontekst ove brojeve ovdje čini još luđima. Orlando je jedina momčad u NBA-u koja je izvela više šuteva s poludistance nego polaganja, a trenutno su u ritmu da postanu prva momčad otkako je 1996. započelo praćenje, da uzmu manje od 17 šuteva po utakmici u ograničenom području.

Uzimaju 19,2 manje trica po utakmici nego njihovi novi susjedi na Floridi, Toronto Raptorsi. Prije samo 21 godinu, nijedna momčad u NBA-u nije ni pokušavala 19,2 trice po utakmici. Oh, i dok smo ovdje, samo 11,9 posto Orlandovih trojki dolazi iz kuta, najkraće točke iza luka. Nije iznenađujuće da je to najniži postotak u ligi.

Ali većina će reći da su ušli sjajno u sezonu i imaju 14-i nabolji napad lige, ali 5,6 utakmica je jako mali uzorak, i te pobjede su bile nusproizvod nevjerojatne šuterske sreće u prvih par utakmica, nakon što su bili na 4-0 omjeru u petoj utakmici sreća im je iscurila.

Magic je u prve četiri utakmice zabijao 40.5 posto svojih otvorenih šuteva za 3 poena. A onda su u porazu od Philadelphija 76ersa imali samo 25 posto.
Njihovi protivnici zabijali su samo 31,7 posto svojih trica kroz četiri utakmice. Philadelphia je pogodila 45,5 posto svojih.

jonathan-isaac-orlando-magic-salary-cap-nba

Njihova prva četiri protivnika uspješno su izvela samo 65,8 posto slobodnih bacanja. 76ersi su pogodili 86,7 posto svojih.
Njihova pucačka sreća u konačnici će pasti negdje između te dvije krajnosti, ali njihov odabir šuteva nije podložan ni približno toliko slučajnosti u malim uzorcima.

Možda će doći do neke regresije s vremenom, ali u konačnici, ovaj stil igre je izbor, i ukoliko Magic ne odluči uzimati kvalitetnije šuteve, počet će nailaziti na daleko više poraza poput onog koji su pretrpjeli protiv Philadelphije.

Nedostatak individualne kvalitete je možda ključ

Isti oni Warriorsi koji se nisu prilagodili revoluciji šuta za 3 poena, također su imali dosta neučinkovitih pokušaja s poludistance. Verzija sa 73 pobjede 2015.-16. završila je na sedmom mjestu u ligi u takvim pokušajima, a ostatak dinastije se uglavnom kretao oko prosjeka lige.

Ali te su momčadi imale Stephena Curryja, Klaya Thompsona i Kevina Duranta. Mogli su si priuštiti da šutiraju što god žele, jer su gotovo uvijek ti šutevi ulazili. Magic nije te sreće. Tim izgrađen oko Gordona, Nikole Vučevića i Markellea Fultza vjerojatno mora pronaći prednosti na na drugi način. Orlando se pretvara da ne postoje druge varijante i pokušava pobijediti s igrom koja ne postoji dugo vremena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE